Annonce
Fyn

Spurten mod corona: Ny forskning skal hjælpe de hårdest ramte

Overlæge Christian Borbjerg Laursen er ved at undersøge en patients lunger med ultralydsskanning. Pressefoto.
På OU Her et hold læger i gang med at udvikle teknikker, der hurtigt kan afgøre, hvor hårdt ramt lungerne er på Covid-19-patienter. Håbet er at være på forkant med de sværeste tilfælde.

Vi kender ultralydsskanninger fra graviditeter, hvor lægen skanner den gravides mave for at se barnet. Samme teknik er nu ved at blive forfinet, så den kan bruges bredt på Covid-19-ramte. Målet er at fange de patienter, der risikerer at blive hårdest ramt på lungerne af sygdommen.

Det fortæller overlæge på Lungemedicinsk Afdeling J på OUH, Christian Borbjerg Laursen, som står i spidsen for forskningsprojektet.

- Vi er udfordret af at kunne skelne mellem, hvilke patienter der er på vej til at udvikle svære lungebetændelser og hvem, der ikke er. Dermed er vi også udfordret af at kunne forudsige, hvem der vælter – det vil sige bliver meget dårlige - og hvem der klarer sig igennem på et almindeligt sengeafsnit, forklarer han.

Konkret kan skanning af lungerne vise, om der er ved at udvikle sig betændelse eller ej.

Annonce

Kan komme tidligere i respirator

Selvom der ingen kur er mod Covid-19 endnu, er det stadig en fordel for lægerne at være på forkant med, hvordan lungerne bliver ramt af sygdommen. Det hænger sammen med, at sygdommen kan ramme lungerne hurtigt og hårdt, uden at lægerne altid kan forudsige det. Endnu.

- Ved KOL ved vi, at det gradvist udvikler sig, men med nogle af Covid-19-patienterne kan vi se, at de kan vælte inden for meget kort tid. Hvis man ikke fanger det i ordentlig tid, står man lige pludselig i gevaldige problemer, siger Christian Borbjerg Laursen og fortsætter:

- Hvis vi tidligt i forløbet kan se, at der er en påvirkning af lungerne, og at patienten vil blive dårlig og få et skidt forløb, er der mulighed for tidligere at flytte patienten hen, hvor der er bedre mulighed for overvågning, og hvor man hurtigt kan sætte patienten til en respirator. Vi vil gerne have, at patienterne ikke er ude på det alleryderste, før de kommer i respirator.

66-årige Lisbeth Drasbek, der har været indlagt med covid-19 i en måned, hvoraf 14 af dagene har været i koma, er en af de patienter, der har deltaget i projektet. Hun er sammen med en række andre patienter blevet skannet hver dag i forsøget på at forfine teknikken til lungeskanningerne. Forventningen er, at metoden snart kan bredes ud til resten af landet.

- Lisbeth Drasbek var sund og rask, før hun blev hårdt ramt af Covid-19. Er det sådan, at man ikke kan vide sig sikker på, hvor hårdt man bliver ramt?

- Det er noget af det, vi gerne vil give en svar på. Mange af de tal, vi har, er fra Kina. Men det er ikke sikkert, at den almindelig kineser er lige som en borger i det syddanske. Udfra det, jeg kan se, er det uforudsigeligt, hvor hårdt lungerne bliver ramt. Men dem, der har de bedste forudsætninger for at klare sig igennem et svært forløb, er dem, der er sunde og raske, siger Christian Borbjerg Laursen.

OUH har søgt og fået 750.000 kroner til projektet fra Forskningsministeriet. Knap 80 Covid-19-patienter har været med i projektet, der også undersøger andre forhold omkring de Covid-19-ramte for at blive klogere på sygdommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce