Annonce
Kerteminde

Stefan snød døden: Nu er det slut med at springe ud fra høje master og bjergsider

Stefan har over 1500 spring bag sig som BASE jumper. Foto: Privatfoto
2. juli 2019 kunne have været Stefans sidste dag i live. Få sekunder hindrede ham i at blive knust mod en bjergside i Spanien.
Annonce

Nordøstfyn: - Mange tror, jeg har et eller andet dødsønske. Men det er faktisk modsat. BASE jumping giver mig en ekstra glæde ved livet.

Midt i et parcelhuskvarter tuller 44-årige Stefan i øjeblikket rundt med sin rottweiler-hvalp Tess om benene. Han halter på højre ben, når han ikke lige sidder ved sofabordet og kigger på fotos og videoer af sig selv. Computeren er fuld af dem.

På én af videoerne kravler han op i en højspændingsmast. Aftensolen står i horisonten og kaster sit orange skær over horisonten. Stefan træder op på rækværket, tager et skridt ud i luften og lader sig falde med hovedet nedad og benene op i luften. Parallelt med mastens konstruktion. Om 5,5 sekunder rammer han jorden.

"Et sekund, to sekund." Han tæller i hovedet og trækker udløseren til skærmen, som lader ham svæve kontrolleret ned mod et græsstykke i nærheden.

Her fra Monte Brento i Italien har Stefan sprunget mange gange. Privatfoto

I snart halvdelen af sit liv har Stefan brugt al sin fritid og sine sparepenge på at rejse verden rundt for at kaste sig ud fra høje broer, master, skrænter og bjergsider.

Han fortæller gerne om sin ekstreme hobby, men ønsker ikke sit efternavn frem, da han lever under navnebeskyttelse på grund af sit job.

- Fodbold og håndbold har aldrig sagt mig noget. Da jeg var cirka 22 år fik jeg lyst til at prøve at flyve faldskærm. Jeg var bare en ung mand, som havde lyst til noget eventyr. Jeg tog et certifikat og rejse verden rundt for at springe i faldskærm, og så hørte jeg om den her undergrundssport BASE jumping. Jeg havde aldrig hørt om det før, men fik lyst til at prøve det, selvom det er meget mere risikabelt. Der er mange, der dør af det.

Annonce

Ikke plads til menneskelige fejl

Han fik købt sit eget udstyr, blev lært op og fik smag for adrenalinsuset.

- Jeg kunne godt lide at forholde mig til den kalkulerede risiko og den præcision, der ligger i at regne sig frem til et godt resultat. Jeg skal pakke rigtigt, jeg skal vurdere på vinden i forhold til akronymet - altså det sted, jeg springer fra. Jeg skal forholde mig til min mavefornemmelse. Er i dag en god dag?  Når du springer faldskærm har du en ekstra skærm med. I BASE jumping er der ikke plads til menneskelige fejl. Højde er din ven. Højde giver dig tid. Når du springer fra 120 meter, har du kun 5,5 sekunder til at gøre det, der skal gøres. Ellers dør du. Man er altid bange, når man springer base jump. Det er det, der giver adrenalinen, fortæller Stefan.

Fakta om BASE jumping

BASE jumping er en aktivitet, hvor en faldskærm og evt. en wingsuit benyttes til at hoppe fra faste objekter med en ikke udfoldet faldskærm, når man sætter fra, hvorefter man folder den ud, når man har sat af. "BASE" er et akronym som står for de fire kategorier af faste objekter, man kan hoppe fra:

Building (bygning)

Antenna (antenne)

Span (spænd, f.eks. fra en bro)

Earth (jord, bjergtoppe ol.)

- Jeg er fuldstændig i ro, når jeg står på exit. Der er ikke overskud til at tænke: Fik vi nu købt det toiletpapir. Og når man springer, kan man mærke, at hjertet det hamrer, og man er totalt svedig, selv om vinteren med frostgrader. Det er hjernen og kroppen, der forbereder sig på at dø.

Her et billede fra F60 - en tidligere mine-gravemaskine i Tyskland, som er lovlig at springe fra. Privatfoto

For et år siden var det ved at gå helt galt.

Det var 2. juli 2019 i Alicante-regionen i Spanien. De havde kørt bil i to timer og hiket ti kilometer for at nå op på toppen af den lodrette klippe i 90 meters højde. Der er fuldstændig vindstille.

- Da jeg springer, opfører min pilotskærm (den øverste runde skærm red.) sig pludselig meget mærkeligt. Den puster sig op og klapper sig sammen flere gange. Det vil sige, jeg kommer alt for tæt på klippen og banker ind i den med hele min højre side. Min skulder går af led, men den bliver heldigvis rykket tilbage igen, så jeg kan styre skærmen og styre væk fra klippen. Jeg var meget heldig at overleve. Kun held og erfaring reddede mig fra at dø.

Annonce

Et afsluttet kapitel

Han er 40 meter over trægrænsen, da han lægger an til landing. Højre ankel er knust og underbenet er knust. De hænger bare som løse knogler under ham. Skulderen er slået af led, der er et lille brud i skulderen, den store brystmuskel er revet over, han har trykket et ribben og flækket tre tænder.

Men han er i live, da han få sekunder efter lander på det aftalte sted. Kammeraterne kommer ham til undsætning, og han bliver indlagt på sygehuset.

Stefan er i øjeblikket "grounded" på grund af en ulykke, som for et år siden knuste hans højre ankel og underben.  Han ønsker ikke sit efternavn frem, da han lever under navnebeskyttelse på grund af sit job. Foto: Helle Kryger

Benet er stadig ømt i dag, og han ved endnu ikke, om ulykken giver permanente mén. Pausen fra den ekstreme sport har fået Stefan til at overveje sin fremtid. Han frygter for konsekvenserne, hvis han vender tilbage til BASE jumping.

- BASE jumping er et afsluttet kapitel for mig. Hvad vil det betyde for resten af mit liv, hvis jeg brækker benet igen? Vil jeg kunne passe mit arbejde? Eller de mange andre ting, jeg nyder at bruge min fritid på? Den her gang overlevede jeg, men hvad med næste gang? Én af de kammerater, jeg sprang med, sidste år, døde kort efter min ulykke.

Han nyder billederne på sin computer og glæder sig ellers til sommerferien, der skal foregå i et sommerhus i Nordjylland.

- Vi skal samles nogle stykker i Nordjylland, og så skal jeg op og paraglide fra Rubjerg Knude og Løkken. Det er ikke samme sus, men det er stadig en stor naturoplevelse. Jeg skal i hvert fald ikke sidde stille, siger han med et smørret smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce