x
Annonce
Nordfyn

Stilhed før storm: Kommunen mobiliserer personale til corona-pres

Nordfyns Kommune er i fuld gang med at forberede sig på, at der kan blive mangel på personale på plejecentre, i hjemmeplejen og i botilbud. Derfor har kommunen oprettet en jobbank, hvor frivillige kan melde sig, ligesom hjemsendte medarbejdere bliver bedt om at påtage sig nye opgaver. Arkivfoto: Timo Battefeld
Nordfyns Kommune har oprettet en jobbank, hvor for eksempel pensionerede læger, tidligere sygeplejersker, medicin- og sygeplejerskestuderende opfordres til at melde sig. Endnu er kommunen ikke presset af mange syge medarbejdere.

Nordfyn: I løbet af godt et døgn havde de første 12 meldt sig til en jobbank, som Nordfyns Kommune har åbnet for at opbygge et beredskab af sundhedsfagligt personale, der er klar til at træde til, når/hvis corona-epidemien som forventet for alvor kommer til at presse medarbejderne i hjemmeplejen, på plejecentrene og i botilbud for handicappede.

"Vi får brug for flere fagpersoner for eksempel pensionerede læger, tidligere sygeplejersker, medicin- og sygeplejerskestuderende, sosu-medarbejdere eller sundhedspersonale på orlov fra faget, hvis coronavirussen for alvor får fat," står der i opslaget, der blandt andet kan ses på kommunens hjemmeside.

Ud over de, der melder sig til jobbanken, har kommunen også mulighed for, at medarbejdere, der lige nu går hjemme, fordi de ikke kan passe deres sædvanlige arbejde, kan få nye opgaver på sundhedsområdet.

Men ingen behøver at frygte, at de totalt uforberedt bliver kastet ud i nye opgaver. Hvis en pædagog for eksempel bliver bedt om at hjælpe i hjemmeplejen eller på et plejehjem, vil vedkommende få en hurtig oplæring og også blive taget godt og hjælpsomt imod af det faste personale, lover Mogens Bak Hansen, direktør for Social og Arbejdsmarked i Nordfyns Kommune.

- Vi kigger på, hvilke kompetencer folk har, og så bygger vi videre på dem, og vi er ved at lave lokale aftaler med de faglige organisationer om vilkårene, siger Mogens Bak Hansen.

Annonce

Plads til påskeferie

Lige nu er sygefraværet blandt kommunens faste sundhedspersonale ikke ekstraordinært højt. Enkelte medarbejdere er hjemme med coronalignende symptomer, men de er ikke testet, de er blot blevet bedt om at holde sig hjemme til et par dage efter, de føler sig raske igen.

- Så coronavirussen har ikke udfordret driften endnu, men meldingen er jo, at det topper i ugerne efter påske, siger Mogens Bak Hansen, og det er det, vi forberede os på. Vi forbereder os på en situation, hvor vi kan få mangel på arbejdskraft og mobiliserer, så der ikke et borgere, der bliver klemt i det her.

Nogle af de ekstra medarbejdere, der nu bliver mobiliseret, vil også blive bedt om at træde til i påsken, så faste medarbejdere kan sendes hjem på påskeferie - med en indtrængende opfordring om ikke at blive syge, så de er klar til at tage fat midt i april, hvor sundhedsmyndighederne forventer, at corona-epidemien topper.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle brugere på fyens.dk har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Hvis du ikke allerede er betalende læser, kan du for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce