Annonce
Indland

"Statsministrene": Nyrup fik kun seks dage

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen afslører portræt af sig selv på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. Billedet er udført af kunstneren Lise Malinovsky og bestilt af Det Nationalhistoriske Museum. Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix

Afsnit 3 af "Statsministrene" er krisernes afsnit, men også på mange måder Poul Nyrup Rasmussens afsnit.

Han fik seks dage, Poul Nyrup Rasmussen, (S). Seks dage ude af rampelyset fra hans datter, nu afdøde Signe Mollerup Nyrup, begik selvmord, og til han igen stod på en talerstol. I tredje afsnit af "Statsministrene", som endnu engang er skruet mere end fermt sammen af Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby, sætter Poul Nyrup Rasmussen ord på de august-dage i 1993, der vendte op og ned på hans liv. Den dybe bekymring, han i årevis havde haft for sin psykisk sårbare datter, forsvandt med et slag og blev erstattet af den dybeste sorg. Som han siger i programmet:-Fra det øjeblik går alt i stå.

Det gør det bare ikke for en statsminister. Nyrup fik sine seks dage, hvor han selvfølgelig overvejede at smide det hele, men valgte at gå tilbage på talerstolen. Tilbage i akvariet, som han altid omtalte statsministerkontoret. Set i det store bakspejl var der måske andre, mere private og mindre politiske, grunde til, at den mand, der som socialdemokratisk formands-udfordrer blev hyldet for at være en oratorisk begavelse, pludselig talte med så meget uld i mund.

Afsnit 3 af "Statsministrene" er krisernes afsnit, men også på mange måder Poul Nyrup Rasmussens afsnit. Han kom til som statsminister på baggrund af Tamil-sagen, der fældede Poul Schlüter, (K). Da Schlüter fik overrakt højesteretsdommer Mogens Hornslets sønderlemmende kritik i januar 1993, havde han ikke havde andet valg end at gå af. Undervejs så Schlüter dog ikke sagen som det store problem, selv om kritikken tog til i stormstyrke og selv om der også internt i både regering og parti blev løftet advarende pegefingre. Længe så og hørte Schlüter intet, ifølge ham selv.

En af grundene til det giver Schlüter selv svaret på, da Anne Sofie Kragh spørger ham, om der var en ekstra dimension på Tamil-sagen udover det rent politiske? Om det var en dimension, at Schlüter og Ninn var gamle venner og havde kendt hinanden siden KU-dagene.-Ja, det var der, svarer Schlüter. Senere droppede han som bekendt det venskab og den dimension, da det gik op for ham, at Ninn havde handlet ulovligt. Da er det bare for sent for Poul Schlüter og tid til Poul Nyrup.

Som i tredje afsnit også er ham, der torpederer Anders Fogh Rasmussen, (V), da Fogh roser det brede samarbejde, der har været på det udenrigspolitiske område, selv om der altid vil være "detaljer", hvor man er uenige, som Fogh udtrykker det.For Nyrup er det et stærkt ord at bruge om Irak-krigen. Her kigger Nyrup over på Lars Løkke Rasmussen (V), der jo nedlagde undersøgelsen af Irak-krigen, før undersøgelsen var begyndt. Det blik fører ikke til det store, men Nyrup fortsætter med at understrege, at selv om der er enighed om den aktivistiske udenrigspolitik, betyder det ikke, at alle har været enige hele tiden.

Et af højdepunkterne i afsnit tre står Anders Fogh dog for. Som bekendt er der ikke noget at komme efter hos ham, men han melder sig dog denne gang på det mere reflekterende hold. Med måde. Han fortæller, hvad vi var mange, der skrev tilbage i 2002, at tankerne om det angreb på Irak, der kom i marts 2003, var meget længere fremme end politikerne offentligt lod forstå. Fogh havde sit første besøg hos præsident George W. Bush i marts 2002 og siger nu, at han og hans følge forlod Washington med en klar fornemmelse af, at der var overvejelser om at invadere Irak.

Det er helt korrekt. At amerikanerne ifølge senere offentliggjorte dokumenter også på samme besøg fik en klar fornemmelse at, at Danmark ville deltage i en sådan invasion, siger Fogh dog ikke noget om i programmet. Her rutter han, om man så må sige, ikke unødigt med sandheden. Men fortæller, at det først var i 2003, at Danmark fik den officielle henvendelse om støtte til det USA-ledede angreb. Det er også rigtigt.Der var bare visse sonderinger på forhånd.

"Statsministrene"

Fem af seks stjerner

De i alt fire afsnit kan ses på DR1 søndage kl. 20 - tredje afsnit, som her anmeldes, blev sendt i aftes. Radioens P1 sender fire mandage kl. 10-11 "Statsministrene på P1". Bjarne Steensbeck, politisk analytiker Jens Ringberg og gæster følger op på aftenens tv-program. Tv-programmet kan også ses på DR's hjemmeside dr.dk/tv.

Annonce

Nyrup fik sine seks dage, hvor han selvfølgelig overvejede at smide det hele, men valgte at gå tilbage på talerstolen. Tilbage i akvariet, som han altid omtalte statsministerkontoret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce