Annonce
Erhverv

Stod bag robot-guldæg: UR-stifter skal løfte drone-firma

Esben Østergaard får mange tilbud og opfordringer til at indtræde i bestyrelser og virksomheder. Nu har han sagt ja til Lorenz Technology, der står bag en platform til at bruge droner til bl.a. overvågning og vagtrunderinger på havne. Foto: Lorenz
Medstifteren af den fynske robotsucces Universal Robots, Esben Østergaard, er trådt ind i bestyrelsen i drone-virksomheden Lorenz Technology. Her skal han bidrage med sin store teknologiske viden og være med til at sikre udbredelsen globalt.
Annonce

Odense: En af den fynske robotklynges helt store navne skal nu være med til sende en ny ung robotvirksomhed på vingerne internationalt.

Stifteren af Universal Robots, Esben Østergaard, er trådt ind i bestyrelsen af den unge drone-startup Lorenz Technology, som han ser et stort potentiale i.

- Det er et cool team, der står bag, og så har de et virkelig spændende koncept og teknologi, som jeg gerne vil hjælpe videre, siger Esben Østergaard, der forlod Universal Robots i april måned i år.

Han var med til at stifte virksomheden i 2005, efter at han og to medstuderende på robotcentreret på SDU havde startet udviklingen af robotarmen nogle år tidligere. Universal Robots blev billedet på en helt ny generation af robotter - de såkaldte collaborative robots også kaldet cobots - som er lette at indsætte i en produktion ved siden af mennesker

Det fik udlandet også hurtigt øjnene op for, og UR blev i 2015 solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 milliarder kroner.

Det afgørende var teknologien i UR-armen, men også udfoldelsen af et globalt forhandlernetværk og skaleringen af virksomheden, som blev "kopieret" i Mobile Industrial Robots (MIR). Det er bl.a. disse erfaringer, Østergaard tager med ind i Lorenz.

- Jeg skal ikke være med til at kode, men jeg er jo lidt en nørd, så jeg kan bidrage til den overordnede teknologiske strategi, og så jeg har erfaring med at få ting op at flyve fra både UR og MIR, hvor jeg har været med til at skalere en virksomhed, siger Esben Østergaard.

Lorenz Technology har kunder som bl.a. danske DFDS og Condor i Tyskland. Her er adm. direktør Kristian Skaarup ved at se nærmere på en af virksomhedens droner sammen med hardwareansvarlig Anders Olsen. Arkivfoto: Jakob Haugaard Christiansen
Annonce

Droner på vagt

Nu skal han være med til at sikre udviklingen af den drone-platform, som Lorenz Technology står bag, som eksempelvis sikkerhedsfirmaer kan bruge, når de skal bevogte og overvåge en havn eller et større område. Investor og bestyrelsesformand Helge Munk glæder sig over, at det er lykkedes at få Østergaard med på holdet.

- Esben ved, hvad der skal til for at tage en teknologi og en forretning fra et tidligt stadie og gøre den flyvefærdig. Det har han gjort med UR og det er det, vi håber, han kan være med til at gøre hos Lorenz også, han kan ikke kun udfordre os på teknologien, men også være med til at udbrede vores forhandlernetværk gennem sit enorme netværk, siger Helge Munk.

- På mange måder ligner vores forretningsmodel både Universal og MIR, hvor Esben har været med på begge. Vi vil gerne etablere en platform for brugen af droner, som kan udbygges med en række forskellige features, tilføjer han.

Annonce

Droner overvåger havne

Han peger på, at Lorenz Technology netop har indgået en aftale med den tyske sikkerhedsvirksomhed Condor, der står for sikkerhed og vagtrunderinger på en lang række tyske havne. Her kan man med droner og teknologi fra den fynske virksomhed give vagten et langt bedre overblik.

Et andet eksempel er DFDS, der har taget dronen til sig, når det handler om at få overblik over containere på en havn, der skal flyttes ud på et fragtskib.

- Der taler vi om millioner i tidsbesparelser, hvis man kan finde og flytte containeren hurtigere ved at bruge vores droneteknologi, siger Helge Munk.

For Esben Østergaard handler det netop om at bruge teknologi til at hjælpe mennesker og aflaste dem i deres hverdag og på arbejdspladsen.

- Det er noget af det, der er vigtigt for mig. Teknologi er der for at hjælpe mennesker, det var det, vi gjorde med UR-armen, og det er også det, Lorenz gør med deres teknologi. De hjælper mennesker - i det her tilfælde bl.a. en vagt med at holde styr på et område, siger Esben Østergaard.

Esben Østergaard, til venstre, er indtrådt i bestyrelsen hos Lorenz Technology sammen med Lars Lorentz, Kirsten Winther og formand Helge Munk. Foto: Lorenz
Annonce

Hjælper hinanden på kryds og tværs

Han får løbende masser af opfordringer og tilbud om at indtræde i diverse bestyrelser eller virksomheder. UR-stifteren har sagt ja til Lorenz, fordi teknologien er spændende, og fordi han gerne vil give en ny virksomhed en hånd, som han siger.

- Og det er netop helt unikt for robotklyngen i Odense. Mig bekendt findes der ikke andre robotmiljøer i verden, hvor man hjælper hinanden på kryds og tværs, siger han.

Bestyrelsen i Lorenz Technology består nu af adm. dir. Kristian Skaarup, bestyrelsesformand Helge Munk samt bestyrelsesmedlemmerne Lars Lorentz, Kirsten Winther og nu Esben Østergaard, som ikke har investeret i Lorenz.

- Skal du investere i virksomheden?

- Det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce