Annonce
Debat

”Stjernestund” på Ærtebjerghaven: Skandaløst løftebrud

Læserbrev: Så indtraf den begivenhed, jeg allerede 17. februar udtalte mig om i bekymrende vendinger her i avisen – nemlig Byens Køkkens overtagelse af kølemadsleveringen til samtlige af byens plejehjem fra 1. juni. Det indebar dog, at de to tilbageværende plejehjem kunne fortsætte den hidtidige ordning i tre måneder endnu.

Men endnu en gang er der tale om et skandaløst løftebrud forårsaget af Odense Kommune. I dybeste stilhed uden information til hverken beboere eller pårørende er køkkenassistenten på Ærtebjerghaven ligeså stille forsvundet – afskediget hedder det vist. Ingen erstatning og hjælp til det faste og nu endnu mere overbelastede personale de sidste to måneder af den så roste og højt værdsatte madordning. Nu har Odense Kommune så uden varsel eller kompensation i den resterende tid indført madlevering fra Byens Køkken med alle de konsekvenser, jeg tidligere har advaret imod. Jeg er slet og ret vred over, hvad jeg allerede har oplevet.


Der mangler i den grad varme hænder, og den varme mad bliver uundgåeligt kold.


Avisens læsere skal delagtiggøres i de oplevelser, jeg havde påskelørdag op til tiden omkring spisetid ved 17.30 tiden. Den vagthavende plejer havde mere end travlt med borddækning, varme kølemad, afhentning af seks kørestolsbrugere samt to rollatorbrugere og en almindeligt gående til placering omkring spisebordene, portionsanretninger til ni beboere, drikkevandsforsyning, montering af voksenhagesmække, etc. Det blev nødvendigt at tilkalde en ’springer’, da en beboer var så genstridig, at der måtte to personer til at få ham flyttet over i kørestolen og fragtet til spisestedet. Men samtidig er denne ’springer’ helt uundværlig i den yderligere assistance under selve spiseprocessen.

Fem til seks af de ni beboere skal direkte mades, to skal have nogen hjælp. og en ny beboer er stadig relativ selvhjulpen. Det er ikke venstrehåndsarbejde at skulle bistå så massivt i spiseprocessen, skulle jeg hilse og sige - og nu mangler så den ekstra hånd, som køkkenassistenten altid ydede. Det er en ekstremt tidrøvende proces at skulle made så mange hjælpeløse borgere. Der mangler i den grad varme hænder, og den varme mad bliver uundgåeligt kold. Hvad er det for et arbejdsmiljø at byde sine ansatte, Odense Kommune?

Og så til selve serveringen af et forventet festligt måltid i anledning af påsken – måske trods alt en af de i udsigt stillede "stjernestunder". Men skuffelsen ville ingen ende tage, da jeg så anretningen på de tallerkener, som blev sat foran beboerne:

En klat opvarmet kartoffelmos, lidt kødsovs indeholdende max. 50 g kød, en spiseskefuld usle, blege grøntsager fra dybfrost - nu fleregangs opvarmet, som alt andet på tallerkenen, et glas postevand. Velbekomme.

Jeg blev chokeret over at se, hvor sølle og respektløst man fra kommunal side vover at behandle vore ældres forventninger og glæde ved indtagelse af et anstændigt og veltillavet måltid mad – og så især på en af årets store højtider, hvor indtagelse af lidt festligere mad end til hverdag er en soleklar selvfølgelighed i alle hjem – undtagen øjensynligt på plejehjemmene.  Hvor stor ’madspildsprocenten’ var denne aften, blev jeg der ikke længe nok til at registrere, men glæden og udsigten til en stjernestund var ikke-eksisterende. Og jeg har svært ved at forestille mig, at nogen af beboerne havde lyst til en ekstra portion.

En hurtig kalkule over udgifterne til denne ’festmiddag’ lå på max. 5-7 kr. pr. servering, men Odense Kommune inddriver 69 kr. pr. aftensmåltid. Det må da være en god overskudsgivende forretning.

Tænk hvilke muligheder plejehjemmene ville have, hvis de selv kunne få lov til at disponere over de inddrevne kostpenge. Som man efter sigende gør på friplejehjemmene?

Jeg gentager – jeg er vred over den beskrevne behandling og udsigten til, hvad fremtiden bringer. Jeg håber ikke, at en tidligere navngiven politiker igen står frem og proklamerer: Jeg er stolt over Odense Kommunes ældrepleje.

Skammeligt, skammeligt – ja, uartigt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Kuldsejlet naturprojekt ved Lindø har kostet et sekscifret beløb

Erhverv For abonnenter

Kerteminde-borgmester: Undskyld, Lindø - det har vi bare ikke gjort godt nok

Livsstil

Hummer i weekenden? Se, hvordan kokken Thomas Pasfall tilbereder kongen af skaldyr

Annonce