Annonce
Kultur

Stik mig en bajer - Storyteller stiller skarpt på drukkultur

Det brune værtshus er rammen for "Peter Dyreborgs forbrydelse og straf". Foto: Claus Christensen
Peter Dyreborg fortæller historier. I sit show "Peter Dyreborgs forbrydelse og straf" stiller han skarpt på Danmarks altoverskyggende alkoholkultur med tragikomiske værtshusfortællinger.

Odense/Valby: I Danmark er alkohol Gud. Uden at skulle trække for meget på blasfemien. Her til lands er alkohol på bordet til næsten enhver lejlighed, blandt begge køn, alle aldre og sociale klasser på både godt og ondt.

Undersøgelser placerer år efter år Danmark i toppen af listen over de mest alkoholforbrugende europæiske lande, i særdeleshed når det kommer til ungdommen.

Men er den danske alkoholkultur så symbol for noget godt eller noget skidt - for national forkærlighed for fest eller for synlig alkoholisme, man bare vælger at se igennem fingrene med?

Annonce

Svaret på det spørgsmål må være op til den enkelte at definere - men der skal kastes lys på emnet. Det mener storyteller og forfatter, Peter Dyreborg, i hvert fald.


Den eneste klasse, der ikke kan skjule det, er underklassen, hvor "det grimme" aldrig kan gemmes væk. Og derfor er mit show også en form for tragikomedie. Selv om den er sjov, forstår man også, at underklassen er et miljø fyldt med tragedier.

Peter Dyreborg, storyteller


I oktober stiller han med sit show "Peter Dyreborgs forbrydelse og straf" med komisk islæt skarpt på alkoholkulturen, som den udspiller sig i den danske underklasse.

Han gør det uden at romantisere og uden at løfte den dømmende pegefinger - det skal helst være et sanfærdigt og neutralt kig ind i alkoholkulturen, som den folder sig ud på dansk jord, fortæller han i et interview til Fyens Stiftstidende.

Poetry slammer gone storyteller

To meget udenlandsk-klingende ord kan bruges til at forklare Peter Dyreborgs daglige arbejde: Poetry slam og storyteller.

Mest af alt er han kendt for det første, poetry slam, hvor han oplæser digte for publikum. En kunstart, han faktisk er tidligere danmarksmester i.

Men nu kan Peter Dyreborg altså også bryste sig af titlen storyteller, selv om han forklarer, at det egentlig ikke behøver at være så eksotisk - man må gerne bare kalde ham historiefortæller, som det hedder sig på dansk.

Hvem er Peter Dyreborg?

44 år, født 1976 i Frederikshavn men i dag bosat i Valby.

Er digter og har desuden forfattet 8 bøger.

Er tilknyttet Det Kongelige Teater og har flere gange modtaget støtte fra Statens Kunstfond.

Vandt Danmarksmesterskabet i Poetry Slam (også kaldet spoken word) i 2008.

For historiefortæller er lige netop det, han er, når han i "Peter Dyreborgs forbrydelse og straf" skildrer én af dansk kulturs mest kendetegnende aspekter: Druk.

Showet tager afsæt i de menneskefortællinger, enhver kan møde på et klassisk brunt værtshus i Danmark - men hele idéen bag opstod faktisk af en skriveblokade.

- Det var coronaen, der gjorde, at jeg fik en skriveblokade. Så lavede jeg en øvelse, jeg bruger, når jeg underviser skoleelever. Jeg skulle skrive om de ting, jeg ved allermest om. Og de ting er kriminalitet og alkohol, forklarer han over telefon fra hjembyen Valby.

Peter Dyreborg selv er ikke kriminel - han er uddannet jurist, og det er ikke mindst her, man skal finde titlen på hans show og hans kendskab til lovens skyggesider.

Hvad angår alkohol, er Peter Dyreborg ikke selv alkoholiker. Men han viser, han har kendskabet til den, når han forklarer, hvordan alkohol på bogstavelig vis fraranede hans to storebrødre livet.

Annonce

Alkohol er Gud

Når Peter Dyreborg fortæller om baggrunden for sit show, vender han gentagne gange tilbage til at beskrive druk som en dansk guddom. Alkohol er allestedsnærverende og flyder over alle sociale lag i det danske samfund, også selv om mange ofte er gode til at skjule den.

- Selv om alle groft sagt drikker i Danmark, og mange har problemer med alkohol, er det let at pynte på det i mellem- og overklassen, siger Peter Dyreborg og forklarer videre.

- Den eneste klasse, der ikke kan skjule det, er underklassen, hvor "det grimme" aldrig kan gemmes væk. Og derfor er mit show også en form for tragikomedie. Selv om den er sjov, forstår man også, at underklassen er et miljø fyldt med tragedier.

Foto: Claus Christensen

Men hvorfor er det så lige, at alkohol skal sammenlignes med Gud og religion? Det er såmænd, fordi det kun er Vorherre, der får kredit - ord, der gennemgående skal vække stof til eftertanke hos publikum.

- Sætningen "kun Vorherre får kredit" indgår i showet og bliver en slags læresætning. Publikum skal selv fortolke, hvad det betyder for dem, og i hver enkelt historie i showet giver jeg publikum en tilståelse fra mit eget liv. Alle mennesker har nemlig en gæld, der skal betales i livet, fastslår Peter Dyreborg.

"Peter Dyreborgs forbrydelse og straf" har premiere på Teater Momentum i Odense den 28. oktober.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce