Annonce
Erhverv

Står for halvdelen af omsætningen: God forretning i at se beton størkne

Sensohive har sagt farvel til ivætterfællesskabet Coworking Plus i Kochsgade. Nu er folkebne rykket ind i nye lokaler i Wichmandsgade i Odense. - Vi får brug for noget mere plads, og her kan vi være et stykke tid, siger Casper Harlev, der er direktør og medstifter af virksomheden. Foto: Thomas Bach-Laursen

Med sensorer, der måler hærdningen af beton, åbner der sig et helt nyt forretningsområde for virksomheden Sensohive. Tre år efter starten som iværksættervirksomhed.

Der er normalt ikke meget ved at se maling tørre. Eller beton størkne. Men faktisk er der gode penge i at måle, hvor hurtigt beton størkner. Det har de fundet ud af i den tre år gamle iværksættervirksomhed Sensohive, der har udviklet et helt nyt forretningsområde og nu er på vej i en helt anden retning end oprindelig.

Hvor det før var måling af fugt og temperatur i gartnerier, handler det nu om at måle, hvor hurtigt beton størkner. Det sker med trådløse sensorer, som er kerneteknologien hos Sensohive i Odense. Siden efteråret er sensorerne blevet brugt i betonindustrien, og løsningen har fået så godt fat, at den allerede står for halvdelen af omsætningen.

Virksomheden har patenteret en løsning, der måler styrken i betonelementer, mens de hærder. Og det har vist sig at skabe stor værdi for producenterne. Det fortæller Casper Harlev, der er direktør og medstifter af Sensohive.

- I trådløs realtid laver vores algoritme en beregning på, hvad styrken er i betonen, mens den hærder. På den måde går hele produktionen af betonelementer fra at være erfaringsbaseret til at være baseret på data lige nu, siger direktøren, der allerede har indledt samarbejde med flere nationale og internationale betonproducenter.

Hidtil har industrien sjusset sig til, hvor lang tid betonelementerne skulle bruge for at tørre. Men med de små trådløse sensorer bliver produktionen af betonelementer mere effektiv. Ved at sænke en sonde ned i elementet, mens det bliver støbt, kan man hele tiden følge med i temperaturudviklingen.

Når betonen er størknet, klippes sonden af. Det efterlader blot en lille stump ledning i elementet, mens selve sensoren, der sidder uden for støbningen, kan bruges igen.

- Selv om industrien eksempelvis arbejder med en tørretid på 18 timer, så kan elementet måske være tørt allerede efter 14 - eller 16 timer. Men det kan også være, at det faktisk har brug for 20 timer, inden det er hærdet helt op, siger Casper Harlev.

- Produktet virker, og vi kan se, at det skaber stor værdi hos vores kunder. Vi lavede en rigtig god case hos Contiga Tinglev, der er en af Danmarks førende producenter af præfabrikerede betonelementer.

Casper Harlev, direktør og medstifter, Sensohive
I øjeblikket har syv fuldtidsansatte og to studentermedhjælpere deres gang i de nye lokaler. Men i løbet af halvanden uges tid skal der indrettes to nye arbejdstationer, for midt i maj kommer der flere folk. Foto: Thomas Bach-Laursen

Mindre spild

Med de informationer undgår betonproducenterne at flytte rundt på et element, der endnu ikke er helt tørt, men samtidig kan det også flyttes videre, så snart betonen rent faktisk er størknet.

På den måde sikrer sensorerne en bedre kvalitet og et mindre spild, men samtidig kan man også frigive kapacitet i produktionen, fordi elementerne kan flyttes videre, så snart de er klar. Og forretningsmodellen er enkel. Softwaren tilhører Sensohive. Sensorer og sonder koster ikke noget - til gengæld er der et lille gebyr, hver gang en sonde aflægger rapport.

- Vi sælger en softwareløsning, og kunden betaler kun, når der laves en måling på et element. Så der falder også kun betaling, når der skabes værdi, siger Casper Harløv, der tidligere havde lokaler hos iværksætterfællesskabet Coworking Plus i Kochsgade.

Sådan ser sensoren ud - det er den røde sonde, der sænkes ned i den flydende beton og videregiver informationer til sensoren, som kan bruges igen og igen, mens sonden bliver i den størknende beton. Illustration: Sensohive
Annonce

Ansætter igen

Men for få måneder siden er han sammen med resten af holdet rykket ind i nye lokaler i området mellem jernbanen og Odense Havn. Sidste sommer var de fire mand. Nu er de syv på fuld tid plus to studentermedhjælpere, og der er flere på vej. I midten af maj skal der flyttes flere skrivborde ind i lokalerne på Wichmandsgade i Odense, når to nye folk bringer medarbejderstaben op på ni.

- Produktet virker, og vi kan se, at det skaber stor værdi hos vores kunder. Vi lavede en rigtig god case hos Contiga Tinglev, der er en af Danmarks førende producenter af præfabrikerede betonelementer. Og derfor var vi ikke i tvivl, da vi i efteråret lancerede ben nummer to til betonindustrien. Så nu er vi i gang med salgsindsatsen, siger ingeniøren, der har speciale i produktudvikling.

Sensohive, der er stiftet i 2015, havde i sit tredje leveår en bruttofortjeneste på en halv million. Samtidig kommer virksomheden ud af 2017 med et beskedent underskud på 46.000 kroner.

- Vi har investeret rigtig meget i udvikling, og det vil vi også gøre i år. Så selv om vi tredobler omsætningen, vil vi også komme ud med et nulresultat i 2018, siger direktøren, der er en af virksomhedens tre stiftere.

De to andre er Tobias Ejersbo og Tim Larsen, der begge sidder i udviklingsafdelingen. De tre ingeniører har mødt hinanden på SDU, og sammen skabte de den trådløse sensor, der oprindeligt blev brugt til fugt - og temperaturmåling i gartnerierne. Den gør den sådan set stadig, men i dag udgør den sektor kun omkring fem procent af omsætningen.

Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce