Annonce
Erhverv

Sprogeriet hjælper børn og blev belønnet

Robot Nordic vandt hovedprisen og de medfølgende 25.000 kroner. Foto: Jonas Legarth, Fotoment
Hos Sprogeriet laver man hjælpemidler, der skal give børn et bedre sprog. Ved Odin Award blev det belønnet med en Impact Award.

ODENSE: Det er ikke sjovt, hvis man er fem år og har talevanskeligheder. Børn har brug for at kunne udtrykke sig, og hvis de bøvler med sproget, kan det have store konsekvenser for deres selvfølelse. Det ved man alt om hos Sprogeriet, hvor talepædagogerne Camilla Nellemann og Helene Cooper, udvikler materialer, der skal hjælpe sprogligt udfordrede børn.

- Det betyder noget for børnene her og nu men også på sigt. Hvis man går i børnehave og har sprogproblemer, kan man have svært ved at komme med i lege, fordi man har svært ved at gøre sig gældende. Som et eksempel kan man sige, at når man leger far, mor og børn, så er det tit dem med sprogvanskeligheder, der skal være hunden. Det er ikke så fedt, siger Camilla Nellemann og tilføjer:

- Der er en overvægt af drenge, der har en sproglig udfordring. Nogle af de drenge bliver udadreagerende. Det bliver måske dem, der laver ballade og har svært ved at være med.

Camilla Nellemann er uddannet talepædagog, og sammen med sin kollega Helene Cooper startede hun for tre år siden Sprogeriet, der holder til i Kochsgade i Odense.

Forleden vandt virksomheden en Impact Award ved Odin Award i Odense. Odin Award er en prisuddeling, der hylder iværksætteri på Fyn, og mere specifikt gives Impact Award til en virksomhed som har skabt en positiv effekt gennem arbejdet med et af FN’s 17 verdensmål - nærmere bestemt nummer fire, lige adgang til uddannelse og livslang læring.

- Det er det fineste for os, at vi får sådan en anerkendelse. Børns sprog er et nedprioriteret felt, så det er stort, at andre end os på vores lille felt, kan se, hvor vigtigt et arbejde det er. Vi vandt ikke hovedprisen, men for os er det hovedprisen, siger Camilla Nellemann.

De materialer, som bliver udviklet på Sprogeriet, henvender sig især til talepædagoger og daginstitutioner. Produkterne tæller alt fra spil, bøger og apps og er rettet mod specifikke taleproblemer. Det kan for eksempel være problemer med at skelne lydene fra hinanden eller udtale af bestemte bogstaver. Ifølge Camilla Nellemann er der forskel på, hvor alvorlige de forskellige sproglige vanskeligheder er.

- Udtaleproblemer er småting. Det er et større problem, hvis man har en svag sprogforståelse. Hvis man har en svag sprogforståelse, har man svært ved at få omsat indholdet i det, der bliver sagt. Hvis pædagogen siger: Tag madpakken med og gå ud og tag jakke på. Så vil dem med en svag sprogforståelse, kun tage madpakken med. Man kan sammenligne det med, hvis man har svært ved at forstå, det man læser, siger Camilla Nellemann.

Annonce

Odin Award

Odin Award er Fyns største iværksætterevent.

Der uddeles tre priser:

Odin Award går til en fynsk virksomhed, der har klaret sig ekstraordinært godt i de forgangne år.

Impact Award gives til en fynsk virksomhed, som har skabt en positiv effekt via arbejde med et af de 17 verdensmål.

Moonshot Award uddeles til en helt nystartet, fynsk virksomhed, som har stort potentiale.

Vil være selvforsørgende

- Tre ud af 20 børn er forsinkede i deres sprogudvikling, når de starter i skole. Både i forhold til hvordan de forstår og bruger sproget. Årsagen til det kan findes i, hvor hjernen er rent udviklingsmæssigt, og i hvor meget man bliver talt med. Mange af de børn er ikke diagnosticeret med et taleproblem, forklarer Camilla Nellemann videre.

Hun er som sagt stolt over, at det lige præcis er en Impact Award, som hun og Helene Cooper har fået. Camilla Nellemann mener nemlig, at man med en lille indsats kan yde en stor hjælp for børn.

- Vi er humanisthoveder. Vi vil gerne gøre en forskel. Det er vigtigt, at vi gør noget tidligt, så færre børn får det svært med sproget. Der skal ikke så meget til, hvis man sætter ind tidligt, siger Camilla Nellemann, der glæder sig til efteråret, hvor det nye produkt, Sprogøen, kommer på markedet. Sprogøen er rettet mod børn i ét-til-tre-års-alderen.

- Sprogøen henvender sig ikke til børn, der er sprogligt udfordrede, men det er et redskab, som vuggestuer og forældre kan bruge i arbejdet med børns sprog. Det er vi meget stolte af, for der findes ikke så meget materiale til den aldersgruppe, siger Camilla Nellemann.

Ifølge Camilla Nellemann kan hun og kollegaen godt leve af den økonomi, som Sprogeriet genererer i øjeblikket. Men det er blandt andet takket være diverse investorer.

- Vi kan leve af det lige nu, men vi er i gang med nogle dyre udviklingsår, for det koster at lave produkter. Planen er, at vi bliver selvforsørgende. Alt tyder på, at vi indenfor en overskuelig årrække kan leve af det uden investorer, slutter Camilla Nellemann.

Se mere på sprogeriet.dk.

Årets vindere

Odin Award: Robot Nordic

Impact Award: Sprogeriet

Moonshot Award: Porcovision

Vinderen af Odin Award får 25.000 kroner.

Alle tre vindere får sparring og timer fra bank og advokat og et netværkssetup arrangeret af OB.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce