Annonce
Udland

Stående bifald og jubel for Stoltenberg i Kongressen

Joshua Roberts/Reuters
- Gennem Nato har USA fået flere venner og allierede end nogen anden stormagt, fastslår Natos chef.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, talte onsdag i den amerikanske kongres, hvor han fremhævede, hvor afgørende en rolle amerikanerne har spillet i den vestlige alliance.

Han pointerede adskillige gange, hvor stor betydning Nato har haft for den europæiske sikkerhed. Men han sagde også, at Nato har været god og vigtig for USA.

- Gennem Nato har USA fået flere venner og allierede end nogen anden stormagt. Det har gjort USA stærkere, tryggere og mere sikkert, understregede han og tilføjede:

- Det er godt at have venner.

Det langvarige stående bifald og jublen efter Stoltenbergs tale var nok lige så vigtig som selve ordene i generalsekretærens tale, som iagttagere kalder historisk.

Det er første gang en leder af en international organisation har fået æren af at tale i Kongressen.

- Selve invitationen har været et stærkt budskab i sig selv, siger Steny Hoyer, som er Demokraternes flertalsleder i Repræsentanternes Hus.

Seancen havde også betydning i det politiske spil i Washington, da den var vendt mod præsident Donald Trump.

For selv om Stoltenberg har haft nogle gode møder med præsidenten og ført sig meget diplomatisk frem, så var det åbenlyst, at hans tale til dels var indsigelser mod Trumps tidligere udfald mod alliancen.

Den amerikanske præsident har skiftevis været varm og kold i sine udtalelser om Nato, og han skal privat have talt om helt at trække USA ud af Nato.

Offentligt har han harceleret mod de europæiske allierede - navnligt mod Tyskland - som ifølge Trump betaler alt for lidt af regningen i forsvarssamarbejdet.

Faktum er ifølge Trump, at alliancen hjælper Europa mere end den hjælper USA.

- Vores alliance har ikke bestået i 70 år på grund nostalgi eller sentimentalitet. Sammen repræsenterer vi én milliard mennesker. Vi står for halvdelen af verdens økonomi, og halvdelen af verdens militære styrke.

- Sammen er vi stærkere end enhver mulig rival, sagde Stoltenberg, som også nævnte terrorangrebet i Norge den 22. juli 2011, hvor 77 mennesker blev dræbt og mange blev såret.

- Det var den mørkeste dag i mit liv. Vore værdier vil sejre. Frihed vil sejre over undertrykkelse. Tolerance frem for intolerance. Og kærlighed vil altid sejre over had, sagde han.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce