Annonce
Indland

Staten blev mere effektiv, da den flyttede til Hjørring

Da regeringens ministre Troels Lund Poulsen og Karsten Lauritzen holdt pressemøde om status om indflytning af arbejdspladser til provinsen foregik det i Statens Administration i Hjørring. Det er de to ministre stående i midten til venstre og direktør Trolle Klitgård Andersen stående til højre. Arkivfoto: Scanpix

Ministeriernes regnskaber bliver i dag lavet 350 kilometer fra Christiansborg. To år efter indflytningsbeslutningen blev meldt ud, er Statens Administration i Hjørring nu mere effektiv, end den var, da den lå i København, siger direktøren.

Annonce

Da regeringen i oktober 2015 meldte ud, at Statens Administration var en af de arbejdspladser, der skulle flytte fra København og ind i provinsen, var Trolle Klitgård Andersen vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen. Her lå han og pendlede mellem sit hjem i Hirtshals og sin arbejdsplads i København. Men da den daværende direktør i Statens Administration ikke skulle nyde noget af at flytte med til Hjørring, var der pludselig en ledig direktørstilling blot 20 kilometer fra Hirtshals, og den fik Trolle Klitgård Andersen.

Og så gik han i gang med at bygge en styrelse op helt fra ny. Af de 228 medarbejdere i København var der nemlig blot en håndfuld, som flyttede med, da det kom til stykket.

Statens Administration udbetaler løn til 55.000 statslige ansatte og laver regnskaber for cirka 160 ministerier og styrelser. En mindre del af medarbejderstaben er akademikere, mens hovedparten er kontoruddannede HK'ere med ekspertise i løn og regnskab. Og det har vist sig at være helt problemløst at ansætte de mere end 200 medarbejdere. Da de startede med at slå fire akademikerstillinger op - cand.jur og cand.scient.pol - fik de 210 ansøgninger. Og selv om de havde planlagt at ansætte HK'ere i bølger af 40 medarbejdere af gangen, startede de med at tage 53 ind i første bølge.

- Jeg vidste, at vi ikke ville få nogle problemer her, siger Trolle Klitgård Andersen.

Og det vidste han både, fordi han kender Nordjylland godt - hovedparten af de ansatte kommer fra toppen af Jylland mellem Aalborg og Skagen - og fordi han tidligere i sin karriere har været med til at opbygge Forsvarets Regnskabstjeneste, der også ligger i Hjørring.

Fire gode råd om udflytning

1. Til skeptiske medarbejdere: Drop hurtige beslutningerLad være med at udelukke det på forhånd at flytte med din arbejdsplads til provinsen. Skriv fordele og ulemper op. Overvej at prøve det af i en periode ved at pendle.2. Til lederne: Find hjælpere

Find nogle i organisationen, som vil bidrage med at undervise de nye og sikre, at institutionen får flyttet sine opgaver så optimalt som muligt - selv om de pågældende medarbejdere ikke selv vil eller kan flytte med arbejdspladsen. Jeg kunne se, at der i Statens Administration i København var en ærekærhed over for det, man havde bygget op der - der var nogle, der gerne ville hjælpe, fordi de ville være med til at få det nye så godt afsted som overhovedet muligt. Det er sådan noget, man kan skrive på sit cv.

3. Til dem der overvejer: Det er godt for karrieren

Hvis en medarbejder beslutter at flytte med arbejdspladsen, vil man have værdifuld erfaring med til den nye arbejdsplads. Man bliver en efterspurgt kollega, fordi man har den erfaring, og man kan rykke hurtigt op i hierarkiet, både fagligt med specialistviden, eller hvis man vil gå ledelsesvejen. 4. Til topledelsen: Gylden mulighed

Brug flytningen og den store udskiftning i medarbejderstaben, som vil komme, til at starte forfra. Det er en mulighed for at designe organisationen på en ny og bedre måde.

Da regeringens ministre Troels Lund Poulsen og Karsten Lauritzen holdt pressemøde om status om indflytning af arbejdspladser til provinsen foregik det i Statens Administration i Hjørring. Det er de to ministre stående med direktør Trolle Klitgård Andersen mellem dem. Arkivfoto: Scanpix
Annonce

Højt fravær

Flytningen fra København til Hjørring ikke gået problemløst. I en længere periode har de kørt med dobbeltbemanding, hvor medarbejdere i København har måttet løse de daglige opgaver, mens de nye medarbejdere i Hjørring er blevet lært op og uddannet til at bruge statens systemer. Og sygefraværet skød voldsomt i vejret, så Statens Administration var den statslige arbejdsplads med det højeste sygefravær.

- Meget af sygefraværet var i København, inden vi fik lukket helt ned derovre. Medarbejderne var blevet sagt op, og så er det klart, at det er svært at holde motivationen. Vi spørger jo ikke, hvad folk fejler, når de melder sig syge, vi kunne bare konstatere, at selvfølgelig er man påvirket af situationen, når ens job flytter til den anden ende af landet, siger Trolle Klitgård Andersen.

- Sygefraværet er dog stadig for højt. Vi er blevet ramt af rigtigt mange, der er langtidssygemeldte - blandt andet med kræft. Og vi har også fået nogle medarbejdere, hvor vi ved, at de tidligere har været stressramte. Jeg kan forestille mig, at de har haft det svært, fordi dette er en ny arbejdsplads, hvor der ikke er noget, der hedder "plejer". Det kan godt have påvirket nogle. Ledelsesmæssigt er det noget, vi arbejder gevaldigt med i forhold til at have nærværende ledelse og snakke trivlsel, siger han.

Høring om indflytning af statslige arbejdspladser

Landdistrikternes Fællesråd holder tirsdag en høring på Christiansborg om indflytning at statslige arbejdspladser. Høringen er arrangeret i samarbejde med Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer.Her vil der være oplæg fra: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) - Christian Lützen, direktør, Nævnenes Hus i Viborg - Lone Saaby, direktør, Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg - Trolle Klitgård Andersen, direktør, Statens Administration i Hjørring - Sara Vergo, formand, Djøf Offentlig - Camilla Høholt Smith, direktør, WorkLiveStay - Stén Knuth (V), borgmester, Slagelse Kommune - Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring Kommune - Henrik Frandsen (V), borgmester, Tønder Kommune - Rita Bundgaard, formand, HK Stat.

Annonce

Plejer er stendød

Fordi plejer er nemlig stendød i Statens Administration. Fordi selv om Trolle Klitgård Andersen kendte organisationen ret godt, fra han sad i Moderniseringsstyrelsen og førte tilsyn til Statens Administration, valgte han at se den som et helt blankt stykke papir. Han og medarbejderne designede organisationen helt fra ny.

- Før var vi kundeorienteret. En medarbejder havde en eller to kunder, og medarbejderen lavede alt for dem. Nu har vi vendt det om, så vi er organiseret efter arbejdsopgaver. Vi beder ikke længere medarbejderne om at kunne alt i hele processen, men om at blive dygtige specialister. Det betyder, at vores medarbejdere nu kan gennemskue, om vi gør de enkelte ting helt optimalt. Og alle gør tingene på samme måde, fordi vi har gennemgået det hele, beskrevet det og er blevet enige om, hvad der er den bedste måde.

Og efter en indkøringsperiode med dobbeltbemanding og et uforholdsmæssigt højt sygefravær har det betydet, at det nye Statens Administration ifølge direktøren er en bedre Statens Administration.

- Vi kan nu vise en stigende produktivitet i forhold til tidligere, siger Trolle Klitgård Andersen.

Ikke fordi den nu ligger i Hjørring, men på grund af muligheden for at starte forfra.

Nogle direkte geografiske fordele ved placeringen i Hjørring er der dog. Statens Administration har blandt andet effektiviseret ved at indføre softwarerobotter, som automatiserer en række arbejdsgange. Og da de skulle søge robotudviklere til medarbejderstaben, kom de ved en fejl til at slå en af stillingerne op med arbejdsplads i København.

- Da vi pillede stillingsopslaget ned og genopslog det i Nordjylland, fik vi dobbelt så mange ansøgere. Jeg kan konstatere, at Aalborg Universitet producerer rigtigt mange gode akademikere - det er altså ikke alle, der har den her med, at man skal til København, siger Trolle Klitgård Andersen.

Indflytningsplan to er på trapperne

Plan 1: Venstre-regeringen præsenterede den 1. oktober 2015 en plan for indflytning af knap 3900 statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til provinsen. Ifølge en redegørelse fra Finansministeriet fra oktober i år var lidt over 2500 af arbejdspladserne flyttet på det tidspunkt, og 23 af de 44 berørte institutioner havde afsluttet deres flytning helt. Regeringen havde skønnet, at de midlertidige udgifter ved flytningen af arbejdspladser ville være 910 millioner kroner - i september var skønnet nedsat til 834 millioner.

Plan 2: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i sin åbningstale i Folketinget 3. oktober i år, at regeringen i en ny udflytningsrunde vil etablere flere tusinde arbejdspladser rundt i landet, og at regeringen vil præsentere sit udspil i december. Planen ventes at blive præsenteret i næste uge.

Annonce

Nedgangen vil komme

Trolle Klitgård Andersen er embedsmand. Han løser på den billigste og bedste måde den opgave, politikerne beder ham om løse. Så selv om han selv er en nordjyde - der dog er vokset op i København - som har fået en enestående mulighed for at fortsætte sin karriere tæt på familiens hjem, har han ikke nogle skarpt skårne holdninger til den overordnede ide med at flytte arbejdspladser fra København ind i provinsen.

- Jeg er bare sat i verden for at udføre en politisk beslutning. Jeg kan dog sige, at vores erfaringer har været gode. Jeg kan slet ikke se, at der har været nogle problemer i at flytte Statens Administration, og jeg tror ikke, det ville have været noget problem uanset hvor i landet, den var blevet placeret. Man skal dog også være opmærksom på, at man altid vil have en periode, hvor de kunder eller borgere, man servicerer vil mærke en kvalitets- eller effektivitetsnedgang. Jeg tror ikke, man kan undgå det. Men jeg kan også konstatere, at vi ikke har lavet fejl, så de regnskaber, vi laver, ikke har kunnet blive godkendt af Rigsrevisionen. Der har ikke været nogle påtegninger. Jeg vil sige, at det tager et år til halvandet, før man er helt oppe på niveau igen eller over det, siger han.

Når han taler med Hjørring Kommune oplever han en meget høj grad af åbenhed og positivitet.

- Hvis jeg selv var borgmester, ville jeg da også gerne have nogle statslige arbejdspladser. Når jeg har spurgt borgmesteren, hvad han tror, sådan noget her giver til lokalsamfundet, kan han erfaringsmæssigt se, at dengang forsvaret flyttede til Hjørrring, startede den musikforening op, så startede diletantteatret, og så startede og så videre og så videre. Der er ingen tvivl om, at kommunen har en opfattelse af, at dette virkelig er noget, der betyder noget, siger Trolle Klitgård Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce