Annonce
Indland

Støjberg efter maratonsamråd: Jeg burde have lavet en instruks

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var torsdag i samråd i fem timer om, hvorvidt hun var blevet advaret om, at en ordre om at adskille samtlige unge asylægtepar var i strid med loven. Det var hun ikke, forsikrede ministeren.

Spørgsmålet om, hvorvidt en pressemeddelelse er en instruks, blev centralt under fem timer langt samråd.

Annonce

Set i bakspejlet mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun burde have handlet anderledes i sagen om adskillelsen af de unge asylpar.

For hele miseren, der har ført til, at ministeren torsdag måtte igennem et fem timer langt samråd i Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, bunder i, at en pressemeddelelse blev læst som en instruks til embedsmænd.

I pressemeddelelsen skrev Støjberg i februar sidste år, at alle unge asylpar skulle adskilles. Men hun undlod en vigtig undtagelse, nemlig at alle sager skal vurderes individuelt.

Dermed var det faktisk i strid med loven, hvad ministeren krævede. Men pressemeddelelsen skulle ikke forstås som en instruks til Udlændingestyrelsen, forklarede ministeren under samrådet.

- Hvis du spørger mig i dag, så tror jeg, at det bedste ville have været, at vi efterfølgende havde skrevet en instruks, hvor de her forbehold var en del af. Men det skete bare ikke, siger Støjberg efter samrådet.

- Det, der til gengæld skete, var, at pressemeddelelsen blev sendt ud. Og så blev det mundtligt kommunikeret, at der var de her undtagelsestilfælde. Så derfor har der været handlet, som der skulle, siger ministeren.

- Det betyder, at der ikke har været brud på internationale konventioner eller dansk lov.

Teksten var tænkt og udformet som en pressemeddelelse, fastholder Støjberg.

- Men på grund af, at der ikke er mere skriftlig kommunikation, bliver det så til en instruks, lyder ministerens forklaring.

Forskellen er, at en pressemeddelelse skal ses som ministerens politiske holdning. Mens en instruks til en styrelse skal være godkendt af ministeriets jurister.

OVERBLIK: Støjberg skal stå skoleret om ulovlig instruks

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kommet i uvejr, efter Politiken har afdækket, at hun gav instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller - trods advarsler fra embedsmænd.

Torsdag eftermiddag er ministeren i samråd i sagen.

Få et overblik over forløbet her:

* Januar 2016:

Efter en diskussion om "barnebrude" i Sverige, oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at der kun i "ganske få tilfælde" bor mindreårige asylansøgere sammen med en ægtefælle over 18 år på danske asylcentre.

* Februar 2016:

I en pressemeddelelse oplyser Støjberg, at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med en ægtefælle eller samlever. De skal skilles ad og bo hver for sig.

Pressemeddelelsen bliver noget usædvanligt sendt til Udlændingestyrelsen som instruks, uden at departementschefen eller andre embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har skrevet under.

Støjbergs ministerium spørger jurister i Justitsministeriet til råds og får at vide, at det kræver en konkret og individuel vurdering, før asylpar kan skilles ad.

* Marts 2016:

Over for Folketinget fastholder Støjberg, at ingen mindreårige asylansøgere skal indkvarteres med deres ægtefælle.

Et ægtepar klager til Folketingets Ombudsmand over at være blevet adskilt. Ombudsmanden tager sagen op.

* Juli 2016:

Udlændingestyrelsen udsender nye retningslinjer med en konkret og individuel vurdering af sagerne. Tidligere adskilte asylpar bliver igen indkvarteret sammen.

* Marts 2017:

Ombudsmanden udsender sin endelige redegørelse. Konklusionen lyder, at Støjbergs instruks var ulovlig og sagen "særdeles kritisabel".

* Maj 2017:

Politiken beretter, at Støjberg blev advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille ægteparrene. Mindst to centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge avisens oplysninger at advare ministeren.

Dagen før, Støjberg udsendte sin instruks, gjorde en mail ifølge Politiken opmærksom på juridiske problemer. Det afviser Inger Støjberg.

Støjberg har erkendt, at hun selv tog undtagelser om en individuel behandling ud af instruksen. Hun afviser, at hun pressede embedsmænd til at bryde internationale konventioner. Eller at hun er blevet advaret mundtligt eller skriftligt.

Kilder: Politiken, Altinget, Berlingske og Ritzau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Assens

Restaurantejer beder om forståelse: Gæster skrider og er sure over at skulle bære mundbind

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce