Annonce
Indland

Støjberg vil ikke afsløre Justitsministeriets råd om lovbrud

Støjberg nægter at fortælle, hvilke råd hun fik fra Justitsministeriet om lovbrud over for asylpar.

Annonce

Kort efter udlændingeminister Inger Støjberg (V) sidste år meddelte, at alle mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra deres ægtefæller på landets asylcentre, spurgte hendes ministerium Justitsministeriet til råds i sagen.

Ifølge Politiken rådgav Justitsministeriet om, at de unge ægtepar skulle vurderes individuelt, før de kunne adskilles.

Men på et samråd torsdag nægter Støjberg at fremlægge korrespondancen mellem de to ministerier.

- Jeg redegør ikke for, hvilke drøftelser der er med andre ministerier i rådgivningen af mig.

- Det er det, man kalder ministerbetjening, siger Støjberg på samrådet.

Hun er kaldt i samråd efter Politikens afdækning af, at hun blev advaret af sit embedsværk, før hun 10. februar 2016 udsendte en instruks om at adskille de unge asylpar. En beskyldning, Støjberg pure afviser.

En aktliste med Justitsministeriets dokumenter viser, at Udlændingeministeriet 19. februar 2016 sendte en kopi af Støjbergs instruks og bad om Justitsministeriets "uformelle bemærkninger" til sagen.

Herefter leverede Justitsministeriets førende ekspert i lovafdelingen samme dag et svar til Støjbergs ministerium.

Ministeren bliver af en samlet opposition anklaget for at have ændret forklaring i sagen.

Tidligere har Inger Støjberg forklaret, at det var ministeriets vurdering, at instruksen ikke var ulovlig. Men på samrådet torsdag siger ministeren, at det slet ikke var en instruks, og at den derfor ikke blev vurderet.

Pressemeddelelsen blev først en instruks, idet der ikke kom andre skriftlige instrukser fra ministeriet til Udlændingestyrelsen, lyder Støjbergs forklaring.

Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er ikke tilfreds med de svar - eller mangel på samme - hun mener at få fra ministeren på samrådet. Derfor indkalder hun på samrådet til et nyt samråd i samme sag.

OVERBLIK: Støjberg skal stå skoleret om ulovlig instruks

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kommet i uvejr, efter Politiken har afdækket, at hun gav instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller - trods advarsler fra embedsmænd.

Torsdag eftermiddag er ministeren i samråd i sagen.

Få et overblik over forløbet her:

* Januar 2016:

Efter en diskussion om "barnebrude" i Sverige, oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at der kun i "ganske få tilfælde" bor mindreårige asylansøgere sammen med en ægtefælle over 18 år på danske asylcentre.

* Februar 2016:

I en pressemeddelelse oplyser Støjberg, at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med en ægtefælle eller samlever. De skal skilles ad og bo hver for sig.

Pressemeddelelsen bliver noget usædvanligt sendt til Udlændingestyrelsen som instruks, uden at departementschefen eller andre embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har skrevet under.

Støjbergs ministerium spørger jurister i Justitsministeriet til råds og får at vide, at det kræver en konkret og individuel vurdering, før asylpar kan skilles ad.

* Marts 2016:

Over for Folketinget fastholder Støjberg, at ingen mindreårige asylansøgere skal indkvarteres med deres ægtefælle.

Et ægtepar klager til Folketingets Ombudsmand over at være blevet adskilt. Ombudsmanden tager sagen op.

* Juli 2016:

Udlændingestyrelsen udsender nye retningslinjer med en konkret og individuel vurdering af sagerne. Tidligere adskilte asylpar bliver igen indkvarteret sammen.

* Marts 2017:

Ombudsmanden udsender sin endelige redegørelse. Konklusionen lyder, at Støjbergs instruks var ulovlig og sagen "særdeles kritisabel".

* Maj 2017:

Politiken beretter, at Støjberg blev advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille ægteparrene. Mindst to centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge avisens oplysninger at advare ministeren.

Dagen før, Støjberg udsendte sin instruks, gjorde en mail ifølge Politiken opmærksom på juridiske problemer. Det afviser Inger Støjberg.

Støjberg har erkendt, at hun selv tog undtagelser om en individuel behandling ud af instruksen. Hun afviser, at hun pressede embedsmænd til at bryde internationale konventioner. Eller at hun er blevet advaret mundtligt eller skriftligt.

Kilder: Politiken, Altinget, Berlingske og Ritzau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce