Annonce
Middelfart

SSP advarer: Pas på de farlige piller "Gule ugler" og ulovlige knive

SSP i Middelfart advarer mod en ny pilleform, som muligvis florerer blandt unge. Arkivfoto: Colourbox.
SSP i Middelfart kommer med flere advarsler i sit seneste nyhedsbrev.

Nordvestfyn: SSP i Middelfart Kommune kommer i sit seneste nyhedsbrev med en advarsel om, at der blandt unge muligvis florerer en ny pilleform med et farligt stof.

Det drejer sig om de såkaldte Gule ugler-piller, som ifølge SSP kan indeholde stoffet MDMA, der beskrives som "meget farligt".

"Pillerne er udformet som en ugle og er gule. Det har før været fremme, at der er forskellige piller i omløb, hvoraf nogle er udformet som bolsjer og slik", skriver SSP-konsulent Bo Hansen i nyhedsbrevet.

"Da pillerne ikke er fremstillet under kontrollerede forhold, kan man aldrig vide, hvad doseringen af det aktive stof er. Vi kender til dødsfald fra andre kommuner, hvor unge er døde af overdosering", tilføjer SSP-konsulenten, der opfordrer forældre til at snakke med deres børn om lige præcis den slags piller og narkotika generelt.

Bo Hansen understreger overfor avisen, at SSP indtil nu kun har hørt de unge tale om uglepillerne.

- Vi har overhørt de unge snakke om "Gule ugler", og så bliver vi pludselig urolige. Men vi kender ikke til, at nogen har prøvet det, understreger SSP-konsulenten.

Annonce

- Unge føler sig udødelige

SSP i andre kommuner har tidligere advaret mod uglepillerne, efter unge mennesker er blevet indlagt efter indtag af den slags narkotika.

I foråret 2019 blev to elever fra Ejby Skole indlagt, efter de udenfor skoletiden indtog narkotika, og det er ifølge Bo Hansen fortsat uklart, hvad de helt præcist indtog, men SSP-konsulenten mener, at det kunne være en lignende slags piller.

Når man tager narkotikaen i pilleform, går der ifølge SSP-konsulenten lidt tid, inden man mærker en virkning. Derfor kan nogle unge godt blive utålmodige og indtage flere piller og dermed risikere en overdosis.

- Det understreger de unges risikovillighed. De unge er overordnelige villige til at gøre det, og de har den her udødelige tilgang til det, og det er noget af det allermest katastrofale, understeger Bo Hansen.

Flere går med kniv

SSP advarer i samme nyhedsbrev om, at der i øjeblikket er flere knive blandt børn og unge.

Bo Hansen oplyser, at politiet det seneste år har sigtet flere unge end normalt for at gå med kniv eller true med kniv, og han har sendt 25-30 bekymringsbreve til forældre af sted.

Det drejer sig om børn helt ned til 10-12 års alderen, der har været i besiddelse af de såkaldte Counter Strike-knive, der er en ulovlig halskniv, som typisk bliver bestilt via eksempelvis den amerikanske handelsportal Wish, der primært sælger varer produceret i Kina.

Indenfor det seneste halve år har SSP desuden oplevet fem-ti unge, der har truet med kniv.

- Og det er i min bog fem-ti tilfælde for mange, siger Bo Hansen.

Han tilføjer, at man både har konstateret det via overvågningsvideo samt en video, som en ung selv har taget, hvor personen ifølge Bo Hansen udviser truende adfærd ved at føre en kniv henover halsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce