Annonce
Bøger

Stiger i popularitet: - Tegneserier er blevet allemandseje

Tegneserie-ekspert Mads Bluhm tror Hollywoodbølgen af superheltefilm har været med til at gøre tegneserier mere populære i Danmark. Men nogle superhelte-tegneserier hitter mere end andre herhjemme. - Det går ikke så godt med Marvel på dansk, men DC er meget populært, siger Mads Bluhm. Privatfoto
Interessen for tegneserier har udviklet sig meget siden år 2000. Tegneserie-ekspert Mads Bluhm fortæller om udviklingen, der har gjort, at tegneserier især er blevet populære blandt voksne.
Annonce

Tegneserie-ekspert Mads Bluhm, der indtil 2013 stod i spidsen for tegneseriefestivalen Copenhagen Comics og er projektleder for tegneserieområdet på Bogforum, har en klar fornemmelse: Interessen for tegneserier er stigende.

- Vi har haft det mest succesfulde Bogforum for comics nogensinde med mange publikummer spredt i både alder og køn. Det er blevet allemandseje og ikke kun for folk, der er fan af mediet. For ti år siden var man tegneserie-fan, og i lang tid var der en stigmatisering af, at tegneserier kun var for børn. Nu er folk mere drevne af, hvad de interesserer sig for - om det er feminisme eller superhelte, siger Mads Bluhm.

- Hvorfor er tegneserier blevet mere populære?

- Der er mange tendenser, der spiller ind. Internationalt set er der en kæmpe Hollywoodbølge med superheltefilm baseret på tegneserier. Folk har fået en større respekt for det. Og så er der det rent billedmæssige. Vi har en mere billedbåren kultur med Instagram og andre medier. Det, tror jeg også, har været med til at bidrage til det.

- Hvordan har interessen for tegneserier udviklet sig?

- Fra år 2000 begynder der at komme færre børn til. Termen "Graphic Novel" sætter sig fast, og der kommer en international bølge af tegneserier, som i højere grad er henvendt til voksne. Der er flere medier, der begynder at anmelde tegneserier, og det er ikke længere kun store etablerede selskaber som Cobolt, der udgiver, men også Gyldendal og nye forlag. Tegneserien har udviklet sig til at være mere kunstnerisk. Før år 2000 var tegneserien bundet til faste udgivelsesformer - et tegneseriehæfte på mellem 24 og 28 sider. Det diktererede, hvad en tegneserie var og skulle være. Men så blev trykteknikken mere avanceret og det, kombineret med en generation, der er vokset op med og har elsket tegneserier, men som vil noget andet med fortælleformen, har gjort den mere kunstnerisk. Der er flere indadvendte fortællinger, der handler om vores liv. Så nu vil folk ikke lave små tegneseriehæfter - de vil skrive den store grafiske roman.

- Kommer der stadig færre børn til?

- Det er svært at sige. Der er masser af børn, der stadig læser ældre tegneserier som "Smølferne", men forlagene satser mere på den ældre generation end børn. Der kommer ikke så mange nye tegneserier, der er relevante for det liv, som børn har i dag. Der er nogle enkelte - for eksempel Mira-serien, som rammer lige ned i, hvordan en tolv-årig pige tænker.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce