Annonce
Fyn

Stillede op til flere valg: Rørbombe og maskinpistol fundet hos skydende højreradikal partiformand

Michael Ellegaard risikerer over fire års fængsel, når retssagen mod ham finder sted i december ved Retten i Odense. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Den indvandrerfjendske formand for "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelsen mod indvandring", Michael Ellegaard, risikerer over fire års fængsel for blandt andet en rørbombe med plastisk sprængstof ved sin hoveddør og besiddelse af funktionsdygtig maskinpistol i sit hjem i Odense.

En rørbombe med 80 gram plastisk sprængstof og med en elektrisk detonator gemt i en altan ved hoveddøren var det, politiet fandt under en ransagning hos formanden for det indvandrerfjendske parti "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring", Michael Ellegaard.

Det fremgår af en anklageskrift mod Michael Ellegaard, avisen har fået aktindsigt i, og som også fortæller, hvad politiet ellers fandt under flere ransagninger i henholdsvis april og maj.

Allerede i april foretog politiet en razzia hos Michael Ellegaard i hans villa på Dybdevej i Odense-forstaden Bolbro, og da han i forvejen er kendt af politiet, fordi han tidligere er dømt for at skyde med skarpt på to betjente, tog man ingen chancer.

Efter at have fundet rørbomben med plastisk sprængstof blev Forsvarets Ammunitionstjeneste tilkaldt, Michael Ellegaard anholdt og dagen efter varetægtsfængslet, hvad han stadig er.

I maj stormede sværtbevæbnede betjente med skudsikre veste atter villaen sammen med soldater fra Forsvaret, og ifølge Forsvarets døgnrapport var det "med henblik på at finde skydevåben og eksplosivstoffer", som det fremgik.

Michael Ellegaard

  • Den 53-årige Michael Ellegaard, kendt islamkritiker og højreradikal, er formand for den indvandrerkritiske liste "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring".
  • Han har flere gange været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg og til folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Senest skete det i 2017.
  • I februar 2012 skød Michael Ellegaard ud i mørket med et luftgevær mod betjente, som en sen aften var mødt op ved bagdøren til hans hjem på Dybdevej i Bolbro efter en falsk anmeldelse om husspektakler. Skudepisoden kostede ham senere en dom på seks måneders fængsel.
  • I 2015 udgav han bogen ”Når ret bliver til uret”, hvor han giver sin version af den episode, som fandt sted i 2012.
  • Han er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet, vold og trusler.
  • Ifølge Researchkollektivet Redox nedlagde Michael Ellegaard sit parti i 2018, men han står stadig som ejer af domænet på dk-hostmaster.

Livsfarlige våben

Begge dele har man også fundet, fremgår det af anklageskriftet i sagen, som skal køre under medvirken af nævninge. Det betyder, at Anklagemyndigheden går efter mindst fire års fængsel til den islamkritiske højreradikale partiformand.

Han er tiltalt for under særligt skærpende omstændigheder at have været i besiddelse af en funktionsdygtig maskinpistol med tilvirket gevind til lyddæmper med to tilhørende magasiner indeholdende 15 patroner, som Forsvaret og Fyns Politi fandt under den storstilede razzia i maj.

Under samme aktion blev der fundet en totenschlæger og 14 strygere, som er fyrværkeri konstrueret med knaldeffekt.

Måneden forinden var de 80 gram plastisk sprængstof fundet i en altan ved hoveddøren sammen med en elektrisk detonator, og det betragtes som særligt skærpende omstændigheder, fordi sprængningen ville have forvoldt betydelig skade.

Her blev også fundet en skarpladt 9 millimeter Mauser-pistol med to tilhørende magasiner med henholdsvis syv og otte patroner, og et kombineret gas- og signalvåben ladt med seks gaspatroner.

Anklageskriftet omhandler også trusler mod en række socialrådgivere i Odense Kommune. Han har erklæret sig klar til at skyde dem, parat til at få fra 16 års fængsel og livstid for at kunne se sin datter, og dertil kommer vold af særlig farlig karakter.

Blandt andet skulle han ifølge anklageskriftet have væltet en gravid kvinde ned af en stol og flere gange sparket hende i hovedet og på ryggen.

Annonce

Opstillet til flere valg

Michael Ellegaard har i årevis været formand for "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring", og flere gange har han været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg samt til folketingsvalg, men han aldrig været i nærheden af at have stemmer nok til at blive valgt ind noget sted.

Det er dog mere for kriminelle sager, at han er blevet kendt. I februar 2012 skød Michael Ellegaard ud i mørket med et luftgevær mod betjente, som en sen aften var mødt op ved bagdøren til hans hjem i Bolbro efter en falsk anmeldelse om husspektakler. Skudepisoden takserede Østre Landsret senere til seks måneders fængsel. Han erkendte at have skudt, men efter sin egen forklaring vidste han ikke, det var politiet, som stod uden for døren.

Ifølge Reseachkollektivet Redox, som holder øje med den yderste højrefløj i Danmark, kalder man Frit Danmark for et "enmandstosseparti, som mest er kendt for formandens mange sigtelser og domme for trusler og vold". Redox mener også, at Frit Danmark er Michael Ellegaards personlige politiske projekt og reelt kun repræsenteret ved ham.

Om Michael Ellegaard fortsat er formand for Frit Danmark vides ikke, dels fordi han sidder varetægtsfængslet, dels fordi dets hjemmeside ikke fungerer. Domænet fritdk.dk er dog fortsat registreret i hans navn.

Retssagen kører over to dage i december ved Retten i Odense.

Normalt skriver vi ikke navn på personer, som er anholdt og tiltalt. Vi gør i denne sagen undtagelse, fordi Michael Ellegaard er eller har været formand for et politisk parti, ligesom han har været opstillet ved flere valg.

Den indvandrerkritiske højreradikale formand for Frit Danmark, Michael Ellegaard, har blandt andet afsonet en af sine mange straffe med en fodlænke i sit hjem på Dybdevej i Odense-forstaden Bolbro. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Nyborg

Debat: Ingen skal tvinges til at blive i eget hjem

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense

Nu er valgkampen for alvor i gang: Borgmester får hjælp af forsvarsminister til at hænge de første valgplakater op

Annonce