Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Million eller millioner, milliard eller milliarder

Tegning: Gert Ejton
Folk kan ikke finde ud af at tælle, skriver en læser.
Annonce

Hvornår bruger man ental, og hvornår bruger man flertal i decimalbrøker? Det spørgsmål optager flere læsere.

Kurt Dahl fra Nyborg skriver:

- Hej Anders. Studieværter og andre tv- og radiojournalister er ikke bedre end unge som ældre. Folk kan ikke finde ud af at tælle! 1,6 millioner – nej, der er jo kun én million plus 600.000. Der er mange varianter, som du ved. Et oplagt emne til sprogdoktoren.

Svar: Den melding parkerer jeg lige lidt. En sprogprofessor er nemlig ikke enig med læseren.

Annonce

Kilomet og millimet

Erik Sander fra Odense er inde på samme emne. Han skriver:

- Hej sprogdoktor. Fra radio og tv bombarderes vi med kæmpestore tal. Men hvornår er det ental, og hvornår er det flertal? Det er journalisterne vist ikke helt enige om.

- Hvis det f.eks. er 6,1 mia., skal man så sige milliarder, fordi der er tale om 6 af slagsen, eller skal man sige milliard, fordi det hedder 1 milliard? Når man siger halvanden, er det så milliard eller milliarder?


Hvis det f.eks. er 6,1 mia., skal man så sige milliarder, fordi der er tale om 6 af slagsen, eller skal man sige milliard, fordi det hedder 1 milliard?

Erik Sander, Odense, i et spørgsmål til Sprogdoktoren


- Jeg oplever også problemet med ental og flertal, når det drejer sig om metersystemet. Jeg møder ofte mennesker, der siger en kilomet. Ofte overhører jeg det, men af og til tager jeg dansklærerminen på og belærer om, at vi har et metersystem, og at du da ikke ville drømme om at sige en millimet, vel.

Annonce

1001 nats eventyr

Spørgsmål om decimalbrøker og anden talmagi dukker jævnligt op. Professor Erik Hansen behandlede i 1999 emnet i sprogbladet ”Mål og mæle”. Om ordet halvanden var han klar i mælet:

”Det rigtige er halvanden milliard,” skrev han.

”Derimod har decimalbrøker længe været et problem. Hedder det 1,5 million eller 1,5 millioner? Her er sprogbrugen stærkt vaklende, og det er ikke rigtig til at finde argumenter for det ene eller det andet. Vil man have en afgørelse, kunne man formulere en resolut regel, nemlig at det er det nærmeste tal, der afgør sagen. Altså 5,1 million, men 1,2 millioner,” lød afgørelsen fra Erik Hansen.

Jeg kan supplere med eksemplet på en ældgammel bogtitel: 1001 nats eventyr. Logisk burde titlen stå i flertal, men ettallet har afgjort sagen i folkemunde.

Annonce

En ”kilomet” er børnesprog

”En kilomet” betragter jeg som børnesprog, selv om det også siges af mange voksne. Børn skaber deres egen simple logik, indtil de lærer, at sproget er kompliceret. De opfatter ”er” som en flertalsendelse, og så må det jo hedde en kilomet, to kilometer, tror de.

Selv en kendt cykelsportskommentator sagde undertiden, at der var ”en kilomet til målstregen”. Det hedder en meter og en liter og derfor også en kilometer og en deciliter.

Sjovt nok er der ingen, der siger ”en decilit mælk”. Det ville være lige så forkert som ”kilomet”.

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce