Marstal: De seneste 14 dage har der været et hold nye, unge beboere i Marstal, der har bidraget med rumsteren og larm fra værktøj nede fra fra Eriksens Plads.
22 arkitektstuderende har boet, været sammen, nærstuderet Marstal og fremfor alt arbejdet intenst på at skabe nogle naturobservatorier, som de selv har udtænkt, udformet på tegnebrættet og som de selv har bragt til live i fysisk form.
- Det er en del af en tradition, som vi startede op i 2014, hvor de unge fra arkitektskolen i København kommer her til Marstal på en slags bygge workshop, fortæller Kristian Hansen, maritim arkitekt ved Marstal Søfartsmuseum.
I år har de unge fået lov til at gå ombord i Marstal Søfartsmuseums materialelager, hvor de har tegnet og bygget med kyndig vejledning fra både Kristian Hansen men også Keld Aabjørn, der er professionel skatebane-bygger, og Jesper Christensen, der er tømrer.
- Keld, der er vant til at tænke abstrakt og i organiske former - og desuden har erfaring med at arbejde med unge menneskers krøllede hjerner, og Jesper, der har kunnet bidrage med sin erhvervsmæssige erfaring omkring tømrerhåndværket, har begge været fantastiske at have med inde over, siger Kristian Hansen.
Langt fra København
De fleste arkitektstuderende sidder ofte foran computeren og laver en opgave, og så snart de er færdige, så er den ude af deres hænder, fortæller Kristian Hansen. Det er sjældent, de studerende følger et projekt fra pen til færdigbygget produkt - hvilket de får muligheden for på Marstal havn.
- Det er virkelig fedt at få fingrene helt ned i håndværket, fortæller Alma, der sammen med studiekammeraterne Johanne, Agnete og Elspa har bygget en bølgepavillion, der skal placeres ude i vandet og hvis ror på ydersiden skal bevæges af havets bølger.
De to uger på Ærø har for nogle været lidt en omvæltning og udfordring, som de dog hurtigt kom sig over.
- Nogle sagde til os, at man bare skal acceptere, at man er her, lige nu - og det har faktisk været enormt befriende ikke at have noget andet at forholde sig til end bare at være her og lave det her projekt, fortæller Laura, Nikoline, Julie og Ottilie.
Det er en erfaring Kristian Hansen også har fra tidligere årgange, der har været på studietur i Marstal og lave bygge-workshop.
- Når de kommer hertil, så bliver de rykket ud af akademiet og ud i den virkelige verden. Helt hernede i Marstal på Ærø kan de ikke bare cykle hjem eller smutte fra den ene aftale til den anden. De får derfor også en helt anden mulighed for at fordybe sig i arbejdet, mener Kristian Hansen.
Projekter til Drejø
De studerende har i alt været inddelt i fem grupper, der hver isæt har haft deres personlige idé til, hvordan man med netop deres naturobservatorie kan komme tættere på naturen.
Nogle har haft havet som fokus, hvor man ved at sidde inde i "bølgepavillionen" skal kunne fornemme og observere havet. Andre har valgt at se opad, hvor man ved hjælp af en drejbar top på observatoriet kan betragte den sydfynske stjernehimmel. En tredje gruppe har med deres observatorie haft flere perspektiver som fokus, hvor man fra den lille runde konstruktion med en drejbar skammel i midten kan betragte blandt andet skov, himmel og vand.
- Vi har været heldige at Søfartsmuseet har stille både materialer, værktøj og værksted til rådighed. Det er nogle andre forhold end vi er vant til fra skolen, hvor vi er virkelig mange studerende om at deles om træværkstedet og hvor vi skal købe de materialer, vi vil bygge med, fortæller Otilie - en af de studerende.
De i alt fem naturobservatorier bliver torsdag sejlet til Drejø med Samka, hvor ferniseringen finder sted klokken 13.00.