Annonce
Indland

Statsrevisorer: Stigende forskel i kvalitet på sygehuse

Nogle patientgrupper får ifølge nye registersammenkørsler fra Rigsrevisionen bedre behandling end andre på sygehusene. Det skal der laves om på, mener Statsrevisorerne.

Der er stigende forskel i behandlingskvaliteten på sygehusene alt efter patienternes baggrund, viser analyse.

Annonce

Ifølge sundhedsloven skal der være let og lige adgang for patienter til behandling af høj kvalitet på sygehusene over hele landet. Men det er i stigende grad ikke tilfældet.

Det konkluderer Statsrevisorerne på baggrund af en registeranalyse foretaget af Rigsrevisionen.

Den viser, at en stor del af forklaringen på forskellene i behandlingen findes uden for sygehusene.

Det betyder nemlig en del for behandlingen, hvor gammel man er, hvilken uddannelse man har, og om man eksempelvis er i job.

Men når man renser for disse faktorer, er der stadig ulighed tilbage, forklarer Klaus Frandsen, næstformand for statsrevisorerne og udpeget af De Radikale.

- Nogle socialt dårligere stillede grupper ender med at få en dårligere behandling end andre.

- Det skyldes blandt andet, at de er mindre proaktive, og måske er dårligere til at følge de anvisninger, der bliver givet.

- Det skal man være opmærksom på i måden, man tilrettelægger et behandlingsforløb på, og det har vi bedt Sundhedsministeriet gøre til et fokusområde, siger han.

Statsrevisorerne bemærker, at opfyldelsen af det nationale mål om behandling af høj kvalitet har udviklet sig negativt både på landsplan og i regionerne fra 63,5 procent til 57,5 procent i perioden 2015 til 2017.

Den kritik er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Karen Friis Bach (R), ikke enig i.

- Der skal selvfølgelig ikke være nogen, der får en dårligere behandling end andre. Vi ved godt, at der er forskel på folks baggrund, derfor arbejder vi på at differentiere og tilpasse hver behandling til den enkelte person, siger hun.

Karen Friis Bach mener ikke, at det giver mening at sammenligne alle behandlinger, da patienterne kræver noget vidt forskelligt.

- Vi skal passe på med at standardisere alt. En person på 90 år skal ikke have samme behandling som en på 40 - selv om de begge for eksempel har nyresvigt, siger Karen Friis Bach.

Oplysningerne fra statsrevisorerne kommer, kort efter at regeringen har fremlagt sit sundhedsudspil, hvor regionerne foreslås nedlagt.

En af regeringens begrundelser er netop, at der er stor forskel i behandlingen alt efter patienternes baggrund.

Den nye registeranalyse fra Rigsrevisionen viser, at der er "betydelige ikkebegrundede kvalitetsforskelle i behandlingen af forskellige patientgrupper, og at en betydelig andel patienter ikke fuldt ud modtager den anbefalede behandling".

- Dette kan have betydning for patienternes risiko for genindlæggelse og død, hedder det.

Statsrevisorerne konkluderer, at Sundheds- og Ældreministeriet og regionerne i højere grad kunne have søgt viden om forskellene i behandlingskvaliteten på sygehusene.

- Den her metode er ny, og derfor er vores kritik heller ikke så alvorlig, som den kunne have været. Men vi opfordrer ministeriet til at tage den til sig og de resultater, der er kommet frem, siger Klaus Frandsen.

Konklusionerne i rapporten har fået Enhedslisten til at kalde sundhedsministeren i samråd for at få svar på, hvorfor social ulighed inden for sundhed ikke er et tema i regeringens sundhedsreform.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce