Annonce
Indland

Stærkt sammenhold blandt de forulykkede

VENNER: Gribende at opleve sammenholdet blandt de unge, fortæller en af de udsendte læger

Der blev givet mange kram foran Tysk Røde Kors' krisecenter i Euskirchen i går. Den voldsomme oplevelse har svejset dem sammen og skabt et ganske særligt sammenhold.

En udpræget grad af omsorg er ifølge eksperter en naturlig reaktion, når en gruppe sammen oplever noget frygteligt. Men læge Steffen Ulrik Friis fra Europæiske Rejseforsikring vurderede i aftes, at sammenholdet i gruppen har været exceptionelt.

- Jeg synes virkelig, de unge har stået sammen, sagde Friis, der sammen med resten af læge- og psykologholdet fra forsikringsselskabet i går var rundt på de forskellige sygehuse i området for at vurdere de tilskadekomnes fysiske og psykiske mén efter ulykken og afgøre, hvem der skulle hjem samme aften.

Og flere af de unge, der sagtens kunne have været med på flyet til København og Billund i aftes, valgte at blive i Tyskland for at støtte deres venner.

- Jeg har lige talt med en ung pige om, hvorvidt hendes hjemtransport var mulig i dag eller i morgen. Hvorefter hun ringede til sin veninde og sagde: "Hvornår skal du hjem, for jeg vil ikke hjem uden dig". Det er meget gribende at opleve, at de faktisk ikke vil hjem selv. De vil hellere bliver hernede, fordi de skal støtte de andre, sagde Steffen Ulrik Friis.

Hans kollega, Europæiskes chefpsykiater, Ralph Kempinski, tilføjede, at det vigtigste efter ulykken var at give de unge lov til at udleve deres følelser og adfærd.

Kolossal styrke

- Gruppen er en kolossal styrke. Den forestilling, som mange af os har om, at vi må have folk hjem til far og mor - det er ikke altid det allerbedste. Der kan jo også komme en dobbelthed, som vi kender tydeligt. Far og mor vil gerne være omsorgsfulde, men den tæthed, de får fra far og mor, kan godt opleves som omklamring, og det er ikke rart, når far og mor gerne vil gøre det bedste for et barn, der har været ud for en ulykke, sagde Kempinski.

Ifølge chefpsykiateren reagerer de unge dog vidt forskelligt på ulykken, idet de unges umiddelbare chokreaktioner kan mønte sig ud i tavshed og indadvendthed, men også i udadvendthed og aggressivitet eller apati og sorg.

- Derfor skal vi i hvert enkelt tilfælde vurdere, hvornår er de i stand til og har kræfter til at komme hjem. Og også om de orker at komme hjem og væk fra gruppen for at være sammen med venner og pårørende derhjemme. Det er ikke så enkelt. I nogle tilfælde vurderer vi, at det er vigtigt, at de kommer meget hurtigt hjem til et kendt miljø. I andre tilfælde tager vi den mere med ro, fordi de skal stabilisere sig, sagde Kempinski.

Ifølge Steffen Ulrik Friis skal flere af de kvæstede desuden stadig gennemgå diverse operative indgreb og efterfølgende være sengeliggende, inden de kan sendes hjem.

- Vi kan ikke gå ind i, hvad slags skader det drejer sig om. Det, vi hæfter os ved, er, at ingen er i livsfare eller koma længere. Vi vil ikke kommentere, om nogen tager varig skade. Men der har været forbløffende få skader i forhold til, hvad vi ellers oplever ved ulykker med sovebusser, sagde han mandag aften.

Hans kollega, Ralph Kempinski, fremhævede, at de unge muligvis aldrig vil komme sig helt efter ulykken.

- Den bliver et lod i den vægtskål, som de bærer med sig resten af livet. Følgerne bliver måske mindre i hverdagen efter relativt kort tid, og de vil komme til at leve et relativt normalt liv. Men de vil altid kunne huske ulykken, og der vil måske være perioder, hvor de i høj grad vil blive mindet om ulykken, men det vil ikke belaste dem i hverdagen, fastslog han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce