Annonce
Indland

Stilhed før storm: Lægedækningen er truet i flere fynske byer

Formand for PLO-Faaborg, Lars Kensmark, er læge i den eneste klinik i Faaborg by, der stadig har åbent for nye patienter. Han er bekymret for udsigten til et markant generationsskifte blandt de praktiserende læger i byen. Arkivfoto: Kim Rune

Region Syddanmark har udbudt nye ydernumre, der skal øge antallet af praktiserende læger i Odense, Svendborg og Nyborg, men i byer som Assens og Faaborg står man stadig med et uløst problem.

Generelt set er Fyn og øerne lige nu godt dækket ind med praktiserende læger, der står klar til at modtage dig, hvis du bliver syg.

I mange tilfælde har de fynske patienter dog langt fra frit valg, når de skal vælge læge. Og kigger man lidt længere frem truer et generationsskifte med at skabe lægemangel flere steder på Fyn.

En ny opgørelse fra Region Syddanmark viser, at der pr. august er lukket for nye patienter hos 45 procent af de 140 lægeklinikker på Fyn og øerne. Det er generelt set markant bedre end den nationale lukkeprocent på omkring 70 procent, men lukkede klinikker giver ikke desto mindre problemer lokalt i fem fynske kommuner.

Regionen vurderer selv lægedækningen til at være truet i Faaborg og Assens, mens der også bliver kigget nøje på udviklingen i Odense, Svendborg og Nyborg.

I Odense, Nyborg og Svendborg har regionen valgt at udbyde nye ydernumre. Indtil videre er det dog kun ydernummeret i Svendborg, der er blevet afsat til en ny praktiserende læge, der dermed kan etablere en ny lægeklinik inden for kommunegrænsen.

Mest kritisk er situationen dog i Assens og Faaborg byer.

I Assens by er begge lægeklinikker lukket for tilgang, så patienterne i stedet må søge mod Glamsbjerg eller Haarby. Det skyldes ikke mindst, at man igennem et stykke tid har haft en ubesat lægestilling hos Lægehuset Skelvænget.

I Faaborg er fire ud af seks klinikker i postnummer 5600 lukket for nye patienter, mens der kun er åbent for tilgang hos Lægerne i Holkegade i selve Faaborg by.

Annonce

Flest patienter pr. læge i Odense

Praktiserende læger har som udgangspunkt mulighed for at lukke for tilgangen af nye patienter, når antallet af patienter pr. læge overskrider 1600 patienter. Mange læger vælger dog at have flere patienter tilknyttet, mens andre læger får dispensation til at lukke for tilgangen af patienter før den formelle grænse er nået.Her kan du se det gennemsnitlige antal patienter pr. læge i de forskellige kommuner på Fyn og øerne pr. august 2018.

Odense: 1770

Kerteminde: 1643

Nordfyn: 1604

Svendborg: 1585

Nyborg: 1550

Faaborg-Midtfyn: 1482

Middelfart: 1453

Assens: 1384

Langeland: 1382

Ærø: 1014

Truende generationsskifte

I Faaborg er alderen på lægerne i byen dog et potentielt større problem end den øjeblikkelige situation.

Det fortæller Lars Kensmark, der er læge hos Lægerne i Holkegade og formand for de 35 praktiserende læger i Faaborg Kommune.

- Hvis man kigger på dåbsattesten for lægerne i byen, så kan enhver sige sig selv, at der måske allerede i morgen kan komme til at mangle en, to eller måske tre læger, siger Lars Kensmark.

Konkret er to af lægerne i Faaborg 69 år, mens to andre læger er henholdsvis 64 og 66 år. Af samme grund har de fået dispensation til at lukke lægeklinikkerne for nye patienter før det normale lukketal på 1600 patienter pr. læge.

Lars Kensmark understreger, at man skal gøre alt for at holde lægerne på arbejdsmarkedet så længe som muligt.

- De kender deres patienter ud og ind og ved hvad der skal til for at løse problemer. Begynder man at presse dem med alt for meget bureaukrati, så risikerer man meget let, at de stopper, siger Lars Kensmark.

Gør det mere attraktivt

Problemerne omkring lægedækningen er både et fokusområde i den seneste overenskomstaftale for de praktiserende læger og i regeringsudspillet "En læge tæt på dig", der blev præsenteret tidligere på året.

Mens overenskomstaftalen blandt andet giver nye muligheder for, at læger kan deles om en praksis, har regeringen blandt andet sat fart på støtten til sundhedshuse, hvor flere læger kan samle sig under samme tag.

Lars Kensmark mener dog stadig, at der et behov for, at det offentlige støtter mere op omkring de praktiserende læger.

- Vi skal have flere af de yngre læger til at vælge at blive praktiserende læger. Der er mange almen medicinere på sygehusene, som jo skal ud i almen praksis. Det kommer altså kun til at ske, hvis man kan overbevise dem om, at tilværelsen og livskvaliteten er bedre end på sygehuset. Men i stedet er der jo sket det, at det offentlige har lavet en bedre tilværelse for dem på sygehusene end i praksis, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce