Annonce
Fyn

Største fund af tyvekoster på Fyn: Politiet efterlyser ejere af arbejdsredskaber

Johnny Müller, Fyns Politi, ved nogle af de mange arbejdsmaskiner og værktøj, som blev fundet som tyvekoster i en maskinhal på Østfyn. Foto: Katrine Becher Damkjær
Efter fund af store mængder tyvekoster i en maskinhal på Østfyn for omkring tre millioner efterlyser Fyns Politi ejere til arbejdsredskaber stjålet ved mindst 130 indbrud i Jylland og på Fyn og Sjælland.

Der er industristøvsugere, båndslibere, søjleboremaskiner, affugtere og projektører. Stillads, bjælker, gulvbrædder, projektører, en røgkanon, elguitarer, lamper, boremaskiner og kasser af forskelligt håndværktøj.

Dertil svejseværk, rundsave, alu-stiger, alu-ramper, og flere værktøjs-stativer og rulleborde. Og så lige en slushice-maskine.

Mængderne af tyvekoster på et hemmeligt sted på Fyn overgår næsten fantasien, og de stammer da også fra det, som må betragtes som det største fund af stjålne effekter nogensinde på Fyn. Det skete for en lille måned siden i en maskinhal ved Ørbæk på Østfyn, hvor der blev fundet biler, entreprenørmaskiner, minigravere, trailere, motorcykler, ATV'ere, både og byggematerialer fra mindst 130 indbrud og til en anslået værdi af cirka tre millioner kroner.

I første omgang fandt Fyns Politi ejere til de store ting for omkring to millioner, og alene én af dem, der havde fået stjålet en stor mængde arbejdsredskaber og nu kunne genforenes med dem, kørte af sted med en lastbil med sættevogn.

- Det er lidt resterne, vi har tilbage, og formentligt de effekter, der ikke har kunnet afsættes hurtigt, forklarer Johnny Müller, politiassistent i Fyns Politi og efterforskningsleder i den indbrudsgruppe, som tager sig af at finde ejerne af tyvekosterne.

Selv om det er mindre arbejdsredskaber er det fuldt funktionsdygtige maskiner, og det, der fylder tre store containere, repræsenterer omkring én million kroner.

Annonce

Tyvekoster

Fyns Politi har taget billeder af alle de mange stjålne effekter, som er opmagasineret et hemmeligt sted på Fyn.

Tyvekosterne blev fundet under en ransagning af en maskinhal i nærheden af Ørbæk på Østfyn.

Politiet offentliggør alle tingene på deres hjemmeside, og kan man genkende noget, som man mener at være ejermand til, skal man kontakte Fyns Politi på mail på denne adresse: fyn-indbrud-koster-orbaek@politi.dk. Man skal bemærke, at Ørbæk staves orbaek i mailadressen.

Man skal følge anvisningerne på hjemmesiden, og man bedes ikke ringe til Fyns Politi.

Adressen er: https://politi.dk/fyns-politi/fundne-dyr-og-genstande/fremlysning-af-effekter/2019/08/16

Effekter på hjemmeside

De mange tyvekoster er i ugens løb blevet taget ud af containerne, særlige kendetegn noteret, fotograferet og journaliseret, og målet er at finde frem til ejerne. Hvor de enkelte ting stammer fra er stadig svært at vide, for der er tale om flere end 100 indbrud begået i hele landet. Der er ikke tale om indbrud i private beboelser, men arbejdspladser, virksomheder og muligvis sommermarkeder.

- Det er et detektivarbejde, vi er på, fordi vi prøver at spore, hvor tingene kan stamme fra. På nogle af tingene er mærkninger fra den tidligere ejer fjernet, og stelnumre eller andet, som kan afsløre, hvor tingene stammer fra, er fjernet af tyvene, fortæller Johnny Müller.

Effekterne, som står opmagasineret et sted på Fyn, er blevet fotograferet, og hen over weekenden kan man på Fyns Politis hjemmeside se dem. Har man fået stjålet noget magen til kan man kontakte Fyns Politi - ikke på telefon, men via email og via hjemmesiden.

Efterforskerne ved dog også, at der vil være dele af tyvekosterne, som aldrig finder tilbage til rette ejer. De bliver enten solgt på auktion eller destrueret. Blandt andet er en hel kasse på størrelse med fire ølkasser fyldt med skruetrækkere, tænger og andet håndværktøj, og det vil formentligt være umuligt at finde ejerne.

Mærk maskinerne

Fundet af de mange tyvekoster og arbejdet med at finde ud af, hvor de stammer fra, er fra politiets side også en opfordring til entreprenører og håndværkere til at mærke deres ting.

- Det er vigtigt at mærke ens ting med et symbol, et tal, en farve eller et cpr-nummer, for så er det meget nemmere i tilfælde af, at det bliver stjålet, siger Johnny Müller.

Nogle af arbejdsredskaberne, som blev fundet i maskinhallen ved Ørbæk, er også mærket med forskellige farver, og det er derfor op til den mulige ejer over for politiet at redegøre for dem.

Indtil videre er der kun én anholdt i sagen, selv om der formentligt er flere medgerningsmænd. En 26-årig dansk mand fra lokalområdet sidder varetægtsfængslet sigtet for tyveri og hæleri. Sagen begyndte oprindeligt som tyveri af en personbil, men førte siden politiet på sporet af maskinhallen med de mange tyvekoster.

Maskinhallen ligger i forbindelse med et stuehus til en ejendom, men stuehuset beboere har intet med sagen at gøre.

Johnny Müller fra Fyns Politi ved en af de tre containere fyldt med tyvekoster. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];