Annonce
Middelfart

Statsminister Mette Frederiksen besøgte plejehjem i Strib: - De siger, vi vil gerne have nogle flere fester, Mette

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte torsdag Rudbækshøj Plejehjem i Strib, hvor hun talte med beboere og personale om det kommende frikommuneforsøg, hvor Middelfart Kommunes ældrepleje sættes fri af nationale krav. Foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms
På dagen hvor et flertal i Folketinget vedtog frikommuneforsøget, der sætter Middelfarts ældrepleje fri, mødtes statsministeren med plejehjemsbeboere og personale i Strib.

Strib: Kort efter frokost torsdag trådte statsminister Mette Frederiksen (S) gennem skydedørene til plejehjemmet Rudbækshøj i Strib.

Statsministeren var på en fynsk rundtur, hvor hun senere på eftermiddagen skulle videre til Odense for blandt andet at se det nye H.C. Andersens Hus.

På Rudbækshøj drejede det sig ikke om eventyr, men om noget, som mange håber bliver en historie med en lykkelig slutning. Hun skulle mødes med personale og beboere på plejehjemmet og høre om deres tanker om det forestående frikommuneforsøg, som Middelfart Kommune er udvalgt til, og som officielt træder i kraft til sommer.

Annonce

Forsøget, der også kaldes Velfærdsaftalen, sætter Middelfart Kommunes ældrepleje fri fra nationale dokumentationskrav og reguleringer, og det blev samme dag, torsdag, endeligt vedtaget af et rødt flertal i Folketinget.


I det vi går i gang med her, skal vi frigøre tid fra computeren og fra kuglepennen og fra bureaukratiet, til at der bliver mere tid sammen med borgeren. Og det tror jeg kommer til at ske.

Mette Frederiksen (S), statsminister


Den skrivende presse måtte ikke være med under ministerens besøg indenfor på plejehjemmet, men bagefter svarede statsministeren på nogle enkelte spørgsmål under et halvtag uden for plejehjemmet.

Vil have fest og sang

Blandt andet fortalte statsministeren, at de ansatte gav udtryk for, at de er i faget, fordi de brænder for at hjælpe de ældre - ikke for at dokumentere.

- Vi har brug for at få vendt det her ældreområde helt om. For der går alt for meget tid i dag væk fra borgeren til bureaukrati og dokumentation, sagde Mette Frederiksen.

- Problemet er jo – og det er i høj grad på grund af lovgivning fra Christiansborg – at hver gang vi beder sosu-hjælpere og assistenter om at dokumentere, så tager vi dem væk fra de ældre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) lyttede til plejehjemsbeboerne og de ansatte, der ser frem til at kunne løsrive sig fra nationale krav. Foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms

Og de ældre havde også under besøget fortalt statsministeren, hvad de ønsker, der kommer ud af frikommuneforsøget.

- Jeg har ikke så meget behov for standarder og processer og alle mulige fine ord. Jeg vil hellere gøre det, som borgerne herinde efterlyser. De siger "Vi vil gerne have nogle flere fester, Mette. Vi vil gerne have mere musik og synge mere sammen". Og det kan jeg godt forstå.

Ældreplejen har været ramt af besparelser i mange år. Og der er ikke lagt op til, at der følger penge med til kommunerne i det her forsøg. Mener du, at man kan nå optimale resultater med forsøget, uden at der kommer ekstra penge med?

- For det første har vi lavet to gode aftaler med kommunerne (årlige aftaler med KL, red.) og en udligningsreform, hvor vi har sikret, at der kommer flere penge til velfærd. Så vi er begyndt at vende det billede, vi har set i mange år med besparelser. Så der er kommet flere penge til til velfærd i kommunerne.

- I det vi går i gang med her, skal vi frigøre tid fra computeren og fra kuglepennen og fra bureaukratiet, til at der bliver mere tid sammen med borgeren. Og det tror jeg kommer til at ske.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) tog imod statsminister og partikollega Mette Frederiksen på Rudbækshøj Plejehjem torsdag. Foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce