Annonce
Assens

SSU vil ikke pege på, hvor der skal spare: - Det er virkelig voldsomt for borgerne

Charlotte Kjær, formand for SSU, vil ikke pege på, hvor der skal spares, før borgere og institutioner er hørt. Foto: Kim Rune
Yderligere besparelser på social- og sundhedsområdet er så alvorlige, at fagudvalget Social og Sundhed i Assens Kommune ikke vil tage stilling til, hvor de 11 millioner kroner skal tages fra, før borgere og medarbejdere er blevet hørt i sagen.

- Hvis de besparelser kommer i spil, er det virkelig voldsomt for de enkelte borgere.

Sådan lyder det fra Charlotte Kjær (A), der er formand for Social og Sundhed (SSU) i Assens Kommune, som netop har sendt et sparekatalog i høring til borgere og institutioner.

For første gang - så vidt det er Charlotte Kjær bekendt - er hele kataloget sendt i høring uden en anbefaling fra SSU. Det vil sige, at udvalget ikke vil pege på og anbefale nogle af de mulige besparelser frem for andre, før de har fået borgeres og medarbejderes syn på sagen.

- Det handler om, hvor alvorlig situationen er, siger udvalgsformanden.

Udvalget er blevet pålagt af Økonomiudvalget - ligesom kommunens andre udvalg - at finde et økonomisk råderum på to procent af udvalgets budget, så kommunen er forberedt og har en plan, hvis der skulle komme flere besparelser. For SSU drejer det sig om 11 millioner kroner i potentielle besparelser.

Annonce

Sparekataloger

Alle fagudvalg i Assens Kommune er af et flertal i byrådet blevet pålagt at finde et råderum, altså potentielle besparelser, på to procent af deres budgetter. For Social og Sundhed svarer det til 11 millioner kroner. Formålet er at være på forkant, hvis Assens Kommune igen bliver ramt af store besparelser, for eksempel i forbindelse med udligningen mellem landets kommuner, som sker efter sommerferien.

I juni 2019 skal politikerne i Social og Sundhed vælge de mulige besparelser på baggrund af høringssvar fra borgere og institutioner og sende dem videre til Økonomiudvalget.

Fristen for høringssvar var fredag 24. maj.

Brug for andre løsninger

SSU mener, at udvalget er presset til det yderste og opfordrer derfor Økonomiudvalget at se på SSU's muligheder for at løse opgaven.

- Vi har skrevet til Økonomiudvalget, at vi har meget svært ved at se, hvordan vi kan løse den opgave. Vi har kun sendt det i høring i første omgang. Vi har ikke taget stilling til nogen af blokkene, og det gør vi ikke, før borgerne og institutionerne er blevet hørt, for det er dem, der ved, hvad der sker, siger Charlotte Kjær og tilføjer:

- Jeg håber, at Økonomiudvalget endnu en gang vil se på, om det virkelig er nødvendigt, at SSU skal finde et råderum. Er behovet reelt, eller er det virkelig sådan verden ser ud?

- Hvad betyder det?

- Om de kan finde pengene andre steder.

- Altså, om et andet udvalg kunne spare mere?

- Ja, det kunne det være.

- Men er det ikke godt for alle udvalg at være forberedt på besparelser?

- Helt klart. Det er derfor, vi sender alle blokkene i høring, så det understøtter og i hvert fald oplyser politikerne om, hvad konsekvenserne vil være, siger Charlotte Kjær.

Mulige og kommende besparelser

Ud over at finde besparelser på 11 millioner, forudser SSU, at udvalget er nødt til at finde yderligere tre millioner kroner. Derfor har udvalget udarbejdet en såkaldt ønskeblok, så de samlede mulige besparelser løber op i 14,5 millioner kroner.

- Ønskeblokken er en mere realistisk besparelse. Vi kan se, at kommunen i fremtiden får flere ældre end i dag, og derfor udvider vi rammen, så vi er bedre forberedt og ikke står og panikker i sidste øjeblik. Det er rettidig omhu, for vi kan ikke spare på plejehjem, siger Charlotte Kjær, der hellere kalder ønskeblokken for en behovsblok.

Ligesom både borgmester Søren Steen Andersen (V) og andre politikere, mener Charlotte Kjær, at en national udligningsreform vil være kommunens bedste hjælp. Indtil da, er det udvalgenes opgave at prioritere de midler, der er til rådighed.

Det er et enigt SSU, der sender sparekataloget i høring uden anbefaling. Næstformand Tine Grau vil ligesom sin formand have borgernes syn på sagen, før hun vil pege på mulige besparelser. Foto: Kim Rune

Et enigt udvalg

Næstformand i Social og Sundhed, Tine Grau Poulsen (V), har tidligere kritiseret Charlotte Kjær for at udtale sig kritisk om sparekatalogerne i sin rolle som udvalgsformand. Socialdemokratiet stemte imod at lave sparekatalogerne, mens Venstre stemte for. Begrundelsen fra Venstre lød, at det er økonomisk ansvarligt at komme mulige besparelser i forkøbet.

Men det er et enigt udvalg, der sender sparekataloget i høring uden en anbefaling.

- Venstre stemte for, at udvalgene skulle lave sparekataloger, men nu sender I kataloget i høring uden at pege på besparelser, I vil anbefale. Hvad er der sket?

- Der er ikke sket noget. Vi har valgt at sende det hele i høring for at være så godt klædt på, som det er muligt, inden vi træffer en beslutning, siger Tine Grau Poulsen.

- Vi sendte kataloget senere i høring end de andre udvalg, fordi vi ville se, om der var andre muligheder først. Når vi ikke giver en anbefaling nu, betyder det, at vi ikke tager stilling til, hvad vi sender videre. Vi skal først tage det op i junimødet. For mig er det meget vigtigt at vide, hvad konsekvensen er. Vi peger ikke på noget, før vi har hørt fra borgere og institutioner. Vi kunne vælge kun at sende noget af kataloget i høring, men nu vælger vi at sende hele kataloget i høring, forklarer næstformanden.

Næste skridt i behandlingen af sparekatalogerne er på junimødet, hvor kataloget skal sendes videre til Økonomiudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce