Annonce
Sydfyn

- Stille, tak: Optagelser til ny dansk storfilm på Langeland

Et øjebliksbillede fra en af filmen "Erna i Krig"-s første scener, som Fyns Amts Avis overværede i Humble. Foto: Christian Geisnæs
Støttekroner fra Film Fyn har gjort det muligt at optage begyndelsen og slutningen på den kommende danske film "Erna i krig" på Langeland. Flere lokale bidrog desuden til filmen.

HUMBLE: Oktober viste sig fra sin absolut bedste side, da et filmhold i denne uge færdiggjorde optagelserne til spillefilmen "Erna i krig" på Vesteregnsvej. Fem ugers optagelser i Belgien, Letland og Danmark kulminerede på Langeland, hvor filmen både tager sin begyndelsen og afslutning.

Handlingen i filmen, der baserer sig på forfatter Erling Jepsens roman af samme navn, begynder og slutter i den fiktive sønderjyske by Bremstrup. At optagelserne lander på Langeland, skyldes økonomisk tilskud fra Film Fyn.

For instruktør Henrik Ruben Genz, som med "Erna i Krig" instruerer sin tredje Erling Jepsen-filmatisering, var optagelser på dansk jord et krav fra begyndelsen.

- Vi har fået én million kroner fra Film Fyn, og det gør, at vi kan filme i Danmark og her på Langeland. Det havde ikke været muligt ellers.

Henrik Ruben Genz påpeger, at flere danske film må søge til udlandet for at optage scener, der på lærredet ellers foregår i Danmark.

- Vi må få steder i udlandet til at ligne Danmark. Det er trist, men det er ofte uden for Danmark, at der er filmkroner at hente.

Annonce

Filmstjerner på Langeland

Støtte fra Film Fyn har med årene trukket mange danske filmproduktioner til landsdelen og Langeland for den sags skyld. Blandt andet havde Susanne Biers film "Hævnen" fra 2010 ikke blot scener fra Rudkøbing, filmen havde også gallapremiere i byens biograf.

Ni år senere vendte to af Bier-filmens hovednavne tilbage til Langeland. Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen, der begge spillede med i "Hævnen", stod atter overfor hinanden på langelandsk jord. En positiv oplevelse, siger sidstenævnte, der i den nye film spiller landbetjenten Meyer.

- Jeg har gode minder fra Langeland, og jeg takker Film Fyn for muligheden for at komme igen, fortæller Ulrich Thomsen efter dagens og dermed filmens sidste optagelser.

Ligesom for instruktøren betyder det noget for Ulrich Thomsen, at en dansk film kan indspilles i Danmark.

- Når man tænker på, at filmen skal foregå i 1918 i et gammelt preussisk område, synes jeg virkelig, vi rammer den her på Langeland. De omgivelser finder vi ikke mange andre steder, siger Ulrich Thomsen.

Hovedrolleindhaver i "Erna i krig" Trine Dyrholm er enig med sin kollega.

- Det er gået godt, men det har også være fem udfordrende uger. Nu skal jeg hjem og holde ferie, beretter en glad Trine Dyrholm for avisens udsendte.

Lokal frisør

Omgivelser er ikke det eneste, Langeland har lagt til den kommende film. Flere lokaler hænder og hoveder har gjort deres til, at det 40-mands store filmhold fik noget med hjem til klipperummet.

Mandags bød på optagelser i Bagenkop, hvor flere lokale have meldt sig som statister. At de lignede personer fra 1918 sørgede Vibeke Henningsen, der har en frisørsalon i Rudkøbing, for. Hun var også med på optagelsernes sidste dag.

- Det er da lidt hektisk, men det er ikke noget, jeg ikke har prøvet før, fortæller Vibeke Henningsen.

Som stylist og frisør har hun været tilknyttet flere film-og tv-produktioner. Blandt andet den kommende tv-julekalender Tinkas Juleeventyr på TV2. Selv synes hun, det er sjovt at være med til optagelser på Langeland, hvor hun også bor.

- Jeg har måttet dække en tatovering, som en statist havde på fingeren. Tatoveringer var ikke almindelige i 1918. Jeg har også måttet fjerne en lille piges neglelak, da det heller ikke passede ind i produktionen. Meget af mit arbejde er altså detaljer, forklarer frisøren.

Hun, lokale statister og andre nysgerrige må dog vente med at se resultatet af anstrengelserne til september 2020, hvor "Erna i krig" efter planen får dansk biografpremiere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce