Annonce
Fyn

Medicin steg med 1200 procent: Minister har ingen konkrete bud på at stoppe eskalerende medicinpriser

Den socialdemokratiske sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke lover at kigge på tiltag, der kan forebygge leveringssvigt på medicin, så priserne ikke eksploderer. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) lover i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg at undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Men svaret er blottet for konkrete tiltag. 82-årige Gerda Skytte, der har oplevet, at hendes medicin blev meget dyrere, savner handling fra ministeren.

Det er helt forståeligt, at patienter finder det både urimeligt og utrygt, når der er store prisstigninger på uundværlig medicin.

Sådan lyder det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et svar til Venstres Jane Heitmann. Hun har i et spørgsmål til ministeren efterlyst initiativer, der kan skabe større økonomisk tryghed omkring medicinpriser for forbrugeren.

Magnus Heunicke lover, at hans ministerium i den kommende tid vil indkalde relevante aktører til et møde om netop dette.

"Herudover kan jeg oplyse, at Sundheds- og Ældreministeriet generelt er ved at se på mulige tiltag for at forebygge leveringssvigt på lægemidler. Leveringssvigt, også kaldet forsyningsvanskeligheder, kan også give udsving i den oplevede pris, da det billigste lægemiddel for eksempel ikke længere er tilgængeligt på markedet", lyder meldingen.

Det har dog foreløbig ikke været muligt at få ministeren til at svare på, hvad det konkret er for mulige tiltag, han og hans ministerium har i tankerne.

Sagen kommer efter en række artikler i Fyens Stiftstidende i oktober, hvor 82-årige Gerda Skytte fra Aarup pludselig måtte betale 541 kroner for sin medicin mod knogleskørhed. Det svarer til en prisstigning på 1200 procent.

Årsagen er, at der er fri konkurrence og prissætning på medicin i Danmark. Når leverandører i perioder falder fra, kan den eller de eneste tilbageværende leverandører fastsætte prisen, som den vil - i Gerda Skyttes tilfælde altså voldsomt højt.

- Jeg var fuldkommen lamslået. Var de steget til 100 eller 200 kroner, så kunne jeg forstå det, men 541 kroner? Det er jo som om, de sælger stoffer. Ren udnyttelse! Vi, der har knogleskørhed, kan jo ikke undvære medicinen, siger Gerda Skytte, der kalder medicinalfirmaerne for "kyniske fabrikker".

- Det er jo ikke, fordi jeg er uden midler, men der er da langt sjovere ting at bruge penge på, mener hun.

Annonce

Jeg var fuldkommen lamslået. Var de steget til 100 eller 200 kroner, så kunne jeg forstå det, men 541 kroner? Det er jo som om, de sælger stoffer. Ren udnyttelse! Vi, der har knogleskørhed, kan jo ikke undvære medicinen.

Gerda Skytte, 82 år og bruger af osteoporose-medicin

Stikker helt af

Gerda Skytte håber, at ministeren vil gøre alvor af sine udmeldinger, men tvivler på, at der reelt sker noget.

- Nu har jeg da hørt, at priserne er faldet igen, men man ved jo aldrig, hvornår de stiger næste gang. Og hvad vil han gøre ved det? Så længe virksomhederne selv kan fastsætte priserne, så er det jo sådan, det er. Men så må de jo i søgelyset, lyder det fra Gerda Skytte.

Selv er hun ikke super begejstret for det søgelys, hun er kommet i. Men når noget er uretfærdigt, må man råbe højt, mener hun.

- Jeg har det sådan, at hvis man ikke protesterer, så stikker det jo helt af, siger hun.

Magnus Heunicke påpeger i sit svar, at Danmark generelt har et lavt prisniveau på de lægemidler, der har det samme virksomme stof, men med forskellige produktnavne, sammenlignet med andre EU-lande.

"Og vi gør meget for, at patienterne kan købe medicin til lave priser. Blandt andet med reglen om, at man skal tilbydes den billigste medicin på apoteket," lyder det i svaret.

Læs hele svaret her: https://www.ft.dk/samling/20191/almdel/suu/spm/43/svar/1604087/2099680.pdf

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce