Annonce
Assens

Støjberg vil ikke have lokalpolitiet tilbage: Landbetjenten kan ikke håndtere nutidens kriminalitet

Inger Støjberg, næstformand og retsordfører i Venstre, deltog i Venstres Assenskreds' nytårskur. Foto: Christian Nordholt
Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, var med, da Ventres Assenskreds holdt nytårskur i Vissenbjerg. Politiet skal komme, når man har brug for dem, siger hun, men det betyder ikke, at der skal være lokalpoliti i alle landkommuner.
Annonce

- Hvordan vil partiet Venstre og du som næstformand bakke op om Assens' borgmester Søren Steen Andersen og hans kamp for et bedre udligningssystem?

- Der er jo ingen tvivl om, at en udligningsreform, som den vi skal i gang med nu, er noget af det mest besværlige, når man kommer til økonomisk politik i Danmark. For os handler det selvfølgelig om, at kommunerne stadig skal have et ordentligt grundlag for at drive de kommunale institutioner, som der nu skal drives, og det må ligesom være udgangspunktet. Men vi har ikke en plan for en ny udligningsaftale liggende i skuffen i Venstre. Det er regeringens opgave at komme med et oplæg, og det må de så gøre.

Annette Dam, læser: - Op til 40 procent af de indsatte lider af ADHD. Hvorfor bliver der ikke kigget på indsatser målrettet dem? (Tal fra Sverige viser, at behandling af indsatte med ADHD kan spare samfundet omkring to millioner svenske kroner pr. indsat årligt (1,4 mio. DKK), og samtidig mindsker det risikoen for, at de fortsætter den kriminelle løbebane, når de løslades, red.)

- Mit indtryk er, at kriminalforsorgen er meget opmærksomme på alt, hvad der handler om psykisk sygdom, også fordi psykisk sygdom har en indflydelse på, om man fortsætter sin kriminelle løbebane. Det er klart, at det skal vi være meget opmærksomme på. Om der skal gøres mere end i dag, er svært at sige. Jeg er ikke i tvivl om, at det er afgørende for, om man fortsætter sin kriminelle løbebane, at der bliver taget hensyn til det, og at man får den rette medicinering. Jeg synes, det vil være interessant at vide, hvor mange det drejer sig om i Danmark, for så er det alt andet lige nemmere at løse problemet. Så jeg vil godt love Annette Dam, at jeg får spurgt ministeren til, hvor mange af de indsatte der lider af ADHD.

- I Assens Kommune har vi ikke noget fast lokalpoliti. Er politidækningen i Assens og lignende landkommuner god nok?

- Helt generelt vil jeg sige, at vi fra Venstres side vil have noget mere nært politi, og det kommer vi også til at forlange i de forhandlinger, som vi skal i gang med nu. Vi står i en situation, hvor kriminalitetsraten i Danmark ikke er stigende, men der er sket en forråelse af den kriminalitet, vi ser. Der er meget grænseoverskridende kriminalitet, vi lever under en terrortrussel, og derudover er der en større grad af it-kriminalitet. Det kræver større specialisering, men det kræver også en nærhed fra politiet, hvis der fortsat skal være - og det skal der - en tillid og en tryghed i forhold til ens hverdag. Så man bliver nødt til at se det sådan, at en del af de forhandlinger, vi skal i gang med nu, kommer til at handle om det nære, og en del kommer til at handle om det svære, altså forråelsen og det grænseoverskridende. Så jeg forudser nogle langstrakte forhandlinger omkring politireformen.

- I Assens Kommune har vi oplevet to knivstikkerier inden for et år, og vi oplevede problemer med kanonslag i november. Hvad vil I gøre for, at borgerne i landkommunerne føler sig trygge og sikre?

- Man skal kunne få fat i politiet. Generelt er der meget høj tillid til politiet i Danmark, og skal man bevare den tillid, skal man altid kunne få fat i politiet, når man har brug for dem. Og så skal vi i øvrigt have respekt for, at de fleste danskere sjældent har brug for politiet, det er ganske få gange i løbet af ens liv, og der skal man selvfølgelig være sikker på, at politiet så kommer. På den anden side skal politiet også have de ressourcer, der skal til for at håndtere de sværere situationer, som også fylder mere og mere. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se en opgradering af det nære politi, og det, mener jeg, er helt nødvendigt, men i hvilken form er simpelthen for tidligt at sige.

- Hvad ser du selv som den største udfordring for landkommunerne på retsområdet?

- Det handler om, at politiet skal komme, når man har brug for dem. Når man ringer, skal politiet komme, og der skal ikke gå for lang tid. Det er klart, at der er nogle områder i Danmark, hvor det tager lang tid, og så skal man også være bevidst om, at det føles som lang tid, når man har brug for politiet, fordi man er i en svær situation. Men politiet i Danmark er i verdensklasse, og skal det forblive i verdensklasse, handler det også om ressourcetildeling.

- Er det realistisk at vende tilbage til nærpoliti i alle landkommunerne?

- Nej, og det tror jeg heller ikke, at vi skal. Det tror jeg ikke, er den rigtige måde at løse det på, fordi vi netop ser en forråelse af kriminaliteten, fordi den bliver mere grænseoverskridende, og fordi vi har terrortruslen. Der er flere tunge ting, som den lokale landbetjent ikke vil kunne håndtere. Men omvendt skal vi have meget respekt for, at politiet ikke er for langt væk.

- Er der ellers nogle områder, som I vil kæmpe for i Venstre, som kan komme landkommunerne til gode?

- For mig at se handler det om udflytning af statslige arbejdspladser, at indfrastrukturen fungerer, og at politiet kommer, når man ringer efter dem, så man netop både kan bo og drive virksomhed i landområderne. Jeg er jo selv fra et landområde, så jeg skulle mene, at jeg ved nogenlunde, hvilke betingelser man lever under.

Læserspørgsmål

På Fyens Stiftstidende Assens' facebookside spurgte vi læserne om deres spørgsmål til Inger Støjberg. Vi tog de bedste med til hende ved nytårskuren i Vissenbjerg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce