Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Ord, der tit forveksles

Tegning: Gert Ejton
Der er mange eksempler: udførsel og udførelse, opførsel og opførelse, udmelding og udmeldelse, forholde og foreholde, forlagt og forelagt.
Annonce

En læser skrev for nylig om ordene henstillen og henstilling. Hun havde fotograferet skilte med teksten ”Henstilling af cykler forbudt” og mente, at der burde stå ”Henstillen af cykler forbudt”.

Sprogdoktoren måtte konkludere, at nye ordbøger godkender både henstillen og henstilling af cykler. Når man giver en løftet pegefinger, er der imidlertid ikke frit valg. Man giver en henstilling.

Mange bruger også ordene opførsel og opførelse i flæng, men her slår ordbøgerne stadig hælene i.

Opførsel er den måde, man opfører sig på, altså det samme som optræden eller adfærd. Opførelse er noget, man gør på en scene eller på en byggeplads. Et hus er under opførelse, ikke under opførsel.

Annonce

Udførsel er eksport

Læserne bidrager her med flere ord, der tit forveksles.

Jørgen C. Heidemann fra Skt. Klemens skriver:

- Der synes at være behov for opmærksomhed på at skelne imellem udførsel (eksport) og udførelse samt indførsel og indførelse.

- Måske også nedlæggelse og nedlægning? Ikke alle skrivende gør sig vist betydningsforskellen klar, men skriver i flæng ”et eller andet”.

Svar: Læseren har ret. Når man fører varer ud af landet, hedder det udførsel af varer. Når man udfører et stykke arbejde eller et kunstværk, hedder det udførelse.

Når man nedlægger en aktivitet, en virksomhed eller en grundsten kan man med ordbogens velsignelse vælge frit mellem navneordene nedlæggelse og nedlægning.

Annonce

Læser: Sproget bliver fattigere

En anden trofast læser af Sprogdoktoren, Søren Clemmensen fra Ringe, skriver:

- Kære Anders. Tak for en god klumme - som altid.

- Til dagens tema kan jeg bidrage med udmelding og udmeldelse, som i et sprogprogram for nylig i DR blev synonymer, selvom der efter min opfattelse er stor forskel. Udmelding er en besked om noget konkret, medens udmeldelse refererer til, at man melder sig ud af et eller andet fællesskab, for eksempel en forening.

- Jeg er ked af, at sproget på den måde bliver fattigere.

Svar: Du har ret. Udmeldelse foregår på f.eks. en udmeldelsesblanket. En udmelding eller en melding er det samme som en meddelelse eller en holdningstilkendegivelse. Retskrivningsordbogen skelner stadig mellem de to ord.

Annonce

Foreholde er det modsatte af forholde

Der kan uden tvivl nævnes mange andre ord, der jævnligt forveksles. Jeg støder tit på forkert brug af forlagt og forelagt samt af forholde og foreholde.

At forelægge noget betyder at præsentere noget. At forlægge noget betyder at flytte noget til et andet sted, at omlægge (f.eks. en vej) eller at lægge noget et sted, som det senere viser sig, at man har glemt. Man kan f.eks. forlægge sit pas og sin mobiltelefon.

At foreholde nogen noget betyder at gøre nogen opmærksom på noget. At forholde nogen noget betyder det modsatte, nemlig at fortie eller skjule oplysninger for nogen.

Det var derfor forkert, da avisen forleden efter en fodboldlandskamp skrev:

”JF Medier forholdt straks Hjulmand Erik Hamréns analyse.”

Avisen skjulte jo ikke analysen, men gjorde opmærksom på den. Der burde have stået:

”JF Medier foreholdt straks Hjulmand Erik Hamréns analyse.”

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce