Annonce
Debat

Stå ikke alene med ensomhed

Synspunkt: Alt for mange unge oplever ensomhed i denne tid med nedlukning. Det gør mig trist at tænke på - ikke mindst på de unge, der i forvejen er sårbare, og som nu lider endnu mere.

Der er unge uden venner. Der er unge uden kontakt med deres familie. Der er unge, som lige er flyttet til Odense for at studere, men ikke nåede at møde medstuderende.

Farvel til sociale arrangementer, studieliv og fritidsaktiviteter. Nedlukningen af samfundet er afgørende nødvendig for at håndtere pandemien, men den er også benhård at komme igennem. En undersøgelse viste for nylig, at mange flere unge føler sig ensomme, siden landet lukkede ned sidste forår.

Annonce

Ungdommen er en overgangstid med mange muligheder og udfordringer, og en tid hvor man skal finde sig selv og sin plads i verden. Det kan for nogle unge føre til en følelse af ensomhed. Det er sindssygt svært at leve med - og endnu sværere at komme ud af. Det problem står mange unge i hvert år – ikke mindst i en stor studieby som Odense, hvor nye studerende skal finde sig til rette i en ny by uden et fasttømret netværk.

En kommune kan mange ting, men den kan ikke være ens ven. Derfor er det svært at komme med initiativer, som kan hjælpe de unge. Men vi har heldigvis frivillige tilbud, som støtter og rådgiver ensomme og sårbare unge. En stor skov af engagerede frivillige sørger for aktiviteter, der kan bekæmpe ensomheden. De dygtige, engagerede og omsorgsfulde medarbejdere i kommunen gør en kæmpe indsats for mange mennesker, men de frivillige foreninger har bare bedre forudsætninger for at skabe gensidige relationer og venskaber.

De frivillige fortjener stor anerkendelse, og deres tilbud fortjener stor udbredelse. Alle unge skal vide, at selv om man er ensom, så er man ikke alene.

Lige nu er det ekstra vigtigt at udbrede de mange tilbud. Derfor har vi også gjort opmærksom på de frivillige tilbud mod ensomhed på Odense Kommunes sociale medier, og de kan findes under afsnittet for unge på de specielle sider om covid-19 på Odense Kommunes hjemmeside: https://www.odense.dk/borger/sundhed-og-sygdom/covid-19-(corona-virus)


Tilbud som Ventilen, Headspace, Plexus og KomSammen holder skruen i vandet med digitale løsninger af forskellig art.


Det er fuldstændigt forståeligt, at følelsen af ensomhed og isolation vokser i en tid, hvor der bogstaveligt talt er længere mellem mennesker, og hvor vi ikke engang kan give et impulsivt kram til en nedtrykt medstuderende, kollega eller ven.

Heldigvis blomstrer kreativiteten blandt de frivillige. Tilbud som Ventilen, Headspace, Plexus og KomSammen holder skruen i vandet med digitale løsninger af forskellig art. For eksempel har de unge i Ventilen været på skovtur sammen, ved at deltagerne gik tur i hver deres skov, mens de talte sammen i et digitalt forum på telefonen. Den slags aktiviteter er guld værd. Jeg håber vitterligt, at budskabet om deres eksistens når ud til alle, der kan have glæde af dem.

Når jeg har skrevet og talt om corona og ensomhed blandt unge, er jeg blevet spurgt, om jeg helt har glemt de ældre. Det har jeg naturligvis ikke. Når jeg lige nu har sat fokus på de unges ensomhed, så skyldes det, at det er blandt dem, problemet er steget mest. Selvfølgelig skal alle, der oplever ensomhed, vide, hvor de kan søge hjælp, og der ligger da også information om tilbud til både børn og ældre på kommunens hjemmeside.

Lad os sammen hjælpe hinanden med at sprede viden om de gode tilbud, hvis vi kender én, der har brug for det. Og lad os alle huske at ringe en ekstra gang til de bekendte, der måske ikke har så stor en omgangskreds. På den måde kommer vi gennem nedlukningen sammen - på afstand.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce