x
Annonce
Danmark

Statsministeren afviser at kende til koordineret angreb mod V

Francois Lenoir/Reuters
Først søndag blev statsminister Mette Frederiksen bekendt med planer om koordineret angreb mod Venstre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at hun har kendt noget til, at Socialdemokratiet ville indlede et "angreb" på Venstre ved brug af viden fra forhandlingerne om økonomisk omfordeling mellem kommunerne.

Annonce

Fredag opfordrede finansminister Nicolai Wammen (S) til, at man stoppede Christiansborg-fnidder og i stedet indledte forhandlinger.

20 minutter inden havde Socialdemokratiet dog sendt en mail, som koordinerede et "angreb" på Venstre. Ved et uheld blev mailen sendt til Jyllands-Posten, der offentliggjorde den søndag.

Mette Frederiksen beklager indholdet i mailen, som hun med egne ord først blev oplyst om søndag.

Spørgsmål: Har du gjort noget for at stoppe arbejdet med at angribe Venstre, samtidig med at I forhandler?

- Jeg blev bekendt med mailen, da Jyllands-Posten blev det (offentliggjorde den, red.), og så er det jo for sent at gøre noget ved det andet end at gøre det, jeg gør i dag.

Spørgsmål: Du har talt meget om, at tilliden mellem politikere og vælgere er blevet væk. Burde I ikke i denne sag have vist jer fra jeres bedste side?

- Jo. Vi skal altid vise os fra vores bedste side, det skal I jo også. Der fyger masser af mails rundt på Christiansborg gennem tiden. Hvis det her kan være med til at understøtte en bedre politisk kultur hos os og på Christiansborg, så er det kun positivt.

Spørgsmål: Bør det ikke have konsekvenser for nogen, når man fejllæser en situation så meget?

- Mennesker begår fejl. Det gør jeg, jeg har begået masser af fejl i mit liv. Det har du måske også. Og det gør medarbejdere i Socialdemokratiet også, og selvfølgelig er det ikke fyringsgrund, fordi man begår en fejl.

Spørgsmål: Hvordan kan det være en fejl? Det er et langt forløb, der involverer over 20 forskellige mennesker. Det er vel et planlagt forløb?

- Du definerer fejl, og jeg gør det samme. Jeg har beklaget det arbejde, der er foregået.

Spørgsmål: Det er din politiske ordfører, det er din finansordfører. Hvordan kan du ikke have vidst, at de planer her var i støbeskeen?

- Selvfølgelig ved jeg, at der pågår et arbejde om udligning i Socialdemokratiet. Men jeg ved ikke alt, hvad der foregår i Socialdemokratiet. Der er masser af spor, som jeg ikke bliver direkte involveret i.

Spørgsmål: Du vidste ikke, at man i dit eget parti planlagde at angribe Venstre?

- Nej, det vidste jeg ikke.

Spørgsmål: Du vidste heller ikke, at man havde tænkt sig at dryppe papirer fra forhandlingerne til pressen?

- Jeg mener ikke, at det er det, der har været formålet. Jeg har ikke haft lejlighed til at diskutere det med alle. Når man er i et forhandlingsrum, skal man kunne stole på hinanden. Det har jeg altid selv lagt vægt på.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce