Annonce
Navne

Stjerneinstruktør leger med tid og rum. Christopher Nolan fylder 50

Britisk filminstruktør Christopher Nolan fylder 50 år torsdag den 30. juli 2020. . (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/Ritzau Scanpix)

Da filminstruktør Christopher Nolan i 2015 holdt tale for de afgående studerende på det amerikanske universitet Princeton, var hans budskab simpelt: Jagt virkeligheden - ikke jeres drømme.

- Jeg synes, at vi over tid er begyndt at anse virkeligheden som den ynkelige fætter til vores drømme. Men jeg vil sige til jer, at vores drømme, vores virtuelle virkeligheder, disse abstraktioner, som vi går rundt og omgiver os med, er dele af virkeligheden, lød det.

Britiske Nolan, som torsdag den 30. juli runder 50 år, er ellers selv et levende bevis på, hvor langt man kan nå ved at drømme stort og arbejde hårdt. Han begyndte at lege med filmmediet allerede som syvårig.

Annonce

Selv om han læste engelsk litteratur på universitetet i London, var han draget af filmens verden og debuterede med sin første spillefilm, "Following", i 1998. Den blev ikke et kæmpehit, men skabte nok opmærksomhed til, at Nolan fik finansieret sin næste film, "Memento", i 2000.

I begge film hopper fortællingen i tid, og "Memento" indbragte Nolan en oscarnominering for bedste manuskript. Siden har briten film for film slået sit navn fast på stjernehimlen over Hollywood, mens priser og hæder er drysset ud over ham.

Succesen steg for alvor, da Nolan med sin mørke Batman-trilogi fortolkede rigmanden Bruce Waynes kamp mod den kriminelle underverden. Alle tre film - "Batman Begins", "The Dark Knight" og "The Dark Knight Rises" - ligger på filmdatabasen IMDb's liste over brugernes 250 favoritfilm.

Det samme gør "Memento" samt "Inception" (2010) og "Interstellar" (2014), som alle leger med tid og rum.

Nolans første favntag med historiske hændelser kom med "Dunkirk" i 2017.

Filmen omhandler den berømte redningsaktion under Anden Verdenskrig, hvor over 300.000 allierede tropper blev evakueret fra den franske havneby Dunkerque. Selv om filmen skildrer virkelige begivenheder, er fortællingens kronologi som vanligt kreativ, for Nolan "nægter simpelthen at følge den direkte vej fra A til B", skrev filmmagasinet Ekko.

Premieren på Nolans kommende film, "Tenet", som han kalder sin mest ambitiøse hidtil, er blevet udskudt tre gange som følge af corona-pandemien. Nogle af optagelserne til "Tenet", som på dansk bedst kan oversættes til doktrin, er for øvrigt skudt på havnen i Rødbyhavn.

Christopher Nolan er gift med produceren Emma Thomas, som han mødte på universitetet som 19-årig. De har fire børn sammen og bor i Los Angeles. Meget mere om hans privatliv vides der ikke, for han fortæller sjældent om det, ligesom han helst undgår at bruge mobiltelefon og mail. /ritzau

Annonce
Assens For abonnenter

Mystikken breder sig, og ingen kan finde 'synderen': Ulovlig signalforstærker formentlig skyld i stort internet-svigt

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Markarbejde på en midsommernat: Stor lysende sprøjte i svampekrig i den stille fynske sommernat

Odense For abonnenter

Store lastbiler i små gader vækker oprør: Husene revner og hastigheden er for høj

Odense

Genbrugsbutik bøvler med tyveri og skrald: - Det er så godt som umuligt at dæmme op for

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Kerteminde

Katrines hest blev ramt af en lastbil: Nu efterlyser hun en dame i en hvid Aygo

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Fyn

Læserne er optimistiske: Danmark kan nå langt i EM

Kerteminde For abonnenter

Så skru' dog ned! Soundbokse tager Karls nattesøvn - her er hans bud på en løsning

Kerteminde

Jutta udtræder af byrådet af helbredsmæssige årsager: - Jeg mister min bedre halvdel i politik

Annonce