Annonce
Sport

Stjernedrys i ovalen i Bolbro

Sara Slott Petersen i jubel, da hun vandt det olympiske sølv i Rio de Janeiro i 2016. Foto: REUTERS/Dylan Martinez
Flere af danske atletiks store navne som Sara Slott Petersen og Andreas Bube stiller til start til det første inde-DM nogensinde i Thorvald Ellegaard Arena i weekenden.

ATLETIK: Thorvald Ellegaard Arena i Odense er ikke kun forbeholdt cykelfolket, og det bliver i den grad bevist i weekenden, når atletikkens store danske navne som Sara Slott Petersen eller Andreas Bube indtager ovalen i kampen om DM-titlerne i indendørs atletik.

Odense Atletik overtaget stævnet fra Skive, der i en årrække har påtaget sig værtskabet.

- Det er et ønske, vi har haft i mange år, og nu lykkes det endelig. Vi arbejder hårdt på at gøre vores første indendørs DM til noget særligt og håber, at det blot er den første af af mange gange, siger Odense Atletiks formand Buster Ådahl, der ser frem til at opleve både elite og bredde for første gang i Odense i indendørs rammer.

I 2020 er der allerede sat fem danske rekorder indendørs, så flere atleter kommer til Bolbro i fineste form. Topklubberne Sparta AM og Aarhus 1900 har de fleste af de 300 aktive, mens Odense Atletik stiller med 25.

Maja Alm er tidligere mangedobbelt verdensmester i orienteringsløb og AGF'eren stiller op på 3000 meteren, hvor hun for nylig satte danske rekord. Til sommer vil hun forsøge at klare OL-kravet på 5000 meter.

Alm er allerede kvalificeret til VM og EM på halvmaraton-distancen sammen med blandt andet Årets Fynske Fund, Laura Valgreen Petersen, fra Odense Atletik.

Sara Slott Petersen var uheldig at blive diskvalificeret på vej til semifinalen ved VM i Doha i oktober sidste år, da hun passerede en hæk ulovligt. Hun er tidligere Europamester og OL-sølvvinder på 400 meter hæk og stiller også op på 400 meteren, hvor hun også har den danske rekord.

De bedste danske kvindelige sprintere har overraskende for mange placeret Danmark på verdenskortet på de helt korte distancer. Stafet-holdet har sat flere danske rekorder på 4x100 meter i de seneste år og de er hver især klar til at løbe 60 meter, 200 meter og 60 meter hæk: Astrid Glenner-Frandsen, Louise Østergaard, Mathilde U. Kramer og Mette Graversgaard, som har sat danske rekord på både 60 meter hæk og 200 meteren i vinter.

Annonce

Bube kommer også

Hos mændene er det store navn Andreas Bube, der i 2012 vandt EM-sølv udendørs og sølv indendørs i 2017 på 800 meteren.

AGF's Mikkel Dahl-Jessen fra AGF kommer med en spritny danske rekord på 5 km landevejsløb med 14.04. Forleden løb han under otte minutter på den hurtige bane i Odense på 3000 meteren og er favorit på den distance og også på 1500 meteren.

Benjamin Lobo Vedel er med på 400 meter, hvor han har den danske indendørs rekord med 46.07. Benjamin Vedel er tidligere junior-europamester på denne distance fra 2015. Janne Nielsen er med i trespring, hvor hun har den danske indendørs rekord med 13.60.

Lokalt skal man holde øje med Odense Atletiks Anna Mikkelsen i kuglestød, hvor hun er oppe mod den rutinerede Maria Sløk Hansen fra Hvidovre AM.

Det tidligere topnavn på 400 meter hæk og 800, Stina Troest, stiller op på 1500 meter. Brormand Jonas Troest har blandt andet spillet fodbold i B 93, OB og Hannover 86 og var selv en kraftfuld løber.

En af de mest vindende danske para-atleter nogensinde, Daniel Wagner Jørgensen fra Vejle IF, stiller til start i længdespring, hvor han er noteret med 6.72 udendørs.

Rasmus Wejnold Jørgensen fra Sparta er favorit i stangspring, hvor han har sprunget 5,00 meter i år. Hans egen bedste præstation er 5,65. Som urimelig sammenligning sprang svenske Armand Duplantis forleden verdensrekord med 6,18.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce