Annonce
Kultur

Stemmelæbernes Rolls Royce

Da Thorbjørn Risager begyndte at løbetræne, fandt han ud af, at han efter blot uger kunne gå to toner højere op. Siden har han holdt formen ved lige, så han har overskud og mere energi på scenen.

Bluesmusikeren Thorbjørn Risager er genetisk optimeret til at synge med imponerende kraft

- De er eddermame store!

Så elegant var beskeden, da en øre-, næse- og halsspecialist havde nærstuderet Thorbjørn Risagers ekstremt veludviklede stemmelæber.

Efter sigende og hans dybe stemmeleje taget i betragtning er der tale om et sandt pragtsæt, der indtil videre har betydet, at den 36-årige sanger har sluppet med karrieren og renomméet i behold efter at have ageret både Tom Jones, Tom Waits og Frank Zappa i diverse tributebands.

- Min sanglærer sagde engang, at de var stemme- læbernes svar på Rolls Royce, så jeg er vist anatomisk godt udrustet, fortæller en bredt smilende Thorbjørn Ris- ager, der desuden har et kæbeparti som en bokser.

Oprindeligt spillede sjællænderen, der i tre år har haft Odense som bopæl, saxofon. Ved en tilfældighed havnede han en dag bag mikrofonen og fandt ud af, at hans stemme havde en enorm kraft. Siden dyrkede han den intenst på musikkonservatoriet i København. Uden at blive bedre som bluessanger.

- Jeg har lært at synge teknisk svært jazz og fået kendskab til en masse redskaber, der kan vedligeholde stemmen. Men blues er jeg som sådan ikke blevet bedre til at synge. Enten taler man dens sprog, eller også gør man ikke. Det handler enormt meget om timing, nerve og sjæl, fortæller Thorbjørn Risager.

Hans talent er så stort, at han flere gange er blevet opfordret til at forfølge drømmen om det store gennembrud i bluesens hjemland, USA.

- Jeg har overvejet, om man skulle tage derover og give det en chance. Men lønnen er kun det halve af det, man får i Danmark, så man skal spille dobbelt så mange koncerter, hvilket jeg ikke tror, jeg kan holde til. Desuden har jeg erkendt, at jeg er for stor en tryghedsnarkoman, siger Thorbjørn Risager.

Han har dog også allerede rigeligt at se til, da turnévirksomheden er udvidet markant de seneste år.

- Vi har allerede gæstet Holland, Schweiz og Finland. Får vi hul på Tyskland, så er vi home free rent økonomisk, konstaterer Thorbjørn Risager, der efter sommerferien flytter tilbage til København, når hans medicinstuderende kæreste kan blive overført til Københavns Universitet.

Bluesmusikeren Thorbjørn Risager

De nye konger

Navnet Risager er efterhånden ved at være ret kendt i Norge og Sverige, og Thorbjørn fornemmer, at bluesmusik fylder mere dér.

- Vi spiller altid for fulde huse og mærker, at man der er mere villige til at høre musik, som man ikke kender på forhånd. Det er ikke det samme i Viborg og Herning, hvor man kan spille foran 12 gæster, forklarer Thorbjørn Risager og tilføjer, at Posten og Dexter er steder, han altid har oplevet god opbakning på.

Efter B.B.King sidste år indstillede sin koncertaktivitet, anser Thorbjørn Risager Taj Mahal, Buddy Guy, Johnny Winter samt Keb'' Moe' for at være de mest interessante artister.

- De fleste danske teenagere aner sikkert ikke, hvem de er. I Norge og Sverige ville de fleste unge kunne nævne flere af de største bluesmusikere. Fordi de ser dem i tv og hører dem i radioen. Jeg ser selv svensk tv indimellem, hvor de kan finde på at vise en fed koncert med B.B. King fra 1970'erne. Det ville DR aldrig gøre, konstaterer Thorbjørn Risager.

Der er dog med stor sandsynlighed bedre tider på vej for bluesmusikken i Danmark. Langt om længe er der blevet etableret en interesseorganisation, Dansk Blues Union, der skal varetage bluesmusikerne interesser.

- Jeg tror, det får stor betydning. Tidligere har blues hørt under folkmusik, når der blandt andet skulle uddeles støttekroner. Under Danish Music Awards har der blot været én pris til blues. På den måde har man følt sig som et uægte barn, som ingen rigtig ville kendes ved, fortæller Thorbjørn Risager.

Thorbjørn risager live

Thorbjørn Risager og Emil Balsgaard Duo: Strandlyst, Svendborg, 3. november.

Thorbjørn Risager Band: Dexter, Odense, 14. december.

Bluesmusikeren Thorbjørn Risager
Bluesmusikeren Thorbjørn Risager
Bluesmusikeren Thorbjørn Risager
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce