Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Omkring et spørgsmål

Tegning: Gert Ejton
Læsere føler sig omringet af den udvidede betydning af ordet omkring.
Annonce

I dag vil jeg skrive ”omkring” brugen af ordet omkring. Det er et emne, som Bent Søren Madsen fra Odense NV flere gange har bedt mig tage fat ”omkring”. Han skriver:

- Hej Anders. I boligsektionen siger en advokat om en kommende ændring af ejerlejlighedsloven bl.a.: “Jeg bliver ofte mødt med spørgsmål omkring strid og uenigheder i ejerforeninger - særligt uenigheder omkring forhold, der omfatter normalvedtægten.”

Den samme opmærksomme læser har tidligere indsendt dette citat fra avisen:


For sjov søgte jeg på “omkring” i arkivet, og det gav 67.886 hits.

Bent Søren Madsen, læser fra Odense NV


”Efter en del polemik omkring tidspunktet og omkring, hvem der skal deltage, er et omdiskuteret møde om Landbrugsvej nu blevet fastsat til onsdag aften i den kommende uge.”

Annonce

Også brugt korrekt

Bent Søren Madsen tilføjer: - Der mangler sådan set kun, at der havde stået “møde omkring" i stedet for “møde om”. Det synliggør den om(kring)siggribende anvendelse af ordet “omkring”.

- For sjov søgte jeg på “omkring” i arkivet, og det gav 67.886 hits. I nogle af de nyeste artikler er ordet omkring anvendt helt korrekt, f.eks. i betydningen cirka:

”Omkring 200 mænd fra det lokale brandvæsen og det spanske militær har deltaget i oprydningen og eftersøgningen efter ulykken.”

- I andre artikler er ordet brugt i betydningen ”om”:

”Lone har mere end 30 års erfaring med at rådgive kunder omkring daglig økonomi, de økonomiske forhold, når der skal købes bolig, spares op til pension m.v.”

”Man kan træffe Jan Müller fra virksomheden Højer Pølser, der kan fortælle hele historien omkring de varer, han sælger.”

Læseren Bent Søren Madsen spørger: Hvordan har du det med anvendelsen af “omkring”, hvor “om” jo i det konkrete tilfælde både er fuldt dækkende og måske endda mere korrekt dansk?

Annonce

Fra det bløde årti

Svar: ”Omkring” i betydningen ”vedrørende” er en opfindelse fra 1970’erne, da vi ifølge tidsånden skulle tale blødt og rundt og indfølende i stedet for præcist og direkte.

Mange blev smittet af tidsånden, andre lod sig irritere.

En læser af Politiken beklagede sig i 1980 over følgende replik fra Radioavisen: "Hvad mener du-e omkring ...".

Læseren vurderede sprogbrugen som "elitisme, klikesprog, der tjener til at isolere kliken fra os kødho'der, der bare mener om!"

Annonce

Den er slem

Det er stadig svært for alle at kapere den nye brug af ”omkring”. En sprogrevser, der driver en hjemmeside med titlen ”misbrugteord.dk”, skriver:

”Den er slem. Skriv ”om”, når der menes vedrørende og ”omkring”, når der menes rundt om.

Den Danske Ordbog (2005) har medtaget den nye betydning af ”omkring”, nemlig som synonym for ”vedrørende” eller ”angående”.

Ordbogen bringer disse teksteksempler:

”Der er også stor usikkerhed omkring valgresultatet” (Århus Stiftstidende, 1989).

”Vi kan gøre meget omkring uddannelse og tilbud.” (Folketinget, 1992).

Selv udtrykket ”minde om” kan blive til ”minde omkring”. På TV2/Fyn hørte jeg en indsatsleder sige: ”Det minder lidt omkring en norsk elv.”

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce