Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Ukraine – et land og et hus

Odense Rådhus i de ukrainske farver. Men en anden bygning i Odense har i endnu længere tid haft en forbindelse til Ukraine. Foto: Christina Jakobsen
Ukraine betyder et grænseland, men det er også navnet på en villa i Odense

Husnavn: Som avisens sprogdoktor har jeg et princip: Jeg opklarer ikke stednavne her på bagsiden. Det ville blive skruen uden ende, hvis jeg åbnede for den service.

Når læsere spørger til vejnavne og andre stednavne, henviser jeg i stedet til de lokalhistoriske arkiver, der som regel kan hjælpe. Hjemmesiden danmarksstednavne.dk er også en god kilde.

Men krig i Europa er en slags undtagelsestilstand, så i dag vil jeg gøre en undtagelse og se nærmere på navnet Ukraine.

Annonce

Landets navn kommer af oldøstslavisk Ukraina, som betyder grænselandet. Det blev oprindelig brugt om egnene øst for floden Bug.

Langt de fleste ukrainere taler ukrainsk, som blev et officielt sprog, da Ukraine i 1991 blev en selvstændig republik. Tidligere havde Ukraine været en sovjetrepublik.

Villa Ukraine på Skibhusvej

Jeg stødte første gang på navnet Ukraine, da jeg gik i skole. På Skibhusvej, tæt på Sct. Hans Skole, knejsede en villa med det eksotiske navn.

Ukraine, mens det stadig havde sit navneskilt. Foto: Google Streetview

Kun få huse, nemlig kvarterets ældste huse, har navne. De er typisk bygget i tiden før husnumre, og flere af dem bærer pigenavne. På Vilhelminevej ligger således stadig Villa Clara, Ellas Lyst og Ruth.

Men et hus, der bar samme navn som en sovjetrepublik, var noget af en specialitet for en skoledreng, der måtte hjem og slå op i et atlas for at finde Ukraines placering i den vestlige del af Sovjetunionen.

Annonce

Børge grundlagde Information

Som voksen, da jeg begyndte at skrive bøger om kvarteret, gravede jeg mere frem om villaen Ukraine på Skibhusvej 198.

Villaen blev opført i 1910 som et tofamilieshus. På første sal voksede lille Børge op. Hans var, Oluf Outze, var lærer og radikalt medlem af distriktsbestyrelsen, som var datidens byråd i Sct. Hans Landsogn.

Børge, der var født i 1912, var en kvik elev på Sct. Hans Skole. Som 14-årig skabte han skolebladet Baunen, og efter realeksamen kom han i lære på det radikale Fyns Venstreblad.

Under Anden Verdenskrig udgav Børge Outze et illegalt nyhedsbrev med titlen Information. 5. maj 1945 udkom Information for første gang som dagblad med Børge Outze som chefredaktør. Outze døde i 1980, men hans avis lever stadig.

Annonce

Skiltet blev taget ned

Husnavnet Ukraine optræder i husets ældste papirer. Den nuværende medejer, Mads Grønholdt Clausen-Bruun, fortalte forleden til avisen:

- Det kom til at hedde Ukraine, fordi manden, der byggede huset, havde en datter, der udvandrede til Ukraine inden revolutionen i 1917. Han valgte så at døbe huset Ukraine til minde om hende.

Ejeren er barnebarn af en tidligere ejer, Anny Jensen.

Men navnet er forsvundet fra husets gavl ud mod Skibhusvej. Kun den murede ”bjælke”, hvor navnet stod, er tilbage.

På Google Streetview kan man se, at navnet forsvandt på et tidspunkt mellem maj 2009 og oktober 2010. Ifølge ejeren blev det pillet ned i forbindelse med noget malerarbejde, og siden har huset været uden synligt navn.

- Det originale skilt er blevet givet til nogle malere, men vi har planer om at skulle have et nyt op at hænge. Med krigen i Ukraine er det blevet mere aktuelt og højere prioriteret, at vi skal have det op igen, siger Mads Grønholdt Clausen-Bruun.

Annonce

Prøjservej forsvandt

Således kan politiske udviklinger føre til, at navne kommer og går. På Fyn findes to små bebyggelser med navnet Sibirien. Den ene ligger ved Kerteminde, den anden ved Hundstrup på Sydfyn. Jeg gætter på, at de får lov til at beholde deres navne.

Ruslandkaj i Odense holder nok også stand.

Men der findes eksempler på, at navne, der minder om upopulære lande, skiftes ud. Lige efter Anden Verdenskrig kom Prøjservej i Odense til at hedde Bjørnemosevej.

Vi skiftede også fra store til små begyndelsesbogstaver i navneordene for at slette et spor af tysk, men det er en anden historie.

Har du et spørgsmål om det danske sprog, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Nyborg

Dropper talentpriser: Ingen blev nomineret

Middelfart

Karin og Johannes var til fødselsdag, da én af gæsterne faldt om med hjertestop: Tirsdag lærte de selv at redde liv

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Annonce