Annonce
Sydfyn

Stadig lovligt: Endnu en bunke juletræer klar til kystsikring på Eriks Hale

Endnu en dynge juletræer har folk leveret til Eriks Hale til fordel for kystsikring. Foto: Linea Andersen
En ny stak juletræer på Eriks Hale ligger klar til at blive til kystsikring. Den alternative kystsikring er lovlig indtil to år efter den sidste bølgebryder er lavet - et arbejde, der endnu ikke er påbegyndt, oplyser formand i Teknik-, Miljø og Havneudvalget, Lennart Mogensen.
Annonce

Marstal: En ordentlig stak juletræer er igen blevet afleveret i Marstal. Træer, som skal forsøge at kystsikre Eriks Hale.

I begyndelsen af året 2018 valgte en gruppe marstallere nemlig på egen hånd at kystsikre cirka 200 meter af Eriks Hale ved hjælp af aflagte juletræer. En handling, der skabte en del debat, fordi Kystdirektoratet kunne konstatere, at det ikke var lovligt.

Alligevel bragte kystsikringen, foretaget af en gruppe unavngivne initiativtagere, så megen debat, at sagen endte med, at juletræerne fik lov til at blive. For en periode i hvert fald.


Vi har lavet en aftale med en entreprenør, men vi ved ikke præcist endnu, hvornår arbejdet med at lægge stenene (bølgebryderne) ud begynder. Det handler om timing, vejret og hvornår entreprenøren har tid.

Lennart Mogensen (V), formand for Teknik-, Miljø- og Havneudvalget, Ærø Kommune


Nærmere bestemt har juletræerne fået lov til at blive indtil to år efter, at de nye bølgebrydere, der skal bygges for at sikre Eriks Hale, står færdige.

- Ved beslutningen tilbage i august 2019 gav vi tilladelse til, at disse juletræer kunne ligge indtil to år efter sidste bølgebryder er blevet etableret. Sådan blev afgørelsen, siger formand for Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget, Lennart Mogensen (V).

Men arbejdet med disse bølgebrydere er endnu ikke påbegyndt, oplyser han.

- Vi har lavet en aftale med en entreprenør, men vi ved ikke præcist endnu, hvornår arbejdet med at lægge stenene (bølgebryderne) ud begynder. Det handler om timing, vejret og hvornår entreprenøren har tid, oplyser udvalgsformanden.

- Vi har tilladelsen til det i 15 år, men vi har forventning om, at arbejdet begynder inden for to til fire år, tilføjer han.

Høfder og bølgebrydere

Høfder er konstruktioner, der typisk er opbygget af sten, og placeret vinkelret på kystlinjen.

Høfderne fungerer ved, at de blokerer for det materiale, eksempelvis sand, der naturligt bliver transporteret med strømmen langs en kyst. Herved skaber de en bredere strand opstrøms anlæggene, hvor materialet samles, men samtidig en smallere strand nedstrøms anlæggene, hvor materialet mangler.

Ved på den måde at opbygge stranden reducerer høfderne tilbagerykningen på en del af kysten.

Bølgebrydere er konstruktioner, der typisk er bygget af sten og anbragt parallelt med kysten i en vis afstand fra stranden.

Bølgebrydere virker ved, at de mindsker den bølgeenergi, der når ind til kysten. Samtidig bremser de den naturlige transport af sediment (sand eller ral) mellem strandlinjen og bølgebryderne. De fanger en del af sedimentet, som så bliver aflejret bag bølgebryderne.

Der danner sig små strande bag bølgebryderne, og på den måde reducerer bølgebryderne tilbagerykningen på en del af kysten.

Kilde: Kystdirektoratet

Annonce

Juletræer skal vedligeholdes

Nu, godt tre år senere, er der altså endnu engang blevet læsset en ordentlig dynge grantræer af på Eriks Hale, og det er altså stadig ganske lovligt.

En dynge juletræer er blevet lagt ved Eriks Hale, hvor man forsøger at kystsikre ved at lægge træerne langs vandet. Foto: Linea Andersen

Men hvert år skal kystsikringen med juletræerne vedligeholdes, siger Lennart Mogensen.

- Juletræerne skal fornys, så det er derfor, der også er så mange juletræer på Eriks Hale lige nu. Det er de frivillige og dem, der etablerede det i sin tid, der skal sørge for det i samarbejde med havnefogeden, siger udvalgsformanden.

Og når projektet med juletræer som kystsikring ophører, skal der evalueres på, hvorvidt det har haft en effekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce