Annonce
Assens

Starter på Fyn: Parkinson-ramte og deres familier kan danse i Ebberup

Søndag eftermiddag kunne fynske parkinsonfamilier få en smagsprøve på dansen, da parkinsonforeninger afholdt dansearrangement i Ebberup. Foto: Nanna Bundgaard Bruun

På tirsdag starter et dansehold for parkinsonramte og deres pårørende i Ebberup Hallerne. Planen er, at projektet, som Parkinsonforeningen står for, på sigt skal udbredes til hele Fyn.

Ebberup: Parkinsonforeningens lokalkreds på Fyn starter på tirsdag et danseundervisningsforløb op for parkinsonramte og deres familier i Ebberup Hallerne. Foreningen starter også undervisning op i Odense og på sigt er det planen, at projektet "Dans med Parkinson" skal udbredes til hele Fyn.

- Vi har fået 3,7 millioner fra Trygfonden til at sætte projektet i gang, fordi det er noget af det allermest virksomme for parkinsonpatienter. Deres rysten og andre gener, fylder meget mindre, når de danser. Vi kan se det virker. Vi har allerede haft omkring 40 igennem undervisningsforløb i andre kredse, og nu begynder vi også på Fyn, siger formand for Parkinsonforeningen, Kreds Fyn, Christian Reventlow.

Annonce

Grunden til danseundervisningen først kommer til Fyn nu er, at det har taget tid og kostet penge at få nok instruktører oplært.

- I 2018 vil vi gerne have flere undervisere, så hele Fyn og hele landet kan blive dækket, siger formanden.

Han oplyser, at der er omkring 700 parkinsonpatienter på Fyn. Derfor mener foreningen ikke, at det er nok at starte op et enkelt sted på Fyn. Udover at mindske de parkinsonramtes gener ved sygdommen er formålet med danseundervisningen også at øge deres livskvalitet.

- Det er stadig en sygdom, lægerne og forskerne arbejder på at finde årsagen til. Før de kender den kan de ikke behandle sygdommen. De kan lindre, så de ramte har det så godt som muligt, men de kan ikke stoppe sygdommen. Derfor gælder det om, at den enkelte har så meget livsglæde som muligt, og det får de blandt andet gennem dansen, siger Christian Reventlow.

I Assens gennemføres danseundervisningen af danseinstruktør Marianne Arfelt, og der er undervisning hver tirsdag klokken 14.30-15.30. Det koster 50 kroner per gang.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce