Annonce
forside

Sprogforsker: Påfaldende mange sammenfald mellem Ullemoses og Tom Jensens Facebook-kommentarer

Der er påfaldende mange sammenfald mellem Dorthe Ullemoses og Tom Jensens sprog, mener sprogforsker ved Københavns Universitet. Grafik: Leif Nørmark

Der er grund til at være bekymret for, at samme person har skrevet Dorthe Ullemoses og Tom Jensens tekster på Facebook, vurderer sprogforsker.

Svendborg: Det kan ikke slås fast med sikkerhed, at det er Dorthe Ullemose, der står bag efter alt at dømme falske Facebook-profil, Tom Jensen, men afvises kan det bestemt heller ikke.

Det vurderer sprogforsker ved Københavns Universitet Tanya Karoli Christensen, efter at avisen har præsenteret hende for et udvalg af tekster fra de to Facebook-profiler.

- Der er grund til at være bekymret for, at samme person har skrevet begge sæt tekster, siger Tanya Karoli Christensen, der forsker og underviser i retslingvistik og lejlighedsvis bistår politiet med at lave såkaldte ophavsanalyser - altså vurderinger af, om to tekster er skrevet af samme person.

Hun har kun haft tid til at lave en kort analyse af de to tekster, men er alligevel kommet frem til, at der er påfaldende mange overlap i de to sæt Facebook-kommentarer.

- Begge har tilføjet et ekstra "e", hvor det ikke hører hjemme. Dorthe Ullemose i ordet "eksempeler", Tom Jensen i "fortroelige", og de har også begge en forkærlighed for ordet "føj". Jeg har fundet det tre gange hos Dorthe Ullemose og en enkelt hos Tom Jensen, siger hun.

Præcens-r og særskrivning

Der er adskillige andre sammenfald.

- Hos begge har jeg fundet eksempler på, at de sætter mellemrum både før og efter en parentes, og så har de tendens til særskrivning i stedet for samskrivning - altså at skrive ord i to, selv om de skulle være i et. Dorthe Ullemose skriver for eksempel "søndags avisen", og Tom Jensen skriver "solo løb", siger Tanya Karoli Christensen, der ydermere har bemærket, at de to bøvler med det såkaldte præcens-r - altså reglen om, at der skal sættes et r på udsagnsord i nutid.

Det har hun fundet eksempler på i flere af Dorthe Ullemoses tekster samt en enkelt gang hos Tom Jensen, der har skrevet "afsløre", hvor han burde have skrevet "afslører", og så har begge gjort brug af et ikke så ofte brugt udtryk.

- De har skrevet "du om nogen" og så et eller andet derefter. Hvis det var det eneste, ville det ikke være påfaldende, men det er bare en blandt mange andre ting, siger sprogforskeren, der også har bidt mærke i, at både Dorthe Ullemose og Tom Jensen deler endnu en tendens.

- Dorthe Ullemose har skrevet "til valget", mens Tom Jensen har skrevet både "til valget" og "ved valget", siger hun.

Og så er der de tos brug af kommaer.

- Der er utroligt få af dem i begge tekster, og dem, der er, står lidt tilfældigt. Og så er der et lille bogstav efter et punktum i begge tekster også, siger Tanya Karoli Christensen.

Annonce

Ikke bevist

Sprogforskeren understreger, at hun ikke kan sige noget entydigt.

- Jeg plejer ikke at gøre det, at jeg siger, at der er tale om samme person, for det synes jeg ikke, man kan. Men der er påfaldende mange overlap. Og jeg vil sige, at hvis der er tale om en person, der forsøger at eftergøre Dorthe Ullemoses stil, så er vedkommende særdeles dygtig. Det er de færreste, der kan ramme rigtigt på alle niveauer på en gang, som vi ser det her, siger Tanya Karoli Christensen.

Annonce
OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-Midtfyns billigste hus er over 100 år gammelt: - Alt ved huset skal laves

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Podcast

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: En ven i nøden 3:3

Kerteminde

22-årige Christian vil i år ikke mangle en udødelig klassiker til vinteren: Fynsk gårdbutik satser på særlig grøntsag

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kæresteparret Elin og Jann har købt Faaborg-Midtfyns billigste hus: - Tanken er, at vi skal blive gamle i huset

Fyn

Her rammer den: Sygeplejersker udvider strejke endnu en gang

Annonce