x
Annonce
Fyn

Statsminister skaber usikkerhed: Lejere af fynske sommerhuse bliver væk

En række lejere af fynske sommerhuse ønsker at annullere deres booking i påsken. Arkivfoto: Michael Bager
Feriepartner Fyn, der udlejer 600 fynske sommerhuse, bliver kimet ned af usikre gæster efter opfordring fra statsminister.

Gæsterne plejer at strømme til de fynske sommerhuse i påsken, men sådan bliver det ikke i år. Feriepartner Fyn, der udlejer 600 fynske sommerhuse, modtager i disse dage en række annulleringer.

- Vi har sindsygt travlt ved telefonerne. Folk aner ikke, hvad de skal gøre, og nogle ringer flere gange, siger direktør i Feriepartner Fyn, Torben Jersild.

De mange henvendelser er kommet efter, at statsminister Mette Frederiksen tidligere på ugen opfordrede danskerne til at blive hjemme i påsken og begrænse rejseaktiviteten. Herunder at tage i sommerhus.

En anden besked får lejerne af de fynske sommerhuse, når de ringer til Feriepartner Fyn.

- Vi opfordrer til, at de bevarer deres booking og siger, at de sagtens kan benytte sommerhusene. Der er jo intet forbud mod at tage i sommerhus, siger Torben Jersild.

Går du så ikke imod dit lands statsminister og alle forsøgene på at begrænse coronasmitte?

- Nej. Det er ligeså sikkert at være i et sommerhus som derhjemme eller rende rundt på gader og stræder i København. Sommerhusgæsterne kan i stedet komme ud i det gode vejr, siger Torben Jersild.

Annonce

Vi opfordrer til, at de bevarer deres booking og siger, at de sagtens kan benytte sommerhusene.

Torben Jersild, direktør Feriepartner Fyn

Tyskerne væk

Af de 600 fynske sommerhuse, som Feriepartner Fyn udlejer for ejerne, plejer cirka 85 procent at være udlejet i påsken. Resten ønsker ejerne selv at benytte.

Halvdelen af de udlejede huse er typisk til tyskere, men de forsvandt med lukningen af grænsen.

- Derfor ville vi jo gerne udleje de huse til danskere i stedet, siger Torben Jersild.

Men danskere i stort tal aflyser altså også, og nu forventer direktøren en række tvister om betalingen.

- Men da der ikke er udstukket et forbud mod at benytte sommerhusene, vil vi ikke betale penge tilbage, siger han.

Onsdag eftermiddag skønnede Torben Jersild, at Feriepartner Fyn ville miste hver tredje af bookingerne i påsken.

Begrænsning af rejser

Efter kritik fra blandt andet sommerhusudlejernes brancheorganisation har sundhedsminister Magnus Heunicke slået fast, at man godt kan tage i sommerhus, men at det er helt afgørende, at man overholder de retningslinjer, der ellers gælder i forbindelse med faren for coronasmitte.

- Pak så vidt muligt bilen med mad og vid, at børnene ikke kan få nye legekammerater, fordi man skal holde to meters afstand. Og hvis man skal rejse på tværs af landet, skal man i særlig grad være meget, meget opmærksom, sagde ministeren til DR.

Statsministeren har også varslet, at der kan komme begrænsninger på indenlandsk rejseaktivitet afhængig af udviklingen de kommende dage og uger.

Det siger Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen opfordrede på pressemøde mandag folk til ikke at tage i sommerhus. Efterfølgende skrev hun på facebook, at hun ikke har forbudt folk at tage i sommerhus, men hun advarer om, at der kan blive begrænsninger på indenlands rejseaktivitet. Her uddrag fra hendes besked til brugere af sommerhuse:

- Vi opfordrer kraftigt til, at man holder afstand og tager sine forholdsregler. Lige nu er smitten skævt fordelt i Danmark. Alt det vi gør handler om at holde afstand og minimere aktivitet.

- Drop den store påskefrokost. Udsæt besøgene hos venner og familie og undgå at rejse for meget rundt til nye steder. Vi ved, at påskedagene normalt er travle rejsedage, og det skal vi undgå. Ellers risikerer vi, at alle vores bestræbelser på at holde smitten nede ikke lykkes.

- Alt afhænger af, hvordan situationen udvikler sig de kommende dage og uger. Derfor afviser vi heller ikke yderligere tiltag. Og det kan betyde begrænsninger på indenlands rejseaktivitet.

Spændt på sommeren

Blandt udlejerne af sommerhuse har Torben Jersild kun fået meget få henvendelser.

- Og jeg har kun haft en udlejer fra Ærø, der ikke ville have smittede personer til øen, siger direktøren.

Han skønner, at Feriepartner Fyn har mistet cirka 1,5 millioner kroner i omsætning i påskeugen og er nu meget spændt på, hvordan udlejningen bliver til sommer.

- Lige nu er alt gået i stå. Vi får ikke en eneste henvendelse, men senere kan der komme virkelig tryk på, fordi folk ikke ønsker at rejse ud af landet til sommer og derfor vil leje et sommerhus, forudser Torben Jersild.

Torben Jersild, Feriepartner Fyn, opfordrer til at leje sommerhus i påsken.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce