Annonce
Odense

Stjal værktøj til værdi af 900.000 kroner: Fængsel og udvisning til Superman og sammensvorne

Retten i OdenseArkivfoto: Michael Bager

De tre rumænske mænd, der i et grundlovsforhør erkendte sig skyldig i at have stjålet værktøj fra byggepladsen ved TBT-Tower i Odense, er mandag blevet dømt ved Retten i Odense. Dommen lyder på 15 måneders fængsel, udvisning fra Danmark samt 12 års indrejseforbud.

Odense: Tre rumænske mænd i alderen 20, 30 og 34 år er mandag blevet dømt skyldig i sagen om stjålne værktøjer for knap en million kroner.

De tiltalte i sagen, Superman Vaduva, Alin-Marius Grozavu og Alin-Ilie Iordache, erkendte sig allerede i grundlovsforhør tilbage i december skyldige i tyveri af værktøjer fra TBT-Tower-byggeriet i Odense.

Rumænerne blev opdaget af politiet på parkeringspladsen foran McDonald's ved Rosengårdscentret i deres varevogn. Ifølge vidneudsagn fra politiassistent Morten Sørensen hos Fyns Politi, var der blandt de stjålne værktøjer også en stjålen Ipad. Det skulle vise sig, at den blev Superman og de to andres kryptonit. Det var GPS-signaler fra denne tablet, der fik politiet til at gennemsøge den mistænkelige varevogn.

På grund af betjentens tidligere erfaring inden for håndværk og den nyeste melding om stjålet værktøj fra TBT-Tower, gik der ikke lang tid før, at de tre rumænere blev anholdt og bilen beslaglagt.

Annonce

Ikke kun fra TBT-Tower

Ved Retten i Odense kom det frem, at det ikke kun var tyvekoster fra byggepladsen ved TBT-Tower, der blev fundet i varevognen.

Ifølge anmeldelses-rapporterne var der også fundet værktøj svarende til meldte tyverier fra byggepladser i Kalundborg, Roskilde og Slagelse. Ud fra en vurdering foretaget af både politiet og de forurettede, var der ,efter optælling, værktøj for over 900.000 kroner i varevognen.

Selvom de tiltaltes individuelle forklaringer var en smule misvisende, var de alle sammen enige om, at de resterende tyvekoster var blevet hentet i en grøft lidt uden for Odense. Sækken med værktøj forklarede de, var baggage de skulle hente for en ven, og at de ikke syntes, at dens indhold var af mistænkelig grad.

De tre rumænere var tiltalt i 14 forhold om tyveri, men eftersom der manglede fældende bevis for, at de tiltalte stod bag tyverierne på Sjælland, kunne de kun erkendes skyldige for hæleri af de omtalte ekstra tyvekoster.

Vil bare gerne hjem

Det var tydeligt, at de tre rumænere var påvirket af sagens omstændigheder. Der blev både grint og grædt under retssagen, og der var ingen protester fra de tiltaltes side, da dommerrækken fremsagde dommen.

De fik hver især et år og tre måneders fængsel, udvisning fra Danmark samt indrejseforbud i 12 år. Ved dommerens spørgsmål om en sidste kommentar fra de dømte, svarede de alle sammen, at de blot ønskede at kunne komme hjem til deres familie i Rumænien.

De dømte skal fortsat varetægtsfængsles, til de kan afsone deres fængselsstraf.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce