Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Vi har også spillet baryler og kluddermor

Tegning: Gert Ejton
Mange læsere husker boldspillet med det mystiske navn.

Der er mange barylere blandt avisens læsere. Eller i hvert fald læsere, der kender boldspillet baryler.

Jeg skrev forleden om dette uorganiserede spil og efterlyste læsere, der kender det.

Lorents Rasmussen, Odense C, skriver:

Annonce

- Hej Anders. Jeg har med interesse læst din artikel om “baryler”. Det er ren nostalgi. Da jeg var barn i 1960’erne, spillede jeg fodbold i Sanderum Boldklub. Vi spillede også baryler, men drengene fra vores venskabsklub, AIK Frederiksholm i Valby, kaldte det “kluddermor”. Uanset navn var spillet præcis det samme.

Svar: Jeg takker for oplysningen. Ordet kluddermor har også en mere udbredt betydning, som findes i ordbøgerne. Kluddermor er en børneleg, hvor deltagerne først står i en kreds med hinanden i hånden og dernæst vikler deres arme og ben ind i hinanden. En deltager, der har været udenfor, skal herefter prøve at rede knuderne ud igen.

Driblekunst

Allan Hoffmann, Odense N, skriver:

- Hjemme i Strynøgade spillede vi i de tidlige 1960’ere ofte “baryler”. To pinde i jorden var målstolper, en af gadekammeraterne stod på mål, og så var det ellers “alle mod alle”.

- Når man scorede, gik man videre til næste runde. Skød man forbi, var man “ude”. Det gav tit anledning til store diskussioner, hvorvidt der var “stolpe”, eller bolden var på den rigtige eller forkerte side af den skæve pind. Til sidst var to mand i finalen, og når den var afgjort, startede vi forfra.

- Den snedige eller dovne spiller stod ofte og “fiskede” inde foran mål, så han enten kunne rette et skud af og dermed blive godskrevet målet eller kunne score på en ripost fra målmanden.

- Som regel sluttede spillet først, når målmanden og en enkelt deltager blev lidt for “gode venner”, så nemme mål blev afgørende. Eller når der blev råbt hjemmefra: “Allan, du skal komme ind og spise.”

- Der er ingen tvivl om, at baryler udviklede driblefærdighederne, idet der jo ikke var nogen medspiller.

Svar: Jeg kan tilføje, at læseren Allan Hoffmann senere blev en glimrende midtbanespiller med hele 409 førsteholdskampe for Boldklubben Marienlyst. Måske var det baryler, der banede vejen.

Annonce

Spansk barullo

Valle Hansen fra Rudkøbing bidrager også:

- Hej Anders. Dine forklaringer om baryler og varyler ledte mig til det spanske, da b’et her ofte udtales som en sammentrækning af b og v. Da jeg søgte på ord, der ligner ”baryl”, fandt jeg ordet ”barullo”, som betyder larm.

- Og ”barylere” er, som du ganske rigtigt nævner, nogle ballademagere. Ikke at forveksle med ”barolo”, som vi vinelskere kender fra Italien.

- Det kunne godt være en ledetråd, som kunne tåle en nærmere undersøgelse.

Svar: Ja, der er mange teorier om, hvor ordene baryl, baryler, varyl og varyler kommer fra. Alle fire former betyder en ballademager, en lømmel, en bandit.

Det er interessant, at det spanske barullo betyder larm og ballade. Og baro på latin betyder en tåbe, en dumrian. Men ordbøgernes forklaringer på baryleren peger ikke mod Spanien.

Som jeg skrev sidst: Ordbog over det danske Sprog nævner, at ordet baryler muligvis er dannet under påvirkning af slangordet kabyler, som engang i mere politisk ukorrekte tider blev brugt om personer fra den berbiske befolkning i Nordafrika – samt om vilde og uciviliserede personer.

Annonce

Ugle eller ulv

Den Danske Ordbog mener, at vi skal en tur til det nedertyske, hvor ”bar ule” eller ”war ule” betød en ren og skær ugle eller en sand ugle – og i nedsættende betydning en idiot.

Hvorfor uglen, der ellers er visdommens symbol, blev forbundet med idioti, står hen i det uvisse.

Professor Johs. Nørregaard Frandsen har i Kristeligt Dagblad fremført en anden teori. Han mener, at varyleren kan være en varulv, altså et væsen, der normalt er menneske, men ved fuldmåne bliver til en ulv. Varyleren skulle således stamme fra et tysk ord, ein Werwulf.

Karsten Kjær Michaelsen fra Odense Bys Museer hælder til varulven.

- Jeg mener, at udtrykket ugler i mosen oprindelig var ”ulve i mosen”. Det støtter Nørregaard Frandsens teori, skriver han.

Svar: Ja, mange ord og vendinger er gennem årene blevet fejlhørt og har forandret sig. Uglerne i mosen var – hos Peder Syv, folkemindesamler i 1600-tallet – ulve i mosen. Men ulven blev udryddet, og så lavede danskerne udtrykket om.

Den Danske Ordbog er da heller ikke sikker på sammenhængen mellem ”varyleren” og den tyske ugle. Ordbogen skriver, at ordet MULIGVIS kommer af war ule, en sand ugle.

Har du et spørgsmål om det danske sprog, kan du maile til: sprog@fyens.dk.Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Nordfyn For abonnenter

Odense kan være uoverskuelig for ældre: - Vi kommer nok "aller" til at prøve letbanen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Faaborg-Midtfyn

Man behøver ikke bruge flere penge for at skabe bedre velfærd

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Erhverv

Marcus og Marius drømmer om at overtage slægtsgården: - Men det bliver svært uden investorer udefra

Navne For abonnenter

Ordblinde Mads hiver sølvmedalje med hjem fra svendeprøven: Tømrerfirma har allerede ansat ham

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Faaborg-Midtfyn

Forældre klager over andre forældre: Nu vanker der bøder, hvis ikke du slukker motoren ved skoler og børnehaver

Annonce