Annonce
Odense

Stank af kloak: Irsk pubejer har fået nok af TBT og pudser advokat på Odense Kommune

Jim Newman var onsdag i denne uge i gang med at fjerne terrassen ved siden af pubben. Han siger, han først mandag fik at vide, at den skulle væk senest onsdag. - Det med først at få ting at vide i sidste øjeblik, det oplever jeg hele tiden, siger han. Stig Langsager, projektchef i Fra Gade til By, siger drøftelserne omkring fjernelse af terrassen har været i gang de seneste måneder, men bekræfter, at det var mandag, han og Jim Newman blev enige om, at den skulle væk - ligesom den på forsiden af pubben ud mod Fisketorvet også skal.

Kræver erstatning for blandt andet ødelagte skilte og tabt weekendomsætning på grund af stank fra åben kloak.

- De er totalt ligeglade.

Sådan lyder det fra Jim Newman, indehaver af den irske pub Ryan's ved Fisketorvet i centrum af Odense.

Med "de" henviser han til Odense Kommune, Thomas B. Thriges Gade-projektet Fra Gade til By og nogle af de entreprenører, der arbejder med byomdannelsen.

For ingen af parterne tager, som Jim Newman oplever det, hensyn til hans pub og de øvrige mennesker og forretninger, der enten bor, færdes eller arbejder i området.

- Gæster, som sidder uden for, er blevet ramt af sten, der flyver over hegnet. Glasset i facadeskiltet ved indgangen er blevet smadret af flyvende materiale fra byggepladsen, og mit ur, der hænger udenfor, er holdt op med at gå, fordi det ikke kan tåle rystelserne.

- Desuden er der sprøjtet beton på vinduer, døre, udendørs paneler og facader, som stammer fra det arbejde, de laver. Og ved du, hvad det værste er? Det er, at når jeg kontakter dem, for at sige, at de her ting er sket, så bliver jeg bare sendt videre til nogle andre, som igen sender mig videre til nogle andre. Ingen tager ansvar, og det gør mig rasende, lyder det fra pubejeren.

Annonce
Glasskiltet her krakeleret, fordi det er blevet ramt af flyvende materialer fra byggepladsen, siger Jim Newman.
Jim Newman (th.) var onsdag i denne uge i gang med at fjerne terrassen ved siden af pubben. Han siger, han først mandag fik at vide, at den skulle væk senest onsdag. - Det med først at få ting at vide i sidste øjeblik, det oplever jeg hele tiden, siger han. Stig Langsager, projektchef i Fra Gade til By, siger drøftelserne omkring fjernelse af terrassen har været i gang de seneste måneder, men bekræfter, at det var mandag, han og Jim Newman blev enige om, at den skulle væk - ligesom den på forsiden af pubben ud mod Fisketorvet også skal. Foto: Rune H. Blichfeldt

Stank af kloak tømte pubben

Derfor har Jim Newman nu pudset en advokat på sagen.

I et brev, dateret 25. september, som avisen har set, skriver advokaten til Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning og Stig Langsager, der er projektchef i Fra Gade til By-projektet, at mens det er klart, at der mere generelt for butikker og servicevirksomheder er gener forbundet med byomdannelsen, så må der betales erstatning, når der direkte forårsages skader.

Herunder, fremfører advokaten, hører bl.a. det ødelagte ur, de ødelagte skilte og de nyligt udskiftede markiser, som nu er efterladt med huller efter at være blevet ramt af materiale fra byggepladsen. I alt udgør kravet godt 100.000 kroner. Desuden kræver Jim Newman 30.000 kroner i kompensation for tab af en stor del af omsætningen på Ryan´s i weekenden den 21. september til 23. september.

Tirsdag i den uge blev et kloakarbejde påbegyndt direkte ud for pubben. Arbejdet blev ikke færdiggjort inden weekenden, hvor pubben har en stor del af sin omsætning. Det betød, at en åben kloak blev efterladt weekenden over med en fæl stank til følge. Gæsterne forlod ganske enkelt stedet, fordi de ikke kunne holde stanken ud, fortæller Jim Newman.

- Du skulle have set det. Folk gik bare, og jeg kan godt forstå dem, for hvem gider sidde på en pub, hvor det stinker af lort, siger han.

Intet svar efter en måned

Avisen har været i kontakt med projektchef Stig Langsager fra TBT-kontoret for at få hans kommentar til kritikken fra Jim Newman.

Stig Langsager har i en mail til Jim Newman dateret 10. oktober oplyst, at det er firmaet Züblin, der er entreprenør på p-kælderen.

- Jeg får afdækket, hvad der er sket og vil efterfølgende vende tilbage, skriver projektchefen i sit svar til Jim Newmans advokat.

Her en måned senere er sagen dog stadig ved at blive undersøgt, og derfor, oplyser Stig Langsager, har han på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til sagen.

Jim Newman er rystet, men ikke overrasket, over, det kan tage så lang tid at svare.

- Jeg væmmes over den måde, de behandler folk på, siger han.

Pubejer: Jeg har mistet millioner

Jim Newman mener, at kommunen helt generelt udviser totalt ligegyldighed, når byomdannelsen går ud over de mindre erhvervsdrivende.

- Se på grillbaren på Benedikts Plads. Så på bageren i Bolbro. Der er så mange, der er blevet ramt. Jeg har ondt af dem. Kommunen spekulerer benhårdt i, at de her små virksomheder uden mange penge ikke har kræfterne til at kæmpe imod de uretfærdigheder, de bliver budt, når kommunen kommer brasende med alle sine ressourcer til rådighed, mener han.

Selv hævder han at have mistet millioner, mens byomdannelsen har stået på.

- Jeg har måttet fyre masser af folk for at holde omkostningerne nede. Heldigvis ejer jeg bygningen her, som jeg købte for 20 år siden. Det har reddet mig, for ellers havde de nok også fået lukket mig ned, siger han.

Jim Newman giver ikke meget for påstanden om, at alt bliver godt i år 2020, når byomdannelsen efter planen er slut, og letbanen begynder at køre.

- Jo, det bliver da godt engang. Men det er gennem så mange år, det har stået på. Og der går to, måske tre, år endnu, inden det er ovre. Mange af dem, det går ud over, vil slet ikke være her til at opleve, når det er slut. Og spørger du mig, så burde kommunen udvise noget mere respekt for ofrene, lyder det fra Jim Newman.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce