Annonce
Udland

Sri Lankas omstridte premierminister mister parlamentets tillid

Tilhængere af Sri Lankas afsatte premierminister, Ranil Wickremesinghe, demonstrerede tirsdag foran landets højesteret i byen Colombo. De kræver, at den lovgivende forsamling bliver genindsat.

Parlamentet i Sri Lanka har ikke tillid til den nyindsatte, kontroversielle premierminister Mahinda Rajapaksa.

Sri Lankas regering med den nyudnævnte premierminister Mahinda Rajapaksa i spidsen har onsdag tabt en tillidsafstemning i landets parlament.

Afstemningen kan betyde, at premierministeren, der blev indsat i sidste måned, bliver nødt til at trække sig. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Tre af de største partier i Sri Lanka anmodede mandag landets højesteret om at genindsætte den lovgivende forsamling. Den suspenderede præsident Maithripala Sirisena 27. oktober.

Sri Lanka har siden slutningen af oktober været i en alvorlig politisk krise, efter at landets præsident fyrede premierminister Ranil Wickremesinghe og hans regering.

De tre partier havde før krisen tilsammen det absolutte flertal i parlamentet. De kalder opløsningen af parlamentet for ulovligt politisk spil, skriver nyhedsbureauet AFP.

Præsidenten har indsat sin egen kontroversielle kandidat til posten som premierminister, Mahinda Rajapakse.

Han er tidligere regeringschef og blev berygtet under offensiven mod tamilske oprørere, der frem til 2011 kostede titusinder af civile livet.

Rajapakse er siden blevet beskyldt af FN og internationale organisationer for krigsforbrydelser.

Samtidig med fyringen af den tidligere premierminister valgte præsidenten at suspendere parlamentet frem til 16. november. Tilsyneladende for at samle et flertal bag sin nyindsatte premierminister.

Fredag i sidste uge blev det kriseramte parlament midlertidig genindkaldt. Her måtte Rajapakse erkende, at han ikke kunne samle et flertal bag sig til at danne regering.

Blot få minutter efter meldingen besluttede præsident Maithripala Sirisena at udskrive valg, som skal afholdes 5. januar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce