Annonce
Odense

Stigende sygefravær i ældreplejen: Administrative medarbejdere sendes i marken

Susan Feldborg Vahl underviser blandt andet i, hvordan man dokumenterer i ældreplejens systemer, så sygeplejersker, der ellers har mere administrative opgaver, kan træde til under corona-epidemien. Foto: Michael Bager
Medarbejdere som normalt har administrative opgaver, sendes i disse dage på kurser, så de kan hjælpe i ældreplejen. Sygefraværet stiger dag for dag.
Annonce

Bordene står langt fra hinanden i den kæmpe foyer i huset Phønix på Schacksgade i Odense. Otte kursister ser opmærksomt op imod en kæmpe skærm og mod udviklingssygeplejerske Susan Feldborg Vahl, der viser, hvordan man bruger de mange dokumentationssystemer i Odense Kommune.

Bag de otte borde sidder sygeplejersker, der er klar til at trække i kitlen, hvis det bliver nødvendigt i den kommende tid, hvor corona-epidemien, vil sende en del af deres kollegaer i plejen hjem i sygesengen.

Til dagligt varetager kursisterne administrative opgaver i kommunen, hvor de sidder i den afdeling, der hedder Myndighed, og adskillige har ikke været ude og praktisere borgernær sygepleje i mange år. Nu forventes de at træde til, når situationen kræver det.

Den situation kan meget vel opstå i den nærmeste fremtid. Sygefraværet stiger nemlig dag for dag blandt personalet i ældreplejen, hvor man skal udvise særlig opmærksomhed ved symptomer, der kan skyldes Covid-19, og blive hjemme selv ved lette symptomer.

Kurserne på Phønix var egentlig planlagt for 15 kursister ad gangen, men siden regeringen indførte nye regler om, at kun ti må forsamles, blev kurset nedjusteret til otte kursister og to undervisere. Foto: Michael Bager
Annonce

Det helt store regneark

De seneste dage har sygefraværet været støt stigende af den årsag.

Tirsdag var der 256 sygemeldinger, som kunne relateres til symptomer på Covid-19 i Ældre- og Handicapforvaltningen. Torsdag morgen var antallet steget til 330.

Antallet er endnu ikke kritisk, men i Ældre- Handicapforvaltningen, der til daglig beskæftiger cirka 4000 medarbejdere, forsøger man hele tiden at være et par skridt foran udviklingen. Allerede i sidste uge blev der lavet et stort regneark med medarbejdere, der ikke er i den direkte drift, eller som er ansat i tilbud, der er lukket ned på grund af coronavirus.

De øverste 45 på listen har sygeplejefaglig baggrund, og det er nogle af dem, der nu gradvist bliver sendt på kursus, så de kan træde til i plejen. Andre er eksempelvis fysio- og ergoterapeuter, og de kan senere blive indkaldt til kursus og blive bedt om at hjælpe til i plejen.

Annonce

Får 24 timers varsel

En af kursisterne på Phønix er Grit Falkenberg, der til daglig arbejder med at visitere til Lysningen, kommunens døgnrehabiliteringstilbud til borgere, der bor hjemme, men midlertidigt har brug for ekstra pleje.

Det er ikke mange år siden, hun har været ude i den borgernære sygepleje, og nu er hun klar til at træde til igen. Hun ved dog endnu ikke hvor eller hvordan.

- Det var mange informationer, vi fik på kurset, og man bliver lidt ør i hovedet. Men vi vil gerne hjælpe til alle sammen. Hvis vi skal ud og hjælpe borgerne, så gør vi selvfølgelig det. De fleste af os har jo uddannet os til sygeplejersker, fordi vi kan lide at hjælpe, siger Grit Falkenberg, der er rimelig fortrøstningsfuld i forhold til at skulle udføre nye opgaver.

- Det er ikke så længe siden, jeg har været i marken, så det føler jeg mig ok rustet til. Der er selvfølgelig nogle nye retningslinjer, og dem må jeg blive opdateret på, inden jeg skal i gang.

- Jeg har også en forventning om, at kollegaerne ude på de enkelte arbejdspladser er klar til at hjælpe os nye ved tvivlsspørgsmål. Vores sygeplejeautorisation indebærer, at vi skal behandle og bevare liv samvittighedsfuldt og med rettidig omhu. Det betyder også, at man skal spørge, hvis man er i tvivl, tilføjer hun.

Grit Falkenberg og de øvrige kursister har fået at vide, at de kan sendes ud i nye funktioner med 24 timers varsel.

Grit Falkenberg (bagest til højre) og hendes kollegaer får på kurserne hver en iPad, så de kan træde til med 24 timers varsel i plejen. Foto: Michael Bager
Annonce

Der bliver brug for alle

Årsagen til, at sygeplejerskerne endnu ikke ved, om eller hvor de skal arbejde, er den simple, at det ikke er afgjort endnu, forklarer rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K).

- Vi aner ikke, hvad morgendagen vil bringe, og vi forsøger at være forberedte. Vi forudser, at der bliver brug for alle kræfter, men foreløbig står nogle medarbejdere på stand by. Situationen er alvorlig, og vi forventer, at sygefraværet vil stige. Foreløbig er det dog ikke kritisk, sige han.

Rådmanden er glad og stolt over at opleve, at medarbejderne træder til og er fleksible i en svær situation.

- Jeg oplever, at alle er meget professionelle, og jeg er fuldstændig tryg ved, at situationen bliver håndteret, som den skal, siger han.

Otte sygeplejersker fra Odense Kommunes myndighedsfunktion er på kursus, så de kan træde ind i plejen i forbindelse med coronasituationen. De undervises her af udviklingssygeplejerske Susan Feldborg Vahl. Foto: Michael Bager
Otte sygeplejersker fra Odense Kommunes myndighedsfunktion er på kursus, så de kan træde ind i plejen i forbindelse med coronasituationen. De undervises her af udviklingssygeplejerske Susan Feldborg Vahl. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce