Annonce
Odense

St. Patrick's Day bliver en vanvittig fest

St. Patrick's Day på Ryan's i 2014. Dengang var det en mandag. I år falder den irske national- og festdag på en lørdag, og så skal der være fest. Foto: Morten Rode

Lørdag er det den irske nationaldag. Med masser af briter i byen, udsigt til fridag næste dag samt afvikling af en ekstrem vigtig rugbykamp kan det blive den vildeste fest.

Alle, der holder af Irland eller bare holder af at gå i byen, kender St. Patrick's Day. Den irske nationaldag til ære for og minde om den irske skytshelgen Sankt Patrick.

Den falder hvert år på den 17. marts og er en anledning for irlændere over hele verden til at holde en fest. Og eftersom der er irlændere nærmest alle vegne, så har festen forlængst bredt sig til andre nationaliteter end dem fra den grønne ø.

Derfor kan man også se masser af udskænkningssteder, der har festligheder i anledning af "Paddy's Day", som den hedder blandt kendere. Et af disse steder er naturligt nok den irske pub, Ryan's of Odense på Fisketorvet.

I år ser Ryan's ejer, Jim Newman ekstra meget frem til St. Patrick's Day. Af tre gode grunde.

For det første falder den på en lørdag, hvor folk, som de er flest, har fri hele dagen og ikke skal tænke på at skulle op næste dag.

- Sidst, det var Paddy's Day på en lørdag, det var i 2012, havde vi den største omsætning nogensinde i pubbens historie, fortæller Jim Newman, der nærmer sig 25 års jubilæum på Fisketorvet og tror på, at årets udgave kan slå rekorden.

Facebook og rugby

Den anden gode grund til, at Jim Newman glæder sig, er, at der er masser af irere og folk fra Storbritannien i Odense i øjeblikket, som arbejder på det store Facebook-byggeri i Tietgenbyen. 6-700 skønner Jim Newman, som har mange af disse som stamkunder.

Den tredje grund til, at lige præcis årets St. Patrick's Day bliver helt speciel, er, at der denne dag i finale i den traditionsrige og prestigiøse Six Nations-turnering i rugby. Her møder Irland ingen ringere end arvefjenden England på Twickenham Stadium i London.

Irerne er allerede sikre på at vinde turneringen, men bliver det til en sejr over England, kan Irland prale af en Grand Slam (for at vinde alle fem kampe), en Triple Crown (for at vinde over alle de tre andre britiske hold, England, Skotland og Wales), samt en Millenium for at vinde over England. Og det er ikke sket for Irland siden 2009. Så det er sådan cirka den vigtigste rugby-kamp i knap et årti for Irland og vil blive en folkefest.

- Kampen begynder kl. 15.45, og den viser vi på storskærme på begge pubbens etager samt udenfor, siger Jim Newman, der regner med, at der kommer så mange mennesker, at nogle af dem vil stå ude i martskulden for at følge kampen.

Annonce

Musik og væddeløb

På Ryan's vil der efter rugbykampen være fest til ud på de små timer med blandt andet levende musik og sværddansere. Jim Newman regner med en arbejdsdag på over et døgn og har kaldt alt disponibelt personale på arbejde.

Og selv hvis man uden tanke på en irsk skytshelgen tuller rundt i midtbyen sidst på eftermiddagen eller tidligt på aftenen, kan man sagtens rende ind i festlighederne. Der kommer nemlig et trebenet væddeløb med forventet 150 deltagere. Her løber man parvis med den enes højre og den andens venstre ben tapet sammen.

Ruten går fra pub til pub med en genstand hvert sted: Med mødested på Heidis Bier Bar kl. 15.30 og afgang derfra en time senere til Old Irish Pub, videre til Sir Club over Boogies til målet på Ryan's kl. godt 19. Og deltagere vil hele vejen blive ledsaget af sækkepibespillere.

Så med hjælp fra rugby, Facebook og kalenderen kunne det blive til den vildeste Paddy's Day nogensinde i Odenses historie. Og hvis man deltager og ender med at ligge kvæstet af tømmermænd næste dag, så kan man glæde sig over, at næste gang, St. Patrick's Day falder på en lørdag, først bliver i 2029.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce