Annonce
Odense

Standser efterforskning: Fyns Politi dropper sagen mod Den Fynske Opera

Et skærpet tilsyn fra Odense Kommune og hårde anklager fra tidligere medarbejdere om interessesammenblanding i bestyrelsen ramte sidste år Den Fynske Opera. Sagen endte med en politianmeldelse indgivet i september sidste år, men Fyns Politi har nu besluttet at standse efterforskningen, da der ikke er rimelig formodning om, at der foregået noget strafbart, oplyser Den Fynske Opera i en pressemeddelelse. Fyns Politi bekræfter oplysningen. Arkivfoto: Rune H. Blichfeldt
Ingen rimelig formodning om, at noget strafbart har fundet sted, lyder konklusionen fra Fyns Politi, som har stoppet efterforskningen af beskyldninger fra tidligere ansatte mod bestyrelsen og bestyrelsesformanden i Den Fynske Opera.

Odense: Den megen ballade, der har været i Den Fynske Opera efter hårde anklager fra to tidligere ansatte om interessesammenblanding rettet imod bestyrelsen og især bestyrelsesformanden Rune Kallager, ser nu ud til at være slut, og det uden at det ender med en straffesag.

8. juli har Fyns Politi nemlig besluttet at standse efterforskningen, "idet der ikke er rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart af hverken Den Fynske Operas bestyrelse eller
bestyrelsesformand Rune Kallager", oplyser Den Fynske Opera i en pressemeddelelse.

Sagen kort fortalt

Fyens Stiftstidende kunne 22. juni 2020 fortælle om alvorlige anklager om interessesammenblanding i en af Fyns mest markante kulturinstitutioner, Den Fynske Opera.

Anklagen dukkede op i en intern mail fra tidligere operachef Thomas Storm til bestyrelsen fra februar 2020, som avisen kom i besiddelse af, og beskyldningen var rettet direkte mod bestyrelsesformand Rune Kallager. Han blev konkret beskyldt for at have udnyttet sin dobbeltrolle som bestyrelsesformand og samtidig ansat hos et firma, Step Print Power, der havde fået en opgave med at levere tryksager til operaen.

Siden indførte Odense Kommune skærpet tilsyn med operaen og krævede en række forskellige forhold rettet op, hvilket siden er sket. Samtidig vedtog By- og Kulturudvalget at få gennemført en ekstern undersøgelse af flere  forhold i operaen, herunder bl.a. i forhold til bestyrelses sammensætning og uafhængighed.

Undersøgelsen lå klar tidligere i år, og en af hovedkonklusionerne går på, at selv om der kan stilles spørgsmål til en eller to af bestyrelsesmedlemmernes uafhængighed, så udgør det ikke i sig selv noget problem. Det vurderes også, at der ikke er blevet betalt overpris for tryksager.

Sagen blev for cirka et år siden politianmeldt. Politiet har i juli besluttet at standse efterforskningen uden at rejse nogen sigtelser.

Fyns Politi bekræfter oplysningen.

Annonce

"Vi er på Den Fynske Opera glade for, at sagen nu er afsluttet, og at vores uskyld nu er bekræftet", lyder det i pressemeddelelsen fra operaen.

Tidligere operachef fortryder intet

Det var den tidligere operachef Thomas Storm og den tidligere sekretariatsleder i operaen Connie Risom, som i september sidste år meldte sagen til politiet.

Anmeldelsen kom, efter at de både internt i Den Fynske Opera, i medierne og over for Odense Kommune, der yder offentlige tilskud til operaen, havde fortalt om deres oplevelse af urent trav bag kulisserne, hvor især operaformand Rune Kallager stod for skud.

Jeg er utroligt glad for, at politiet er enig i det, vi har hele tiden har sagt: At vi ikke har gjort noget forkert.

Rune Kallager, bestyrelsesformand for Den Fynske Opera

Han blev anklaget for både magtmisbrug og for at have plejet flere interesser på samme tid. Som både formand for operaen og ansat i virksomheden Step Print Power, som bl.a. endte med at få opgaven med at trykke operaen sæsonprogram, skulle Rune Kallager have misbrugt sin dobbeltrolle for egen vindings skyld, lød anklagerne.

Og selv om politiet nu efter at have efterforsket sagen er nået frem til, at der ikke er hold i anklagerne, så afviser den tidligere operachef Thomas Storm, at han fortryder de anklager, han har fremsat både internt i operaen og offentligt.

- Overhovedet ikke. Hvorfor skulle jeg det? Det er den oplevelse, jeg har haft. At der så er nogen, der mener, de ikke har haft beviser nok til at gøre noget, det er så sådan, at det er. Men det er stadig min oplevelse, siger han.

Nu har den her sag været igennem de systemer, der findes i samfundet til at afklare, om der er sket noget kriminelt, og konklusionen er, at det er der ikke. Må du så ikke acceptere den konklusion?

- Det gør jeg også. Men jeg undrer mig stadig over, at der kan være to udlægninger af samme sag fra den samme person, siger Thomas Storm med henvisning til den påstand, han undervejs har fremsat om, at bestyrelsesformand Rune Kallagers forklaringer ikke har hængt sammen.

Annonce

Overvejer injuriesag

Bestyrelsesformand Rune Kallager har hele tiden medgivet, at han har haft flere kasketter på, men han har pure afvist, at han har misbrugt dem til at opnå fordele for den virksomhed, han er ansat i.

- Jeg er utroligt glad for, at politiet er enig i det, vi har hele tiden har sagt: At vi ikke har gjort noget forkert, siger Rune Kallager.

Han undrer sig dog over, at anklagerne fra de tidligere medarbejdere har ført til, at flere medier og Odense Kommune, som i en periode satte Den Fynske Opera under skærpet tilsyn, har interesseret sig så voldsomt for sagen, som det har været tilfældet.

- Man har brugt enormt store ressourcer på at undersøge noget, som nu viser sig ikke at forholde sig sådan, som det er blevet udlagt af de to tidligere medarbejder, siger Rune Kallager.

Er der for dig lighedstegn mellem, at der ikke er foregået noget kriminelt, og at der ikke er sket noget, som var forkert? Her henviser jeg til, at operaen har været sat under skærpet tilsyn, og at Odense Kommune har krævet en hel række forhold rettet op?

- Selvfølgelig har der været nogle fejl og mangler, som vi i bestyrelsen ikke har været gode nok til at kontrollere. Den tager vi på os helt 100 procent.

- Men som jeg har sagt fra starten af, så har vi været nødt til at rette nogle ting op, fordi vi begik den fejl at tro, vi havde ansat en ledelse, som var dygtig nok. Jeg vil gerne vedkende mig det ansvar, at jeg og bestyrelsen ikke var dygtige nok til at kontrollere Thomas Storm (den tidligere operachef, red.), siger Rune Kallager.

Den Fynske Operas bestyrelse har på sit bestyrelsesmødet den 20. september besluttet, at det nu skal undersøges, "hvilke muligheder Den Fynske Opera og bestyrelsen har for at blive renset yderligere". Det fremgår af den pressemeddelelse, operaen har udsendt.

Hvad betyder det mere konkret?

- Det betyder, at vi nu tager skridt til at kontakte en advokat med henblik på at undersøge muligheden for at anlægge en injuriesag imod Thomas Storm og Connie Risom for falske anklager om dokumentfalsk og mandatsvig, som vi nu er blevet fuldstændigt renset for.

- Vi har ikke besluttet, at vi gør det, men vi vil undersøge mulighederne, siger Rune Kallager

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce