Annonce
Sydfyn

Stedet er endnu hemmeligt: Stumper af bronzesværd dukkede op på mark

Stumperne her er dukket op på en mark i det østlige Svendborg. De er dele af et bronzesværd, og teorien er, at der på stedet, hvor de er fundet, har været en gravhøj. Stedet skal nu undersøges. Foto: Finn Eriksen
En mand fra Odense har været en tur på Sydfyn med sin metaldetektor, og her har han fundet, hvad der viste sig at været stykker af et bronzealdersværd. Stedet, som endnu bliver holdt hemmeligt, skal nu undersøges af arkæologer fra Svendborg Museum.
Annonce

Sydfyn: En mand af en hvis betydning blev stedt til hvile på en sydfynsk mark for mere end 3000 år siden.

Det mener arkæolog i museumsinspektør ved Svendborg Museum, Lone Nørgaard, at kunne sige med ret stor sikkerhed, efter at museet er blevet kontaktet af Henrik Andersen, som er fra Odense og var en tur i det sydfynske med en metaldetektor fredag 22. november.

Her fandt han, hvad han selv mener er to stumper af et bronzesværd, og på museet er de enige. Og arkæologerne har fundet ud af mere.

- Vi var der i sidste uge, og vi fandt nogle sten, som måske var på 10 gange 10 centimeter. De er lagt på en måde, som fortæller os, at der er tale om en overpløjet gravhøj, fortæller Lone Nørgaard.

Dermed kan det også slås fast, at der er tale om en person fra første halvdel af bronzealderen, som strækker sig fra år 1700 til 500 før vor tidsregning, og at der ikke er tale om en hvem som helst.

- Det er en, der har været højere i hierarkiet end andre. Det var ikke enhver, der blev begravet på den måde - de fleste blev begravet i en jordfæstet grav, siger Lone Nørgaard.

Annonce

Der er mere

Museumsinspektøren oplyser også, at arkæologerne tirsdag 3. december vil undersøge stedet nærmere.

- Det er ikke sikkert, vi finder mere af sværdet, for det, vi har, er stærkt medtaget og irret og smuldrer næsten mellem fingrene på os, siger Lone Nørgaard, der alligevel er sikker på, at arkæologerne ikke kører forgæves.

- Vi ved, at der er mere, for der er kommet flere detektorsignaler på stedet. Det kan være alt lige fra sværd til bæltespænder, små knapper, nåle, smykker og halskraver, siger hun.

Da museet intet ønske har om, at nogen kommer før arkæologerne, vil Lone Nørgaard kun sige, at fundet er gjort i den østlige del af Svendborg Kommune.

Og så har hun pæne ord til Henrik Andersen, der gjorde fundet.

- Det er flot, at han kontaktede os, så snart han fandt de to stumper. Det er det, man skal gøre, så man ikke ødelægger noget, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

Hall of Fame

Portrætserie: De største danske sportsnavne - fra Ragnhild Hveger til Michael Laudrup

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce