Annonce
Kultur

Stig Rossen tilbage til rødderne

Hertil og ikke længere. Sangeren og skuespilleren Stig Rossen værner om privatlivet. Pressen kommer ikke inden for dørene hjemme hos familien. Heller ikke det mega-store amerikanske ugeblad "Hello Magazine", hvis gennembruddet i USA lykkes. Hans Østergaard

NULSTILLING: Stig Rossen forsøger at slå igennem i USA, hvor han endnu er Mr. Nobody. Men han vil stadig have ret til at lave musikalske svinkeærinder, blive boende på Østfyn og sige nej til pressen.

Stig Rossen er en managers mareridt. Han er et musikalsk dampbarn, der gerne går helt andre veje end de fornuftige. Han har lige tabt en million af sine egne lommepenge på et eventyr med at lave et produktionsselskab i Århus, og han har lavet sine egne afstikkere med cd'er, som publikum ikke gad købe.

Alligevel ligger han nu på 16. år i den musikalske sværvægtsklasse, holder flere koncerter end de fleste solister og har turneret verden tynd som Jean Valjean i Les Miserable. 1478 gange i 10 forskellige lande har han sunget den berømte "Bring him home", som er temasangen fra Les Miserable.

Nu forsøger Stig Rossen med et gennembrud i USA, efter at tv-kanalen PBS, der ses af 320 mio. amerikanere og canadier, har lavet en to timer lang koncert - optaget i Tivolis koncertsal - med en række af de numre han selv kalder sine "greatest hits" krydret med en portrætudsendelse af ham selv og et live-interview i studiet i Detroit.

Kun én dansker før ham er blevet inviteret til at lave et show på den landsdækkende tv-station, PBS - nemlig Victor Borge. Og kunsterne som De tre Tenorer, Sarah Brightmann og Andrea Bochelli slog igennem i staterne efter at have været lanceret med lignende shows på PBS.

- Det er ikke sådan, at jeg forestiller mig, at her kommer jeg og vælter USA. Realistisk set vil det tage to til tre år at opdyrke sådan et marked, men det spændende for mig er, at det er som at starte forfra. Jeg har prøvet mange ting i min karriere, har indfriet mange drømme og nået mange af mine mål. Men i USA er jeg et ubeskrevet blad og skal starte fra bunden, siger Stig Rossen.

Det amerikanske projekt er ifølge musicalstjernen selv et eventyr, der skal prøves af. Følelsen af at skulle optræde for 320 millioner amerikanere har tændt en ny ild i ham.

- Jeg kniber af og til mig selv lidt i armen. Det er en kæmpe chance. Men jeg har også besluttet, at ligegyldigt hvad der sker derovre, så er det bare et eventyr. Jeg kan faktisk sige til mig selv - går det ikke så godt, så har jeg prøvet.

Slår Stig Rossen alligevel igennem hos det amerikanske publikum, er der ikke tale om, at han skal flytter over dammen, forsikrer han. Tværtimod. Han og familien kunne ikke drømme om at flytte fra Østfyn. Og så må karrieren i USA plejes med ophold af to-tre måneders varighed.

Mit livs koncert

Koncerten bliver vist i USA og Canada til marts. Stig Rossen er ikke i tvivl - den dag, koncerten blev optaget i Tivolis Koncertsal, klappede alt.

- Det var mit livs koncert. Jeg toppede på det rigtige tidspunkt. Man forsøger hver gang at gøre koncerter til noget specielt, men det lykkes jo langt fra. Og denne gang var der så mange ting, der skulle gå op i en højere enhed. At få sunget godt, er i virkeligheden bare en lille brøkdel af det. Der sidder 70 mand i orkesteret, er et 13-mands kor og tre korpiger, en gæstesolist og 10 kamerafolk og producere. Alle skal jo være på toppen, for at det lykkes.

- Der var ekstremt meget pres på den aften. Jeg vidste jo, hvad det gjaldt. Jeg havde den der fornemmelse i maven, da jeg sad i omklædningen efter koncerten - det kunne jeg simpelthen ikke have gjort bedre, siger Stig Rossen.

Sangene, der udkommer i USA, er de samme som ville ramme lige i hjertekulen på kernepublikummet herhjemme.

- Jeg ved jo godt, at min musik rammer lige ned i PBS's målgruppe. Dem, der ser programmet, er jo modne, forstadsfruer fra 45 år og op efter. Det er jo mit publikum - også herhjemme. Der er engang en, der har sagt til mig, at jeg laver svigermors-musik, og det er nok rigtig nok, siger Stig Rossen.

Format

- Men det er jo reelt nok, fordi de elsker den måde, at sangene bliver fortolket med indføling. Og i forhold til det amerikanske publikum, er det jo heldigt, for jeg føler egentlig ikke, at jeg har skulle lave mig om eller tillægge mig en anden stil, forklarer han.

Stig Rossen har format.

Han føler sig godt tilpas i rampelyset - så længe han selv kan slukke for det hjemme på landejendommen ved Nyborg. Selv her på cafeen i Tivoli lægger han armene over kors med et vist eftertryk. Der er ikke meget tilbage af pop-drengen der i polkaprikket-skjorte, der i sang sig til tops i Melodi Grand Prix i 1988 med sangen "Vi danser rock og rul".

Kontrovers

Stig Rossen kan virke poleret på overfladen. En kunstner, der har tilrettelagt sin karriere med målrettet flid og klare strategier bag enhver beslutning.

- Haha - ..ja, sådan ved jeg godt, at jeg kan opfattes, men det er rent og skært held. Jeg er i virkeligheden meget uovervejet, og jeg har altid ladet min nysgerrighed råde. Der er mange tilfælde, hvor jeg er blevet frarådet at gøre det, jeg har gjort. Da jeg for eksempel i starten af halvfemserne lige havde opbygget konceptet med musicals - så valgte jeg pludselig, at jeg ville på en stor gospel-turne med Lillian Bouté. Da sagde mit pladeselskab: "Du er sindssyg - det er galimatias og karrieremæssigt selvmord". Jeg sagde: "Jeg elsker gospel, og jeg elsker Lillian Boutté - selvfølgelig skal vi lave den turné".

På samme måde har han lært at leve med, at ikke alle beslutninger fører succes med sig:

- Mit eventyr med "Rossen og Rønnow" har kostet mig én million. I dag tænker jeg bare - jeg ville ikke have undværet den oplevelse. Det skal ikke være pengene, der styrer, så skulle jeg have været i en anden branche.

I slutningen af halvfemserne havde Rossen den største kontrovers med sit publikum. Med udgivelsen af "Letters of Love" udlevede Stig Rossen en drøm om at synge pop - og det fik det ellers meget trofaste publikum til at vende tommelfingrene nedad.

- Der var ikke nogen, der købte cd'en. Det var helt tydeligt, at jeg var ude og prøve nogle grænser af, hvor mit faste publikum ikke kunne følge med. Jeg forvirrede mit publikum, erkender Stig Rossen.

Helmut Lottis penge

Alligevel er Rossen i en genre-liga, hvor kunstnere som blandt andet Helmut Lotti og Andrea Bochelli skovler penge ind, men spørger man Stig Rossen kræver det ofte, at man lader sig lægge i musikalske lænker af sit pladeselskab. Det vil han ikke selv, men erkender gerne at han i USA vil dele publikum med blandt andre Helmut Lotti, der konstant "Goes Africa" eller "Goes Elvis".

- Jeg har det generelt dårligt med båse. Og i vores branche bliver man sat i bås, fordi man forsøger at gøre, som publikum forventer, og så ender man som Suzanne Lana, der står og synger "Hvis tårer var guld". Helmut Lotti laver koncept-musik, og tjener masser af penge på det. Hvis jeg skulle leve af, at indspille cd'er, var jeg formentlig nødt til at gøre noget lignende. For det er nemmere at holde på et eksisterende publikum end at opdyrke et nyt, siger Stig Rossen.

Faldt i søvn på scenen

Ved siden af sin musik- og skuespiller-karriere holder Stig Rossen foredrag. Ikke om musik, men ifølge ham selv om at slå den indre automatpilot fra. Den funktion, der tilsyneladende også kan gøre en sangstjernes arbejde monotomt og rutinepræget. Men den del af Stig Rossens karriere startede egentlig med en kæmpebrøler på scenen i Hong Kong.

- Jamen, jeg faldt i søvn midt i Les Miserables. Man tror ikke, det kan lade sig gøre, vel? Jeg havde spillet den for ottende gang den uge. Jeg var virkelig smadret søndag aften, og jeg fik et øjeblik på scenen, hvor jeg bare skulle sidde med ryggen til og ville lige samle lidt kræfter med lukkede øjne. Jeg vågnede med et sæt ved, at der var helt stille på scenen. Alle ventede på mig.

- Den oplevelse gjorde, at jeg var nødt til at finde en teknik, så jeg på kort sigt ikke igen faldt i søvn på scenen, og på længere sigt kunne komme igennem turnéens sidste 200 forestillinger, fortæller han.

Stig Rossen udviklede en metode, som han i dag underviser i på erhvervsvirksomheder. Pointen er, at skrotte vanerne og rutinerne. Ellers ender livet som en grå gentagelse:

- Jeg følte mig som Bill Murray i filmen " En Ny Dag Truer", hvor det er den samme dag, der gentager sig igen og igen. Inspireret af filmen faldt jeg ud af, at det burde kunne lade sig gøre at vende denne ultimative lortedag til en perfekt dag. Lige som derhjemme, hvor man har en diskussion med sin kone, og man kender mønsteret - om 10 minutter er det blevet til et skænderi. Det kan jo faktisk undgås. Jeg udviklede en teknik, hvor jeg faktisk kunne se hver enkelt ny forestilling som en ny udfordring og ikke bare den samme trummerum. Det kræver, at man tør gå på scenen sådan lidt blank, og acceptere, at alt kan ske, og på den måde slår man automatpiloten fra. Den teknik er fantastisk, når man skal holde 30 julekoncerter på 22 dage, forklarer Stig Rossen.

I morgen udkommer Stig Rossens nyeste cd "This Is The Moment - Live fra Tivoli" i Danmark. Som er den koncert fra Tivolis Koncertsal, der skal vises i USA.

Rundt om Rossen

* 42 år og gift med Nina. Sammen har de Lucas Alexander på tre. Familien bor ved Nyborg på en landejendom, der blandt andet er ved at få ny terrasse - lagt af Stig Rossens selv.

* Han er født i Hvidovre, men har også boet i blandt andet Kolding og London. Kolding er han stadig nært knyttet til og vender hvert år tilbage med julekoncerter i trekants-byen

* Han deltog i 1988 i det danske Melodi Grand Prix med sangen " Vi danser rock og rul"

* I 1990 blev han tilbudt hovedrollen som Jean Valjean i Les Miserables. Rollen der gjorde ham kendt uden for landets grænser. Den har han indtil videre spillet 1478 gange i ti lande

* Har medvirket i mange musicals blandt andet Les Miserables, Egtvedpigen og Chess. Har desuden lagt stemme til en række disneyfigurer

Rossen i USA

* Stig Rossen-showet sendes på PBS, som er et amerikansk tv-netværk, der dækker 345 stationer i USA og Canada. Det betyder, at 99 pct. af de amerikanske husstande og 95 pct. af de canadiske husstande kan se showet. Det svarer til 320 mio. seere.

Rossen vil på PBS blandt andet synge:

- Bring him home, Anthem, I'll never fall in love again, I wish, The lady in red og Come what may.

* Koncerten udgives I Danmark på DVD og CD på mandag

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Sorg ude og hjemme: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre, og Odense Kommunes bygninger flager på halv

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Tiden er løbet fra den gamle fabrik: Lukker efter 120 år med landbrugsmaskiner

Lyt: Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter smadrer en baglygte på statsministerens bil

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Annonce