Annonce
Kultur

Stille mand, sprælsk forfatter

Morten Thor Hansens store inspirationskilde er film. Foto: Kim Rune

Morten Thor Hansen fra Ullerslev taler ikke meget. Han skriver sine ord. Foreløbig er det blevet til to spændingsromaner og to nye alfabeter.

Bøger: 168.000 ord. Så mange stod foran det sidste punktum, da Morten Thor Hansen var færdig med sin seneste roman "Colombia".

En redaktør barberede 13.000 af dem væk.

- Jeg er ellers en mand af få ord. Det er paradoksalt, at jeg har alle de ord i mig. Men uanset: Min næste roman MÅ altså ikke være på mere end 120.000 ord. Det har jeg lovet mig selv, siger den 45-årige fritidsforfatter.

De mange skrevne ord har ikke blot overrasket ham selv. Da han skrev sin første roman, arbejdede han på den i et halvt år uden at fortælle sin kone det. Og hun havde ingen anelse om, hvad han var i færd med.

- Hun troede vist, at jeg lavede det sædvanlige ingenting, siger han og smiler.

Det var ikke, fordi han ville holde det hemmeligt. Men Morten Thor Hansen bryder sig ikke om at slå ud med armene og deklarere, at noget er på vej, før han er hundrede procent sikker på, at det bliver til noget.

- Jeg går lidt stille med dørene.

Når man har læst hans foreløbig to romaner, kan det undre. For romanerne er alt andet end stille. De er farverige, sprælske og tempofyldte. "En spændings-scifi på yderste overdrev" skrev avisens anmelder Bente Wiik om "Colombia" og dryssede fem stjerner over den. "Der er mindelser om både "Jurassic Park" og "Indiana Jones" i denne mavepuster, som man ikke behøver at have tændstikker til at holde øjnene oppe med", skrev hun også.

Og det er er netop eventyrfilm som "Indiana Jones" og "Star Wars", der har været med til at inspirere Morten Thor Hansen. I mange år har film været hans store passion. Og helst spændende film med ingredienser af eventyr, science fiction eller krimi. Godt 1000 af slagsen står i hjemmet i Ullerslev i et stort dvd-skab, og da familien for godt 10 år siden byggede til, blev halvdelen af de cirka 50 nye kvadratmeter brugt til at indrette en biograf. Med rigtige biografsæder med kopholdere og et 135 tommer stort lærred i ægte bredformat.

Morten Thor Hansen drømte i mange år om at skrive filmmanuskripter og færdiggjorde også et i 2003, oversatte det til engelsk og sendte det til en konkurrence i USA.

- Jeg kom i finalen som en af 25 bedste ud af flere hundrede, og det var jeg selvfølgelig glad for, men mere kom der ikke ud af det. Det var også urealistisk. Hvis man har en historie, man gerne vil have ud, bliver man i første omgang nødt til at skrive en bog, siger han.

Under en familietur til Italien i 2012, hvor hans kone Tina blev midlertidigt syg, og han ikke orkede at køre rundt med parrets tre børn alene, begyndte han at skrive skelettet til sin første roman: "Bernsteins Hemmelighed", der er en spændingsroman, som foregår på Bornholm og trækker tråde til Anden Verdenskrig. Som i "Colombia" er der fuld blæs på handlingen.

Morten Thor Hansen i sin hjemmebiograf. Foto: Kim Rune.

Morten Thor Hansen

45 år, født og opvokset i Kerteminde, hvor familien havde Thor Kiosken.

Arbejder som it-supporter hos firmaet It Forum Gruppen.

Bor i Ullerslev sammen med hustruen Tina, der er radiograf. Parret har tre børn, Kristoffer på 18, Katrine på 16 og Tobias på 13 år.

Har skrevet to romaner. "Bernsteins Hemmelighed", der er en spændingsroman, som foregår på Bornholm med tråde til Anden Verdenskrig, og senest "Colombia", der også er en spændingsroman tilsat science fiction.

Fritidsforfatter Morten Thor Hansen fra Ullerslev har så mange ord i sig, at han må kæmpe med begrænsningens kunst. Foto: Kim Rune

To nye alfabeter

"Colombia" er en spændingsroman tilsat science fiction, og den foregår i Washington og den colombianske jungle. Et mystisk fund i junglen fører til, at et hold forskere sendes ud, men de udfordres af blandt andre lejesoldater, narkobaroner og rumvæsener.

Undervejs støder forskerne på et meget gammelt sprog, såkaldt plymaerisk, og ledes hen til en hjemmeside om sproget. Forfatteren har i den anledning skabt sprogets alfabet, og det kan man dykke ned i på hjemmesiden, som han har oprettet i virkeligheden i en fiktiv professors navn: https://mchattie.000webhostapp.com/index.html

Han har også opfundet et rumvæsen-alfabet. Hertil er der også en hjemmeside. Hvert større afsnit i bogen indledes med nogle tegn fra alfabetet, og via hjemmesiden kan man få oversat tegnene til et meningsfyldt citat af en kendt fysiker. Hvem og hvad skal ikke afsløres her. http://mchattie.000webhostapp.com/alien.html

- Det begyndte med, at jeg legede med nogle tegn, og så udviklede det sig, fortæller han.

Hans leg med sprog og ord synes langt fra hans fag. Han er uddannet butikssælger og arbejdede i mange år for Merlin. Både i Aarhus og i Odense - blandt andet som afdelingsleder for kædens computerafdeling i Rosengårdscentret. Senere tog han en uddannelse som it-supporter, og det arbejder han som i dag.

- Jeg kan lide mit arbejde, og jeg tror, jeg er en god it-supporter, men jeg er ikke nørdet med det. Jeg har i stedet altid haft masser af fantasi kørende i mit hoved, og det var nok den vej, jeg skulle have søgt, da jeg var ung. Jeg har fortrudt, at jeg ikke forsøgte filmvejen, siger han.

Før han selv begyndte at skrive, havde han læst højst 10 romaner, indrømmer han. Men nu læser han meget og gerne og ser derfor færre film.

- Jeg er i en stejl læringskurve og bliver inspireret af at læse andre forfattere, siger han.

Men inspirationen til bøgernes indhold kommer stadig især fra film.

- Jeg tror, det er derfor, at jeg også er meget beskrivende i min stil. Jeg vil gerne have, at folk ser det, jeg selv ser for mit indre øje, og derfor har jeg også flere detaljer med end så mange andre forfattere, der måske giver større plads til læserens egen fantasi, Jeg er jo heller ikke litterær. Jeg bliver aldrig sådan en, der med tre ord i en enkelt sætning kan sige alt.

Morten Thor Hansen udgiver sine bøger på eget forlag. Han prøvede at sende "Bernsteins hemmelighed" ind til de større forlag, men blev afvist. Nu har han i stedet gjort arbejdet selv som at få udgivet begge bøger også som e-bøger og lydbøger.

Han er i gang med en tredje spændingsroman. Først venter dog en sommerferie i Østrig med familien og de to hunde og mange dages havearbejde. Når han engang har fået sig klippet vej til enden af sin lange indkørsel beklædt med velvoksen bøgehæk til begge sider, vil han belønne sig selv ved at skrive videre. Denne gang uden elementer af science fiction, men intentionen er den samme som med "Colombia".

- Jeg prøver på at være underholdende, siger han.

Fritidsforfatter Morten Thor Hansen fra Ullerslev har så mange ord i sig, at han må kæmpe med begrænsningens kunst. Foto: Kim Rune
Morten Thor Hansen i sin hjemmebiograf. Foto: Kim Rune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Rasmus har altid smerter - medicinsk cannabis giver ham et liv: - Jeg troede ikke for fem flade ører på det - jeg bad lægen rende og hoppe

Annonce