Annonce
Sydfyn

Steen blev slået ned ved Strynøfærgen: Politiet har ignoreret voldssag i fem måneder

Steen Winkel er skibsfører på Strynøfærgen. I juni blev han overfaldet af en lystfisker ved færgelejet og anmeldte sagen til politiet, som fem måneder senere endnu ikke havde taget hul på efterforskningen. Foto: Ole Grube
Steen Winkel og hans kollega var på arbejde som skibsførere på Strynøfærgen, da en lystfisker gik amok mod ham med knytnæver og dødstrusler. Han anmeldte overfaldet samme dag og har siden rykket politiet to gange. Nu har han opgivet.

Langeland: Steen Winkels retsfølelse har lidt et alvorligt knæk.

Han er skibsfører på Strynøfærgen og blev overfaldet og herefter truet på livet ved færgelejet den 11. juni. Fem måneder senere har politiet endnu ikke kigget på den anmeldelse, som han afleverede senere samme dag.

Han har to gange rykket politiet for svar, men nu har han givet op.

Annonce

- Nu har jeg besluttet mig for at fortælle, hvad det er for et retssamfund, vi lever i, og så gør jeg ikke mere, siger Steen Winkel.

Trussel mod familier

Det er fredag eftermiddag den 11. juni, og Steen Winkel er lige mødt på arbejde sammen med kollegaen Jens Oldelund, da de ser en mand fiske tæt ved færgelejet på havnen i Rudkøbing. Skilte anviser, at manden står på forbudt område, og Steen Winkel råber lystfiskeren an. Han frygter, at fiskelinen skal gå i færgens skrue.

Men manden reagerer ikke.

I stedet går de to kolleger over mod lystfiskeren, og da de stadig bliver ignoreret, tager Steen Winkel hans ene fiskestang, der ligger på jorden og siger: Kom nu, du må ikke fiske her.

Nu farer manden op og sender to knytnæveslag af sted mod Steen Winkel. Det ene slag rammer ham på kinden og det andet på halsen, og slagene har så meget kraft, at han tumler bagover. Kollegaen Jens Oldelund lægger sig imellem, og han når at parere endnu en knytnæve, der er på vej mod ham.

Han råber, at han vil brænde vores huse ned og slå vores familier ihjel, og at han ved, hvem vi er. Vores navne står jo på vores tøj, så det gør mig faktisk så bange, at jeg ikke fortæller min kone om truslerne, da jeg kom hjem.

Steen Winkel, skibsfører

Steen Winkel tager nu sin telefon frem og fortæller, at han vil ringe til politiet, men han tager i stedet billeder af den voldelige lystfisker, som nu lusker væk, men han råber efter de to skibsførere.

- Han råber, at han vil brænde vores huse ned og slå vores familier ihjel, og at han ved, hvem vi er. Vores navne står jo på vores tøj, så det gør mig faktisk så bange, at jeg ikke fortæller min kone om truslerne, da jeg kom hjem, fortælle Steen Winkel.

Den voldelige lystfisket havde ignoreret dette skilt og stod og fiskede i Strynøfærgens leje, da Steen Winkel (tv) og Jens Oldelund bad ham gå væk. Privatfoto

Efter overfaldet kommer en mand over til de to færgefolk og fortæller, at han har stået ved ÆrøXpressens færgeleje og optaget det hele på sin mobiltelefon. Steen Winkel får hans telefonnummer, og vidnet lover at gemme optagelsen, hvis der bliver brug for dem i politiets efterforskning.

Annonce

Serveret på en bakke

Senere samme dag anmelder Steen Winkel overfaldet til Fyns Politi. Han er først i tvivl om, hvad han skal gøre, men han løber tilfældigt på en politibetjent på Strynø og bliver overbevist om, at han skal indgive en anmeldelse.

- Betjenten siger til mig, at sådan en mand også kan gå amok på andre mennesker, og at jeg derfor skal anmelde sagen med det samme, fortæller Steen Winkel.

Vold mod personer i offentlig tjeneste

Der er i straffeloven en særlig paragraf 119 om vold eller trusler mod personer i offentlig tjeneste eller hverv. Det er eksempelvis vold mod politibetjente i tjeneste – eller som i dette tilfælde ansatte på færgen. Overtrædelsen anses for at være særligt samfundshæmmende, og strafferammen er derfor højere end eksempelvis simpel vold mod andre end personer i offentlig tjeneste.

Strafferammen i paragraf 119 går fra bødestraf til fængsel i op til 8 år.

Ifølge advokatfirmaet Hviid Advokater ender de fleste afgørelser om vold mod personer i offentlig tjeneste med en ubetinget fængselsstraf – i langt de fleste tilfælde på under fire måneders fængsel. I mange tilfælde er der tale om højst 60 dages fængsel. Det er en skærpende omstændighed, hvis den tiltalte tidligere er dømt for vold.

Trusler mod personer i offentlig tjeneste giver i de fleste tilfælde ubetingede fængselsstraffe på mellem 7 og 60 dages fængsel.

Det gør han, men herefter går alting i stå. I sin e-boks får han en brochure med titlen ”offer for vold”, men politiet vender aldrig tilbage.

Steen Winkel rykker første gang efter en måned, og her får han en sang om ressourcer, tid og ophobede sager i politiet samt et løfte om, at sagen vil ligge øverst i bunken efter sommerferien. Da han rykker igen efter sommerferien, er svaret det samme, og nu giver han op.

- Jeg har jo serveret det hele for dem på en bakke: Der er billeder, video og et vidne, og så hører jeg ikke en lyd. Det synes jeg ikke er i orden, siger Steen Winkel.

Jeg kan kun beklage, men vi kan ikke trylle – vi har kun de hænder og de ressourcer, vi har, og vi må prioritere ud fra alvorsgraden.

Anders Lundegaard, leder af Borgernær Efterforskning i Fyns Politi

Samme besked kommer fra den mand, som stod ved ÆrøXpressens færgeleje og filmede overfaldet. Fyns Amts Avis har talt med manden, som ikke ønsker sit navn i avisen. Vidnet siger:

- Jeg har det hele på video, både da han slår ham og da han truer ham, og hvis politiet ikke har gjort noget ved det, er det jo bare dårligt politiarbejde. Det bør være en sag, som politiet hurtigt kan afslutte.

Annonce

Hænder og ressourcer

Anders Lundegaard er leder af Borgernær Efterforskning i Fyns Politi, og han beklager, at sagen ikke har været efterforsket. Han forklarer, at årsag skyldes prioriteringer og ressourcer.

- Det er de vilkår, vi desværre må arbejde under. Jeg kan kun beklage, men vi kan ikke trylle – vi har kun de hænder og de ressourcer, vi har, og vi må prioritere ud fra alvorsgraden, siger Anders Lundegaard.

Siger du dermed også, at sagen ikke er alvorlig?

- Nej, det siger jeg ikke, men i forhold til mange andre sager, vi har, er den måske mindre alvorlig. Vi har virkelig alvorlige sager imellem. Det er selvfølgelig trist for dem, det går ud over, men det er sådan, vi er nødt til at prioritere, siger Anders Lundegaard.

Fagbladet FOA har beskrevet sagen tidligere på ugen, og efter den kritik har politiet nu fundet kræfter til at kigge på sagen. Anders Lundegaard fortæller, at sagen netop er lagt ud til en sagsbehandler, som har indledt en efterforskning.

Steen Winkel har set sin overfaldsmand flere gange siden overfaldet i sommer. Det gør ham utryg og hans retsfølelse er krænket. Foto: Ole Grube

Steen Winkel har siden episoden ved færgen den 11. juni mødt den voldelige lystfisker både på havnen og i byen i Rudkøbing. Det, synes han, er utrygt.

- Der går en mand løs i Rudkøbing, som helt uden grund er faret op som en trold af en æske, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det er noget, vi skal være bange for? Som min kollega spurgte: Hvad sker der, hvis der er én, der kommer til at puffe til ham med en indkøbsvogn i et supermarked? Tænder han så af igen, spørger Steen Winkel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce