Annonce
Debat

Stå ikke alene med ensomhed

Synspunkt: Alt for mange unge oplever ensomhed i denne tid med nedlukning. Det gør mig trist at tænke på - ikke mindst på de unge, der i forvejen er sårbare, og som nu lider endnu mere.

Der er unge uden venner. Der er unge uden kontakt med deres familie. Der er unge, som lige er flyttet til Odense for at studere, men ikke nåede at møde medstuderende.

Farvel til sociale arrangementer, studieliv og fritidsaktiviteter. Nedlukningen af samfundet er afgørende nødvendig for at håndtere pandemien, men den er også benhård at komme igennem. En undersøgelse viste for nylig, at mange flere unge føler sig ensomme, siden landet lukkede ned sidste forår.

Annonce

Ungdommen er en overgangstid med mange muligheder og udfordringer, og en tid hvor man skal finde sig selv og sin plads i verden. Det kan for nogle unge føre til en følelse af ensomhed. Det er sindssygt svært at leve med - og endnu sværere at komme ud af. Det problem står mange unge i hvert år – ikke mindst i en stor studieby som Odense, hvor nye studerende skal finde sig til rette i en ny by uden et fasttømret netværk.

En kommune kan mange ting, men den kan ikke være ens ven. Derfor er det svært at komme med initiativer, som kan hjælpe de unge. Men vi har heldigvis frivillige tilbud, som støtter og rådgiver ensomme og sårbare unge. En stor skov af engagerede frivillige sørger for aktiviteter, der kan bekæmpe ensomheden. De dygtige, engagerede og omsorgsfulde medarbejdere i kommunen gør en kæmpe indsats for mange mennesker, men de frivillige foreninger har bare bedre forudsætninger for at skabe gensidige relationer og venskaber.

De frivillige fortjener stor anerkendelse, og deres tilbud fortjener stor udbredelse. Alle unge skal vide, at selv om man er ensom, så er man ikke alene.

Lige nu er det ekstra vigtigt at udbrede de mange tilbud. Derfor har vi også gjort opmærksom på de frivillige tilbud mod ensomhed på Odense Kommunes sociale medier, og de kan findes under afsnittet for unge på de specielle sider om covid-19 på Odense Kommunes hjemmeside: https://www.odense.dk/borger/sundhed-og-sygdom/covid-19-(corona-virus)


Tilbud som Ventilen, Headspace, Plexus og KomSammen holder skruen i vandet med digitale løsninger af forskellig art.


Det er fuldstændigt forståeligt, at følelsen af ensomhed og isolation vokser i en tid, hvor der bogstaveligt talt er længere mellem mennesker, og hvor vi ikke engang kan give et impulsivt kram til en nedtrykt medstuderende, kollega eller ven.

Heldigvis blomstrer kreativiteten blandt de frivillige. Tilbud som Ventilen, Headspace, Plexus og KomSammen holder skruen i vandet med digitale løsninger af forskellig art. For eksempel har de unge i Ventilen været på skovtur sammen, ved at deltagerne gik tur i hver deres skov, mens de talte sammen i et digitalt forum på telefonen. Den slags aktiviteter er guld værd. Jeg håber vitterligt, at budskabet om deres eksistens når ud til alle, der kan have glæde af dem.

Når jeg har skrevet og talt om corona og ensomhed blandt unge, er jeg blevet spurgt, om jeg helt har glemt de ældre. Det har jeg naturligvis ikke. Når jeg lige nu har sat fokus på de unges ensomhed, så skyldes det, at det er blandt dem, problemet er steget mest. Selvfølgelig skal alle, der oplever ensomhed, vide, hvor de kan søge hjælp, og der ligger da også information om tilbud til både børn og ældre på kommunens hjemmeside.

Lad os sammen hjælpe hinanden med at sprede viden om de gode tilbud, hvis vi kender én, der har brug for det. Og lad os alle huske at ringe en ekstra gang til de bekendte, der måske ikke har så stor en omgangskreds. På den måde kommer vi gennem nedlukningen sammen - på afstand.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce